D. 21. marts fra kl. 19.00-20.00 inviterer Sct. Knuds Gymnasium indenfor til live-streaming af foredraget "Videnskaben bag godt øl" ved seniorforsker i biologi og kemi, Henrik Fossing. Foredraget er en del af serien 'Offentlige foredrag i naturvidenskab', som Århus Universitet lige nu er aktuel med.

Undervejs i foredraget vil der blive serveret smagsprøver af malt, humle og seks forskellige ølsorter. - Dette i mængder, så du stadig godt kan regne med at kunne tage bilen hjem.

Foredraget har et fagligt højt niveau, men alle kan få udbytte af at være med. Undervejs kan der stilles spørgsmål til foredragsholderen via SMS og Twitter.

TILMELDING NØDVENDIG
Af hensyn til at få bestilt nok smagsprøver kræver deltagelse i arrangementet tilmelding via mail til svla@sctknud-gym.dk. Det koster 30 kr. at være med, og billetterne sælges efter først-til-mølle-princippet.

LIDT MERE INFORMATION OM FOREDRAGET
Mennesket har brygget og drukket øl gennem mere end 10.000 år. Ja, lige siden vi etablerede os i de første by- og bondesamfund og begyndte at dyrke korn. Længe blev ølbrygning opfattet som det rene hokuspokus, hvor overtro og overleveret erfaring var nogle af ingredienserne. Først gennem oplysningens- og industrialiseringens tidsalder, de seneste 300 år, er der kommet mere styr på processen.

Vand, malt (dvs. spiret og tørret korn), humle og gær er de fire hovedingredienser i øl. Men ingen kendte til gær, før den franske biolog Louis Pasteur i 1850’erne opdagede og beskrev, hvordan gærceller omdanner sukker til alkohol. I 1875 oprettede brygger J. C. Jacobsen, Carlsbergs grundlægger, et laboratorium, hvor det lykkedes at rendyrke denne ølgær.

Med naturvidenskabens og teknologiens indtog fik bryggerne langt bedre indsigt i de forskellige processer og kunne med større nøjagtighed styre og optimere brygningen af øl. Vejen var dermed banet til at fremstille mange forskellige øltyper. Under brygprocessen kender bryggeren sit vand og maltens indhold af enzymer. Når vand og malt opvarmes, kan bryggeren derfor ved at regulere temperaturen bestemme, hvordan stivelsen i malten nedbrydes til forskellige former for sukker, der kan forgæres. Kemien bag ølbrygningen kan til en vis grad lægges i formler.

Foredraget giver en naturvidenskabelig baggrund for at brygge øl. Vi hører om vandets betydning for øllet, hvordan korn spirer, og hvordan man fremstiller malt. Vi får en forklaring på, hvordan enzymer nedbryder stivelse til sukker, og hvordan gærceller omsætter dette sukker til alkohol.

(Kilde: Århus Universitet: ‘Offentlige foredrag i naturvidenskab’: http://scitech.au.dk/foredrag/#/foredrag)

  • BAGLANDET

BAGLANDET

Baglandet er Fyens Stiftstidendes læsernetværk, hvor læserne selv kan skrive holdninger, historier og meget mere fra deres hverdag direkte på Fyens.dk.

Indlæg fra Baglandet er altid og entydigt udtryk for skribentens egen holdning og er ikke læst eller redigeret af redaktionen.

Vil du gerne være en del af Baglandet? Læs mere på fyens.dk/baglandet