Stjerneskud er ikke så sjældne, som mange tror, idet man i løbet af en aften kan være heldig at se adskillige. Det gælder blot om at være tålmodig, for der kan ofte være lang ventetid, og desuden skal man finde et mørkt sted, som ikke er oplyst af gadelamper og andre lyskilder.

De mørke omgivelser kan findes på Stige Ø, og såfremt man deltager i en tur under åben himmel arrangeret af Amatørastronomisk Selskab Fyn og Munkebjergskolens Observatorium fredag den 21. april, kan man forvente at se væsentligt flere stjerneskud end på andre tidspunkter. Stjerneskudssværmen Lyriderne har nemlig maksimum den kommende week-end, og selv om det ikke er en af de store sværme, vil der forekomme flere stjerneskud end sædvanligt. Desuden er det tæt på nymåne, så himlen vil være mørk hele natten.

I ventetiden mellem stjerneskuddene fortæller turlederen om, hvad stjerneskud i virkeligheden er, og der bliver også lejlighed til at høre om stjernehimlen. I april er det ved at være sidste chance for at se vinterstjernebillederne, som er ved at gå ned mod vest, men til gengæld står forårsstjernebillederne højt på himlen mod syd, og hvis man venter til efter midnat, begynder sommerstjernebillederne at stå op mod øst. Derudover vil himlen jævnligt blive gennemkrydset af menneskeskabte objekter, idet der sjældent går mange minutter, før en eller flere satellitter bevæger sig langsomt foran den stjernebestrøede baggrund.

Der kan være koldt om natten i april, så det er vigtigt at klæde sig godt på, og desuden er en have- eller liggestol sammen med et varmt tæppe anbefalelsesværdigt. Medbring også gerne en prismekikkert til iagttagelse af objekter, som er for lyssvage til at kunne ses uden optiske hjælpemidler.

Mødetid og sted er fredag den 21. april kl. 21:45 ved parkeringspladsen for enden af Østre Kanalvej ved hovedindgangen til området. De bedste observationsbetingelser for stjerneskud er normalt mellem midnat og daggry. Om man bliver så længe, er naturligvis helt frivilligt.

  • BAGLANDET

BAGLANDET

Baglandet er Fyens Stiftstidendes læsernetværk, hvor læserne selv kan skrive holdninger, historier og meget mere fra deres hverdag direkte på Fyens.dk.

Indlæg fra Baglandet er altid og entydigt udtryk for skribentens egen holdning og er ikke læst eller redigeret af redaktionen.

Vil du gerne være en del af Baglandet? Læs mere på fyens.dk/baglandet