Odense-psykolog i USA for at undervise i autisme


Odense-psykolog i USA for at undervise i autisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I tirsdags stod Christian A. Stewart-Ferrer, psykolog ved ”Tidens Psykologer” (Odense), i en stor konferencesal i Boston, USA, og underviste en hel dag i autisme og Aspergers Syndrom. Det har han gjort mange gange i både Danmark og i Sverige – men det er første gang, han gør det i USA.

- ”Sidste efterår holdt jeg oplæg på en international konference i Göteborg”, fortæller Christian. ”En af hovedtalerne her var den berømte børnepsykolog Ross Greene, hvis bøger om ’Det eksplosive Barn’ og ’Fortabt i Skolen’ også er kendt i Danmark. Han fangede mig i en pause og spurgte, om jeg nogen sinde havde talt om emnet i USA. ’Nej, faktisk ikke’, svarede jeg. ’Would you like to?’, spurgte han så, og det var jo et tilbud, man ikke kunne afslå! To måneder senere fik jeg en mail med datoen”, smiler Christian.

Det er dog ikke første gang, han taler for amerikanere. Igennem flere år havde Lumby Skoles Centerafdeling, som er målrettet børn med højtfungerende autisme / Aspergers Syndrom, besøg af amerikanske psykologistuderende. Og hver gang stod Christian, som i en del år var tilknyttet skolen, for den psykologfaglige del af undervisningen. På engelsk, selvfølgelig – hvilket ikke er noget problem, hvis man som Christian er opvokset med dette sprog som modersmål nummer to.

Autisme hos børn, unge og voksne har været et centralt virkefelt for Christian i mange år. En del af hans klienter i privat praksis tilhører denne gruppe – børn og voksne, der har brug for en udredning, eller som har fået diagnosen og nu har brug for at forstå sig selv og omverdenen, ligesom deres familier har det. Størstedelen af de voksne i denne gruppe er tilsyneladende velfungerende folk, som nogle gange er gået ned med flaget efter måske at have været på overarbejde et halvt liv – fordi deres hjerner er bygget til at analysere sig gennem livet, men uden at kunne bruge deres fornemmelser som navigationsredskab til at styre gennem tilværelsen.

- ”Hvis man skal sammenfatte autisme i én sætning, er det, at autister er mennesker, der er nødt til at lære via observation, analyse og træning, hvad alle andre lærer via intuition, instinkt og fornemmelser”, siger Christian, der også er medlem af hovedbestyrelsen for Landsforeningen Autisme. ”Det er en nyttig tilgang til f.eks. videnskab, men det er drønsvært – og drønhårdt – hvis man skal bruge den til at konversere ukendte mennesker til en bryllupsreception! Mange autister oplever netop sig selv som mestendels iagttagere af tilværelsen – som antropologer, der er blevet smidt ned med faldskærm over junglen, og nu skal prøve at afkode de indfødtes skikke og færdigheder. Det er både hårdt, og faktisk også ensomt – man kan gå i mange år og føle sig som den eneste af sin slags”.

For nylig kom det frem, at skuespilleren Anthony Hopkins – kendt fra ’Ondskabens Øjne’ og ’Westworld’-serien – fik autismediagnosen Aspergers Syndrom, da han var 70. Christian er meget enig med sin kollega Tony Attwood i, at der nok er flere skuespillere, end vi tror, der har autisme.

- ”Autister lever ofte deres liv efter planer og manuskripter – så der er faktisk noget rart ved at stå på en scene eller foran et kamera og få at vide, hvad der forventes af én, hvad man skal sige, og hvordan man skal opføre sig”, understreger Christian, hvis viden om emnet er meget efterspurgt. Han har undervist på bosteder, skoler og gymnasier, og har flere gange undervist psykologer under specialistuddannelse i tilstanden, som findes hos mellem 1 og 2% af befolkningen. Han har dog også mange andre emner end autisme i sit ydelseskatalog, ligesom flertallet af de børn, unge og voksne, der kommer i hans kontor hos ”Tidens Psykologer”, er uautistiske.

- ”Måske 30% af mine klienter har autisme – men 70% har ikke. Jeg har forholdsvis mange med angst, depression og stress – hvilket skyldes dels arbejdsklimaet i disse år, dels at familielivet heller ikke er blevet lettere for danskerne i dette århundrede. Herudover har jeg en del med traumer – flashbacks, mareridt, angstanfald etc. – både fra vold, mobning, problemfyldte parforhold og meget andet”, beskriver Christian. På undervisningssiden er der også en del, der gerne vil høre om borderlinestrukturer, psykopati og ’Aiki’ – en unik form for kommunikationsværktøj, inspireret af den blide japanske kampkunst Aikido, som Christian har undervist i siden 1994.

- ”Og så er der jo rosinen i pølseenden, som mine studerende ofte gerne vil have aftenforedrag om: Seriemordere!”, slutter Christian, der foruden sit arbejde ved ”Tidens Psykologer” også er ekstern lektor på Syddansk Universitet, med et grin.

Odense-psykolog i USA for at undervise i autisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce