Novo Nordisks opbygning af en portefølje af orale proteiner, skal danne base for den fremtidige vækst. Men det bliver først på sigt, at disse nye tablet-baserede diabetes-behandlingsformer vil få betydning for den danske medicinalkoncern, og selv med tre orale produkter i pipelinen, er der lang vej til et færdigt medikament. Det lægger koncerndirektør for forskning og udvikling, Mads Krogsgaard, ikke skjul på.

- Det er langt fra sikkert, at det lykkes første gang vi prøver. Men vi er villige til at tage de iterationer (gentagelser, red.) for at optimere - for hver gang vi lærer noget, kan vi forbedre det, og så have større chance for succes i næste runde, siger Mads Krogsgaard.

Novo Nordisk er ved at opbygge en hel portefølje af orale proteiner inden for insulin og GLP-1 området og satsningen går i første omgang på at variere selve lægemiddelsubstansen og dermed gøre midler mere nedbrydningsresistent, og på at variere indholdsstofferne i pillerne således at optagelsen øges i tarmen.

- Det kan man kombinere på forskellig vis, og det er det, vi gør nu, siger Mads Krogsgaard.

Novo Nordisk har over det seneste halve år sendt såvel en korttidsvirkende insulin og en GLP-1 i oral form i fase et og venter at komme med en langtidsvirkende variant - ligeledes i fase I - i løbet af det næste halve til hele år.

I første omgang er det dog den nye generation af insuliner og GLP-1 varianter på traditionel injektions-basis, som skal trække væksten i Novo Nordisk. Men om fem til ti år kan de orale former begynde at tage over, hvis udviklingsarbejdet lykkes.

- Vi har rigtig mange ting inden for den injektionsbaserede portefølje og det der dem som skal drive væksten inden for de næste ti år. Det er ikke de orale. Men på den lange bane, kan vi håbe på, at denne "pioner-artige" satsning på tablet-baserede -GLP-1'ere og insuliner giver pote og at vi er kommet igennem med et kommercielt produkt. For det vil nedsætte barrieren for, hvornår folk er villige til at tage GLP-1 og insulin, ganske gevaldigt, lyder ræsonnementet fra R&D chefen, der trods tyndere nåle og bedre administrationssystemer, stadig ser "stikke-problematikken" som en stor barriere for, hvornår en behandling sættes i gang.