Bilen aflæser dine følelser

Den intelligente kabine kan aflæse førerens sindsstemning og indretter omgivelserne helt efter dette. Foto: Kia

Bilen aflæser dine følelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kia viser en interaktiv kabine, som registrerer førerens følelsesmæssige tilstand ved at aflæse ansigtsudtryk, hjerterytme og elektrisk aktivitet i huden.

Der skal være plads til meget mere end at nyde udsigten, når du sidder i en selvkørende bil. I fremtiden skal bilen nemlig kunne aflæse førerens følelsesmæssige tilstand og dermed adfærden - og tilpasse kabinen, så ens fem sanser påvirkes optimalt.

Det er nogle at grundtankerne bag et studie i fremtidens bilkabine, som Kia viser på den store CES-elektronikmesse i Las Vegas, der netop er åbnet og bugner af bilelektronik og infotainment. Det sker ved at aflæse ansigtsudtryk og hjerterytme og måle elektronisk aktivitet i huden.

Det såkaldte R.E.A.D.-system præsenteres sammen med V-Touch, der er verdens første teknologi med virtuel betjening med bevægelser. Her bruges et 3D-kamera til at overvåge brugerens øjne og fingerspids, så personerne i bilen kan betjene mange af bilens funktioner gennem et head up-display. Med en enkelt fingerbevægelse kan man ændre på miljøet i kabinen og justere for eksempel lys, ventilation og aircondition og infotainment, så der ikke længere er behov for knapper eller touchskærm.

Sæde med vibrationer

En anden funktion er sæder med vibrationer som musikrespons, hvor personerne i bilen ud over at lytte til den også kan "mærke" deres yndlingsmusik. Med den sensorbaserede teknologi tilpasser sædernes vibrationer til lydfrekvensen fra den musik, der afspilles. Sæderne kan også indstilles til en massagefunktion, som skulle give mere komfort i kabinen og forbedre sikkerheden ved at give mærkbare advarsler fra bilens førerassistentsystemer.

CES er kendt som et sted, hvor der er masser af oplevelser på fremtidens teknologi. Den koreanske koncern folder sig da også ud med en række forskellige eksempler på cockpittet i fremtidens selvkørende biler.

Et af dem er et firepersoners cockpit, som simulerer en "mobil arbejdsplads", som forventes at blive en vigtig fordel ved selvkørende biler. Her bliver de ombordværende inviteret til at spille rollen som en "KIA-manager-funktion", der forbereder sig til en forretningsrejse, hvor de kan bruge den indbyggede V-Touch til blandt andet at tjekke deres kalender, læse mødereferater og åbne e-mails. Oplevelsen afsluttes med et direkte telefonmøde over et head up-displayet.

Firehjulet elektrisk cykel

Udstillingen fra Kia omfatter også et bud på intelligent transport i storbyerne med den såkaldte "Seed Car", som er en elcykel med fire hjul og en rækkevidde på 100 kilometer med et pedal-elektrisk hybridsystem. Det kræver pedalkraft fra føreren, men gør med elektrisk assistance kørslen nem. Konceptkøretøjet er udviklet til at gøre urban kørsel nem, sjov, sikker og give mulighed for "at gå på opdagelse" ved selv at cykle den sidste kilometer af hver tur.

På længere ture opbevares "Seed Car" i en "Bird Car". Det er en selvkørende shuttlebus, som kan tilbagelægge større afstande, end firehjulscyklens rækkevidde giver mulighed for. Når afstanden til den endelige destination kommer inden for 100 kilometer, kan man springe over i "Seed Car" og er klar til at fuldende turen.

Bilen aflæser dine følelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce