”Alt godt fra hele verden” lød invitationen på, da mad fra 15 lande satte et eksotisk præg på en søndag i et fynsk forsamlingshus.
Arrangementet er et godt eksempel på det, udveksling også er. Der var blevet kokkereret i de forskellige værtshjem, og resultatet vart et spændende tag-selv-bord.

Nu er det tid at tænke på næste skoleår. Der kommer ca. 150 unge fra hele verden i begyndelsen af august, og alle skal have en værtsfamilie for det år, de har valgt at tilbringe i Danmark.

Er det jer, der tager imod en pige eller dreng fra Japan, Colombia, Italien eller?

Der er f.eks.
Yuki fra Japan, 16 år i september, nysgerrig, seriøs, ivrig efter at lære nyt
Interesser: fotografering, violinspil, svømning
Vil gerne dyrke håndbold, bage brød og wienerbrød og cykle i Danmark.

Sara fra Colombia, 17 år: Lidt genert i begyndelsen, men udadvendt, sjov og glad
er interesseret i kunst og musik. Kan godt lide at gå på museum, til koncerter, læse, se film, elsker at synge, kan spille på guitar.

Gaia fra i Italien, snart 17 år, er uafhængig, glad og passioneret
Har danset siden hun var 8 og er en regulær læsehest. Går meget op i musik

I kan selv være med til at sætte navn på den unges hjemland. Det vigtigste er egentlig ikke, hvilken kultur den unge har med i bagagen, vigtigere er det, at I kan få hverdagen sammen til at blive en god oplevelse.

Det sidste vil AFS Interkultur godt hjælpe med: Når udvekslingsstudenter og potentielle værtsfamilier har skrevet om dem selv, forsøger vi at matche de to parter med hensyn til interesser og ønsker.

Har I en ledig seng og rum i hverdagen til at tage imod en af de unge, hører vi gerne fra jer.
Det er meningen, at den unge skal være en del af familien, og det forventes derfor, at den unge deltager i de daglige pligter i hjemmet.

Det er ikke en forudsætning, at man selv har børn, da udvekslingsstudenten gennem skole og fritidsinteresser får god mulighed for at finde jævnaldrende kammerater. Ligeledes er det ikke et krav, at familien bor i en by eller taler engelsk.

Er det således for dyrt og besværligt at rejse jorden rundt for at møde fremmede kulturer, så kan du få en oplevelse for livet ved bare at åbne din dør for en af vores udvekslingsstudenter. Hjemme ved køkken-bordet kan du lære om bordskik og madvaner i det land, udvekslingsstudenten kommer fra, og du får mulighed for at se din egen kultur i et nyt perspektiv.

Mange udvekslingsstudenter overraskes over og glædes ved den danske hygge: at man sidder sammen om bordet og snakker om dagens oplevelser og på den måde har tid til hinanden.

De lærer i Danmark at spare på vand og elektricitet, lærer, at det er dyrt at snakke i telefon. Hjemme tager de måske bad flere gange dagligt – måske er klimaet også varmere, og her spejder de efter det første tegn på sne og jubler, når jorden en morgen er hvid af rimfrost.

Med i bagagen har de unge deres kultur og deres lands traditioner.
I Hongkong f. eks. spiser man varm mad 2 gange dagligt med ris til – kartofler er hos dem en slags grønsag, og de fleste udvekslingsstudenter er vant til at bo i en lille højhuslejlighed i en larmende by.

Rugbrød er en hel speciel – somme tider ubehagelig – oplevelse for dem alle. Selvfølgelig skal de stifte bekendtskab med denne specialitet, men værd at huske på, er, at det meste af verden overlever uden.

Har I lyst og er I parate til at dele hjem og hjerte i 3, 6 eller 11 mdr., med en af de 150 udvekslingsstudenter, der kommer til Danmark i begyndelsen af august, eller vil I blot høre mere, så kontakt AFS Interkultur, eller læs mere på vores hjemmeside.
AFS Interkultur, Nordre Fasanvej 111, 2000 Frederiksberg, tlf. 38 34 33 00
e-mail: afs.interkultur@afs.org
Hjemmeside: www.afs.dk
Det kan også ske lokalt til:
Benthe Johansson på tlf.: 24 81 85 33, mail: minka@adr.dk

  • BAGLANDET

BAGLANDET

Baglandet er Fyens Stiftstidendes læsernetværk, hvor læserne selv kan skrive holdninger, historier og meget mere fra deres hverdag direkte på Fyens.dk.

Indlæg fra Baglandet er altid og entydigt udtryk for skribentens egen holdning og er ikke læst eller redigeret af redaktionen.

Vil du gerne være en del af Baglandet? Læs mere på fyens.dk/baglandet