Blodet rammer busserne


Blodet rammer busserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blod redder liv

”Donorblod? Det bruger lægerne da kun til patienter, der har mistet meget blod i for eksempel en bilulykke... gør de ikke?”

Sådan lyder det fra langt de fleste danskere, der forbinder blodtransfusioner med blå blink, ulykker og knivstikkeri. Men det er faktisk helt forkert. En meget stor del af de 1.150 poser blod, der hver dag bliver tappet på danske hospitaler, går til kræftpatienter.

I de kommende uger (uge 41+42) vil Bloddonorerne i Danmark sætte fokus på, hvilke type patienter, der har brug for blod med kampagnen ”Blod redder liv”. I busser over hele landet vil der hænge skilte med information om, hvad blodet bruges til. Håbet er, at danskerne bedre forstår, hvad donorblod bliver brugt til – og på den måde forstår af vigtigheden af, at der altid er en stabil blodforsyning i Danmark.

Generalsekretær hos Bloddonorerne i Danmark, Jesper Villumsen, fortæller:
- På Bloddonorerne i Danmarks Facebook-side har vi allerede lagt en video op med Emma – en ung kræftpatient, der modtog 168 poser blod og dermed overvandt kræften. Emma-videoen har været yderst populær, men nu vil vi forsøge at nå endnu flere med bus-kampagnen, siger Jesper Villumsen og tilføjer:
- Langt de fleste danskere tror som sagt, at blodet kun gives til patienter, der har lidt et stort blodtab. Men også ved fødsler, hos patienter med hjerte-kar- og lungesygdomme samt sygdomme i fordøjelsessystemet og blodsygdomme kan der være brug for en blodtransfusion. Vi vil derfor gerne fortælle danskerne, at donorblod kan være med til at redde mange forskellige typer patienter. Det er et vigtigt budskab at få formidlet, siger Jesper Villumsen.

Fakta om det danske donorblod:
Der bliver hver dag tappet 1.150 poser blod. Én pose blod kan være med til at redde tre patienter, da blodet bliver opdelt.
- 39 % af blodet går til kræftpatienter
- 20 % af blodet går til hjerte-kar- og lungesygdomme
- 16 % af blodet går til patienter med sygdomme i fordøjelsessystemet og blodsygdomme
- 13 % går til øvrige tilfælde, inkl. fødsler
- 12 % af blodet går til patienter med akut stort blodtab (ulykker, knivstik mm.)
- Børn med leukæmi (kræft i blodet) kan have brug for én blodtransfusion om ugen i den mest kritiske fase med kemoterapi
- Én ud af ti patienter, som kommer på hospitalet, får brug for blod fra bloddonorerne

Blodet rammer busserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce