Hvor langt er der til ISS og til Pluto


Hvor langt er der til ISS og til Pluto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For to måneder siden passerede rumsonden New Horizons den lille dværgplanet Pluto. Rumsonden brugte 9½ år for at tilbagelægge de næsten 5 milliarder kilometer, og det meste af tiden tilbragte den i det store tomrum mellem Solsystemets planeter. I samme boldgade var det et stort skridt for Andreas Mogensen, da han svævede ind gennem lugen fra Soyuz TMA-18M til Den Internationale Rumstation ISS. ISS befinder sig 400 kilometer over Jordens overflade. Andreas Mogensen brugte 2 døgn til turen.

På Stige Ø kan man i forbindelse med Fjordens Dag den 13. september få mulighed for tage i New Horizons’ og Andreas Mogensens fodspor og se, hvor lidt Jorden egentlig fylder i den store sammenhæng og samtidig få en fornemmelse af, hvorfor det tager så lang tid at rejse i Verdensrummet.

Fjordens Dag på Stige Ø tilbyder mange aktiviteter for hele familien. Amatørastronomisk Selskab Fyn breder sig over størst areal, for foreningen opstiller en planetsti, dvs. en model af Solsystemet, og selv om målestoksforholdet er stærkt formindsket, bliver planetstien alligevel flere hundrede meter lang.

Solsystemet har så enorm en udstrækning i forhold til de enkelte planeters størrelse og afstanden mellem dem, at det er umuligt at gengive det korrekt på et almindeligt stykke papir. Planetstien er lavet i målestoksforholdet 1:10 milliarder, dvs. at størrelsen på Solen og planeterne er 10 milliarder gange mindre end i virkeligheden, hvilket også gælder for afstanden mellem dem. De 400 kilometer til ISS svarer i dette målestoksforhold til 0,04 millimeter.

Turen starter ved Solen. Med normalt gangtempo kan man foretage turen til Pluto på 9½ minut i modsætning til New Horizons 9½ år. Det vil dog være en god ide at stoppe op en gang i mellem, for undervejs møder man de forskellige planeter, hvor der ved hver enkelt er en lille informationstavle med oplysninger om det pågældende himmellegeme. Til sidst ender man på toppen af Stige Ø - helt ude ved Solsystemets yderste grænse til Verdensrummet.

Udover planetstien bliver der også opstillet et specielt solteleskop, så man kan se nærmere på den af Mælkevejens mange hundrede milliarder stjerner, som har allerstørst betydning for livet her på Jorden.

Hvor langt er der til ISS og til Pluto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce