Alle nye biler skal have DAB-radio

Radioer med DAB Plus kan indfange flere stationer end FM-båndet, og du kan høre den samme station på tværs gennem landet uden at skulle skifte frekvens. Foto: Jens Overgaard

Alle nye biler skal have DAB-radio

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra 2021 skal alle nye biler være udstyret med DAB Plus-radio. Det er i dag ekstraudstyr på de fleste bilmodeller til 3000-5000 kroner. Vent med at tilkøbe, siger ekspert.

Så er fremtiden rykket ind i bilradioerne. Fra 2021 skal alle nye biler nemlig været udstyret med en såkaldt DAB Plus-radio. Det sker som led i nye EU-regler, der forventes at blive vedtaget til næste forår, og som betyder, at alle skal have adgang til fordelene ved digital radio, uanset hvor i EU du køber bil.

DAB-signalet var sidst i fokus i fjor, da tusindvis af ældre DAB-radioer blev forældede, og hele 300.000 nyere DAB-radioer skulle omstilles, da man herhjemme gik over til det nyere DAB Plus-signal.

DAB Plus har bredde til flere stationer, og DR's regionale P4-kanaler rykkede da også herover ved omstillingen i fjor, så det var nødvendigt at skifte for at kunne høre dem.

Ny afløser
DAB Plus-signalet afløste i fjor det tidligere DAB-signal. Det er ikke bedre rent teknisk, men det har bredde til flere stationer.DAB-radiosignaler er lige så stabile som de analoge på FM- og AM-båndet. Men ved dårligt signal kan DAB falde helt ud, mens FM kan skratte.

Trafikradiomeldinger vil også sendes fra et nyt digitalt netværk.

Hold hestene

Foreløbigt er DAB Plus-radioerne standard i ganske få modeller, mens det er tilkøb i de fleste andre.

Her svinger priserne. En DAB-Plus-modtager til en VW Polo koster således 2800 kroner, mens det er 4000 kroner i en Hyundai i30. Spørgsmålet er så, om det vil være en god idé at investere de ekstra penge i en digital radio allerede nu, hvis du står over at skulle købe ny bil?

Jan Lang, som er analytiker på Bilbasen, mener, at man skal slå koldt vand i blodet og afvente udviklingen. Og han mener heller ikke, at det vil få afgørende indvirkning på priserne for ens brugte bil, når den måske skal sælges om tre-fire år, hvis der ikke er DAB Plus-radio om bord.

- Det hele afhænger af, hvornår politikerne beslutter sig for at lukke det analoge net. Samtidig vil de fleste have mulighed for at hente radio på andre måder, for eksempel gennem Apple Carplay eller ens telefon. Der er jo også flere, som alligevel vælger at høre podcasts frem for radio, siger han.

Samtidig kan DAB Plus-radioerne nå at blive standardudstyr allerede før 2021 som et led i bilimportørernes konstante søgen efter at levere de rigtige pris- og udstyrspakker.

Det digitale signal har den fordel, at du kan køre på tværs af landet og undgå at skifte frekvens, hvis radioen for eksempel er indstillet på P4.

Vi har dog erfaring for, at DAB-signalet ikke er lige godt allerede steder i Danmark, selv om det er blevet bedre. Når det forsvinder, ryger forbindelsen nemlig totalt, mens det ved en FM-radio måske får støj på linjen. Ved en kombineret radio kan du dog skifte mellem begge systemer. Med et rent analogt signal kan man godt få problemer med at høre radio i visse lande, eksempelvis i Norge.

Uvist hvornår

Mens nordmændene har lukket for deres FM-signal, diskuteres det fortsat herhjemme.

Når og hvis politikerne beslutter at lukke det analoge signal, skal der gå yderligere to år. Her har et årstal som 2021 været nævnt, men det har mødt modstand, da det anslået koster et stort milliardbeløb at opgradere biler med gamle radioer til DAB.

Selv om nye biler skulle have radioer, som kan modtage DAB Plus, udelukker det ikke, at de også har en analogmodtager indbygget.

Alle nye biler skal have DAB-radio

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce