Maestro Vedernikov

Musikchef Finn Schumacker og Alexander Vedernikov (til højre) mødtes første gang i december 2008, da Vedernikov gæstede Odense Symfoniorkester for tredje gang.

Maestro Vedernikov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu kommer han. Alexander Vedernikov. Den store russiske chefdirigent og musikpersonlighed, som skal lede Odense Symfoniorkester de kommende tre år.

Af Anne Drud, Odense Symfoniorkester

International topdirigent

Forventningerne til samarbejdet med den russiske maestro er store. Både hos musikchefen og musikerne. ”Det var en sensation, da det lykkedes os at engagere ham. Han er en af de største og bedste dirigenter, og det vil vi også gerne være i Odense Symfoniorkester. Derfor er det naturligt at hyre en mand af hans kaliber til at være ansvarlig for orkestrets kunstneriske udvikling”, siger Finn Schumacker, musikchef for Odense Symfoniorkester. Alexander Vedernikov hører til blandt eliten af yngre russiske dirigenter. Fra 2001-2009 har han været chef for Bolshoj Operaen i Moskva. Dette job forlod han i juli på grund af uoverensstemmelser omkring renovering og ledelse af operaen. Næsten samtidig blev det meddelt, at Vedernikov ville tiltræde stillingen som chefdirigent for Odense Symfoniorkester.

Passion, vilje og positivitet

Med sit intense væsen og stærke ego har Alexander Vedernikov pondus og store ambitioner på Odense Symfoniorkesters vegne. Da han bliver bedt om at beskrive orkestret med tre ord, falder de prompte: De er passionerede, villige og positive. Og det er netop den indstilling, som har været afgørende for, at Alexander Vedernikov sagde ja tak til jobbet i Odense. ”Set med en chefdirigents øjne har forskellige orkestre forskellige fordele og det giver forskellige udfordringer. Det afgørende for mig er, at et orkester har viljen til at blive endnu dygtigere. Og det har de i Odense Symfoniorkester. De er dybt professionelle - og det gælder også ledelsen. I langt mere berømte orkestre har jeg oplevet, at det er svært at finde incitamentet for denne evige udvikling”, siger Alexander Vedernikov.

”Et verdensberømt orkester har et ganske særligt renommé. Det har en lang og glorværdig historie, men det følges ikke altid med kvaliteten, der også kan gå op og ned her. Fordi man er meget berømt, er man ikke altid meget bedre”

Alexander Vedernikov

Musikalske kvantespring

Som chefdirigent er Vedernikov ansvarlig for orkestrets kunstneriske udvikling. ”Kunstens vej er ikke som en jernbanestrækning fra A til B. Der er ikke kun én endelig destination, men mange stop på vejen mod at blive bedst. Det handler om at være i stand til at nå længst på den enkelte distance”, forklarer Vedernikov. Et af hans vigtigste parametre er, at musikerne føler sig frie i deres spil og har en meget fin føling med hinanden. ”Det foregår en avanceret form for kommunikation i et orkester, som er overordentligt velorganiseret”.

Ung og beredt

Musik og begejstring for alle. Sådan lyder Odense Symfoniorkesters nye varemærke. Og netop opgaven med at formidle glæden ved at lytte til klassisk musik lægger Alexander Vedernikov på hjerte. Ikke mindst når det drejer sig om at tiltrække et yngre koncertpublikum. Set med hans øjne er publikumstilbagegangen i de klassiske koncertsale ikke kun et problem for orkestrene, men en opgave for hele samfundet. ”Børn skal lære at læse og regne og begå sig på andre sprog. Men musikken er også et sprog, som i højere grad burde indgå i den almene skoleuddannelse. Det vil betyde, at børn og unge ikke møder musikken uforberedt”, lyder det fra den russiske chefdirigent.

”Klassisk musik appellerer til intellektet - ikke til fysiologien som pop- og rockmusik gør”

Alexander Vedernikov.

De store russiske komponister

Når Alexander Vedernikov svinger taktstokken kan Odense Symfoniorkesters publikum se frem til at opleve værker af nogle af de største russiske komponister. ”Alle kender og elsker Tjajkovskij. Og den femte symfoni, som vi skal spille den 3. december, er et af hans mest kendte og elskede værker overhovedet”, fortæller Vedernikov. Til februar står Igor Stravinskijs ”Le Sacre du Printemps” på programmet. ”Selvfølgelig betragter jeg mig selv som særligt kompetent til at forstå russisk musik. Og hvis jeg skal fremhæve nogle komponister frem for andre, må det blive Sergej Rakhmaninov og Sergej Prokofjev. Mere generelt er jeg optaget af komponister fra slutningen af det 19. århundrede til starten af det 20. århundrede”, siger Vedernikov, når spørgsmålet falder på hans personlige musiksmag. Pop og rockmusik siger ham absolut ingenting. ”For mig lyder det primitivt og ens alt sammen. Hvis jeg lytter til andet end klassisk, er det enten jazz eller folkemusik.”

”Hvad kan det ikke blive til i Odense?”

Alexander Vedernikov lægger vejen forbi Odense efter, at han har dirigeret aftenen før i Århus. En koncert som fik seks ud af seks stjerner i Jyllands-Posten, og som blev beskrevet som en af de helt store aftener. Anmelderen skrev begejstret: ”Man følte nærmest Vedernikov som en orkestermagiker og tænkte: Hvad kan det ikke blive til i Odense?”. Det bliver der meget snart stor mulighed for at opleve. Alexander Vedernikov skal dirigere sin første koncert som chefdirigent den 3. december i Odense Koncerthus.

FAKTA

Alexander Vedernikov, russisk dirigent

Uddannet på konservatoriet i Moskva

Musikchef og chefdirigent for Bolshoi Teatret fra 2001 til 2009.

Gæstedirigent for bl.a. Staatskapelle Dresden, Tokyo Philharmonic, Royal Scottish National Orchestra Samt DR Symfoniorkester og Odense Symfoniorkester

Har dirigeret opera på La Scala i Milano samt i operahuse i Rom, Bologna, Torino og Vendig. Debuterede på Bastilleoperaen i Paris i 2005.

Tiltrådt som chefdirigent for Odense Symfoniorkester ved starten af sæson 2009/2010. Ansat på en treårig kontrakt.

Alexander Vedernikov tiltrådte officielt ved starten af sæson 2009/2010. Forud for sin tiltrædelse har han allerede været involveret i planlægningen af kommende koncerter.

Alexander Vedernikov dirigerer sin første koncert som chefdirigent den 3. december i Odense Koncerthus. På programmet står bl.a. Symfoni nr. 5 af Peter Tjajkovskij.

Køb billetter og læs mere om sæsonens tre koncerter med Alexander Vedernikov på odensesymfoni.dk

Maestro Vedernikov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce