Pressede arbejdsgivere bøjer reglerne

Når virksomhederne presses på pengepungen, er der nogle brodne kar, der forsøger at presse citronen lidt vel rigeligt, siger Martin Rasmussen.

Pressede arbejdsgivere bøjer reglerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er stadig god brug for fagforeninger til at holde hånd i hanke med, at lønmodtagerne behandles efter lovens bogstaver. I 2009 satte HK Midt for andet år i træk rekord med en samlet inddrivelse på 38,4 millioner kroner, svarende til ca. 2.000 kroner pr. medlem. Året forinden lød beløbet på 36,2 millioner kroner. På landsplan henter HK årligt cirka 300 millioner hjem til sine medlemmer.

Formand for HK Midt, Martin Rasmussen, ser med blandede følelser på rekorden. ”Det dokumenterer, at fagforeningerne har en vigtig rolle at spille. Var fagforeningerne der ikke til at kæmpe medlemmernes sag, ville arbejdsgiverne have frit spil. Det er ikke så mange, der magter at tage kampen med en genstridig arbejdsgiver på egen hånd. Men det er samtidigt nedslående, at der stadig her i 2010 er et stort antal arbejdsgivere, der ikke efterlever lovgivningen”, siger han.

Usaglige opsigelser, for korte opsigelsesvarsler, manglende opfølgning på fritvalgsordningen, fejl i feriepengeudbetalingerne, mangelfulde ansættelseskontrakter, forkerte løn- og pensionsudbetalinger – listen over arbejdsgiveres forsømmelser er lang.

Martin Rasmussen er ikke tvivl om, at den økonomiske krise har en del af skylden for den triste udvikling. ”Når virksomhederne presses på pengepungen, er der nogle brodne kar, der forsøger at presse citronen lidt vel rigeligt. Nogle gange bliver for eksempel afskedigede medarbejdere snydt for deres fratrædelsesgodtgørelse og løn i opsigelsesperiode”, fortæller han.

En anden stor post på statistikken er de sager, hvor en arbejdsgiver går konkurs, og hvor HK’s medlemmer får deres fagforenings hjælp til at få deres tilgodehavender udbetalt fra Lønmodtagernes Garantifond. På grund af krisen har flere virksomheder end normalt drejet nøglen, og det kan naturligt nok også aflæses i statistikken.

Pressede arbejdsgivere bøjer reglerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce