Kia klar med en frisk provokation

Med designet lægger Kia afstand til dagens snusfornuftige modeller, for Stinger ligner en Maserati.

Kia klar med en frisk provokation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Test. Når Kia ruller sig ud, er resultatet et teknisk veludført stjerneskud som Stinger GT, der både er elegant, velkørende og spækket med motorkraft og udstyr. Spørgsmålet er, hvem der skal købe den.

Følelsen er lidt som en vagabond, der har forvildet sig ind i chefklubben. Man sidder der omgivet af læder og et væld af knapper til alverdens ting. Og så falder blikket på logoet i rattet. Kia står der. Kia. Så er det lige før, det slår klik.

Kia Stinger GT er en magtdemonstration med sin 3,3 liters motor med 370 heste, firehjulstræk, absolut alt i udstyr og et design, der mere signalerer Maserati. En Sportsedan til 819.999 kr. og en beskatningsmæssig værdi på 716.000 kr. ved erhvervsleasing. Bilen signalerer "se, hvad vi kan hos Kia", men ligner også en bil, der er skabt ud fra et vist mindreværdskompleks i forhold til konkurrenterne, men også et vink med en vognstang om, at koreanerne nu er klar til at gå et gear op.

Den store firedørs coupé vil konkurrere med etablerede spillere som eksempelvis de tre tyskere Audi A5 Sportback, BMW 4-serie Gran Coupé og den nye Volkswagen Arteon. En Kia Stinger er bygget i stål og uden synlige anstrengelser for at spare vægt. Den trykker på asfalten med 1,9 ton. Det vil sige, at den f.eks. vejer cirka 70 kg mere end en sammenlignelig Audi S5 Sportback.

Fakta
Kia Stinger GT

Pris: 819.999 kr.

Beskatningsgrundlag: 716.440 kr.

Forbrug: 9,4 km/l, EUsnit

CO2 per km: 244 g

Motor: 3,3 liters benzinmotor med turbo

Hk: 370/6000 o/min.

Nm: 510/1300 o/min.

Topfart: 270 km/t.

0-100 km/t.: 4,9 sek.

4 stjerner ud af 6

Modelprogrammet:

Kia Stinger findes også i lidt mere folkelige versioner. Billigste mulighed er en 2,0-benzinmotor med fire cylindre og 255 hk, der koster fra 609.999 kr., mens dieselversionen med 200 hk fås fra 614.999 kr.
Kia vil tages alvorligt. Ikke bare af dem, der vælger bil med pengepungen, men nu også af dem, der vælger efter mere svævende kriterier som køreglæde og design. Resultatet er Stinger. Fotos: Kia
Kia vil tages alvorligt. Ikke bare af dem, der vælger bil med pengepungen, men nu også af dem, der vælger efter mere svævende kriterier som køreglæde og design. Resultatet er Stinger. Fotos: Kia

Opvisning

Med sine kræfter giver motoren en bestandig acceleration. Den har så mange kræfter, at man ikke føler bilens tyngde. Der er heller ingen problemer med at finde vejgreb, takket være firehjulstræk, og fordelingen på 40 pct. foran og 60 pct. af trækkraften agter sikrer, at vogntøjet mestendels føles som en baghjulstrækker.

Kia Stinger GT har absolut ikke noget at skamme sig over med en accelerationstid til 100 km/ t. på 4,9 sek. og en topfart på hele 270 km/t. (den er ikke elektronisk reguleret ned til 250 som hos konkurrenterne). Køreegenskaberne er overraskende gode med et klistret vejgreb og en klippefast retningsstabilitet, også ved ekspresfart. Tyngden spiller selvfølgelig ind. Men den er også præcis og forholdsvis direkte i sin optræden. Lige knap så adræt som en BMW 440 i Gran Coupé, men et godt stykke vej derhenad.

Selvfølgelig er der også forskellige køreprogrammer, faktisk hele fem af slagsen, og der er ganske stor forskel på, hvordan bilen kører i de forskellige programmer, ikke mindst fra den komfortable opsætning til Sport Plus, hvor den virkelig strammer sig an. Man savner faktisk ikke rigtigt noget - med undtagelse af en bedre benzinøkonomi.

Et gennemsnitsforbrug på 9,4 km/l er altså mildest talt i overkanten i det 21. århundrede.

Interiøret virker lækkert og er proppet med udstyr. Man må dog kigge langt efter digitale instrumenter.
Interiøret virker lækkert og er proppet med udstyr. Man må dog kigge langt efter digitale instrumenter.

Masser af udstyr

Under normal dansk landevejskørsel høres motorlyden kun som en fjern susen, og først under accelerationer og høj marchfart bliver den en smule mere hørbar. Til gengæld kan ingen slæbe Kia for Forbrugerombudsmanden, hvis de prøver at sælge Stinger GT under sloganet "Alt i udstyr". Standard på alle Stinger er bl.a. head up-display, adaptiv fartpilot, LED-lygter, navigation og lædersæder. Det er detaljer, der typisk er ekstraudstyr i konkurrenterne, for slet ikke at nævne GT'ens 19 tommer alufælge, specialsæder, bremsekalibre fra specialisten Brembo m.m.

Der er udmærket plads på bagsædet, selv om hårtoppen på undertegnede dog lige berørte taget. Bag rattet er der dømt en luksusoplevelse med mere lækre materialer, end vi er vant til i en Kia. Der er dog ingen rammeløse vinduer som på en rigtig coupé og som i konkurrenterne.

Det er svært ikke at få lidt ondt af Kia Stinger. Uanset hvor meget udstyr den tilbyder, bliver det svært at få køberne i prestigeklassen til at værdige den et blik, også selv om den kan byde på mere motor og udstyr til færre penge. Kia Stinger GT kunne dog godt være bilen for den selvstændige erhvervsdrivende eller direktør, som giver pokker i Audi-ringe, BMW-nyrer, Mercedes-stjerne, Jaguar-kat og Volvo-diagonaler, men som vil have en magtfuld sportsedan med alt i udstyr. Et sådant bilkøb kan der faktisk også være en vis prestige i.

Kia klar med en frisk provokation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce