Munkebo Scorpions overvandt alt og blev danske mestre

Munkebo Scorpions fejrer den største sportstriumf i Kerteminde Kommunes historie. Foto: Chris Miller

Munkebo Scorpions overvandt alt og blev danske mestre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den Danske Speedway Liga: Superfinalen

På en fantastisk sensommeraften i det østfynske vandt Munkebo Scorpions det danske holdmesterskab i speedway. Finalen blev kørt på Munkebo Speedway Center, hvor 3492 tilskuere var en flot kulisse, da ligaens nye ( og hos flere konkurrenter uglesete) klub vandt i klubbens kun tredje sæson i ligaen. Fjelsted satte med en overraskende sølvmedalje en tyk streg under, at dansk speedway anno 2015 bliver regeret fra Fyn.

Efter sejren i Grundserien trådte Munkebo ind i finalen med fire point, Esbjerg med to point, Fjelsted med et point og Region Varde med 0 point. I finalen kørte man om fire, tre, to og nul point, så alle klubber kunne i teorien hjemføre mesterskabet.

Finalen startede med et Esbjerg mandskab helt i front, og med Munkebo hængende i bremsen. Ingen af holdene kunne trække fra, og hurtigt hørte man, især fra Esbjerg, at man følte sig uretfærdigt behandlet af dommer Kjeld Imer. Han var da i starten også underlig inkonsekvent i sine domme, og frustrationen var til tider til at forstå. Efter den lange slæbepause trådte Imer dog mere i karakter, og finalen blev helt fair vundet af Munkebo Scorpions. 20 fantastiske kørere var i gang, men især Esbjergs Niels-Kristian Iversen og Munkebos Anders Thomsen skød noget over målet i deres udtalelser til TV2 Sport. ”Man kan ikke overhale på den møgbane” udtalte en frustreret Iversen, og Thomsen fulgte trop med udtalelsen: ”Det er simpelthen bare en lortebane”. De andre kørere kunne dog godt finde rundt, og udtalelserne lød desværre som en træls gentagelse af de samme udtalelser omkring banen i Slangerup under det individuelle DM. Især Iversen skulle endda være mere end tilfreds med ikke at blive udelukket i første heat, da han i sving et lagde cyklen ned efter at have misset starten. De mange styrt og fejlstarter var ganske enkelt en konsekvens af spændingsniveauet og af individuelle kørerfejl.

Efter 12 heat var de fire hold alle indenfor to points margin, og alt var åbent. Erik Gundersen tog i den store slæbepause pusten ud af de negative udtalelser, da han sagde til TV2 Sport: ”Omgivelserne er fantastiske, og Esbjerg har dummet sig et par gange. Det bliver spændende lige til sidste heat, og det er som altid en fantastisk afslutning på holdsæsonen”.

Efter den store slæbepause kom Munkebo ud som forvandlede. Hans Andersen vandt suverænt heat 13, og i heat 14 viste stjernefrøet Jesper Scharff sine kvaliteter med en sikker sejr. Så ændrede matchen igen rytme, og Timo Lahti og Vitaly Belousov gav nu Munkebo to par briller. Det betød, at efter heat 16 var alle fire hold stadig indenfor kun to point afstand. I den følgende pause opstod der lidt bitterhed hos Fjelsteds holdleder Morten Svendsen, som å TV2 Sport skød Munkebo Scorpions arrogance i skoene, hvilket der bestemt ikke havde været belæg for hverken i optakten eller under løbet.

I heat 19 var der igen dramatik. Jesper Scharff var suveræn i starten, og på tredje omgang cruisede han sikkert mod tre point, som ville være tæt på mesterskabet til Munkebo. Michael Thyme fra Varde kørte derefter ind i Esbjergs Simon Nielsen. Dommer Imer udelukkede korrekt Thyme, til Vardes store frustration, men i omstarten måtte Scharff nøjes med et point. Konspirationsteoretikerne måtte nu æde deres egne ord, for efter i den grad at have kørt sig til sin førerposition, blev Jesper Scharff og Munkebo Scorpions i omstarten spist af med et enkelt point. På det tidspunkt hørte man ikke nogle frembrusende ord fra Esbjerg og Fjelsteds holdledere. Alle kunne se uretfærdigheden, og selv på de sociale medier blev der tavst.

Før de tre nomineringsheat var stillingen: Munkebo Scorpions 30, Fjelsted 29, Esbjerg 28 og Region Varde 27 point. Der var lagt op til en af de mest nervepirrende afslutninger i Den Danske Speedway Ligas historie.

Scorpions holdt hovedet koldt, og kørte sikkert mesterskabet hjem. Den uheldige Anders Thomsen åd sine egne noget uovervejede ord, og sikrede sejren i heat 21. En flot præstation som han senere fejrede ved, næsten nøgen, at køre æresrunde. Sølvmedaljerne blev først uddelt efter endnu et drama. I sidste heat blev Esbjergs Mikkel Bech korrekt udelukket. Fjelsteds Peter Kildemand er, ofte med rette, blevet klandret for at lægge sig for let ned, men i denne situation blev han kørt i hegnet af Bech. Omstarten blev vundet af Kildemand, som dermed sikrede Fjelsted en overraskende sølvmedalje. Esbjerg måtte nøjes med bronze, og Region Varde blev nummer fire, men holdet holdt i den grad fanen højt.

Individuelt blev aftenen en stor triumf for Hans Andersen. Han kørte 14 point ind i fem starter, og var nøglen til mesterskabet. Kildemand sikrede sig 12 point i fem starter, og var udslagsgivende for Fjelsteds sølv. Anders Thomsens sejr i heat 21, samt D-kører Jesper Scharffs præstation var dog også noget, som Scorpions publikum vil huske længe.

Aftenens skuffelser var nok Esbjergs Iversen og kaptajn Mikkel Bech. De havde mest held med deres negative attituder, og da holdleder Ib Pedersen fulgte trop med en ”fuckfinger” til dommeren, var der mange som undte Fjelsted de overraskende sølvmedaljer. Niels-Kristian Iversens Facebook kommentar efter løbet: ”Dommeren burde få en bøde for at være så stinkende elendig hele løbet igennem”, siger vist det hele.

Sæsonen har budt på utallige angreb mod Munkebo Scorpions. Især på Facebook, samt fra lokalrivalerne fra Fjelsted, har der lydt mange unuancerede ord mod Munkebo. Holdleder Karsten S.Sørensen fik dog det fortjente sidste ord på TV2 Sport: ”Så kan de lære det” lød det til hele danmarks sportsinteresserede befolkning. Fjelsteds Peter Kildemand kunne da også kun tilføje: ”Munkebo har fortjent mesterskabet, og vi er bare glade for, at sølvmedaljerne kom i hus”. Det er heldigvis ikke alle kørere, som står inde for deres lederes uovervejede handlinger.

En meget broget sæson endte med at speedwaysporten vandt. Den Danske Speedway Ligas 2015-sæson har været fyldt med jantelov, benspænd og direkte chikane. Sportenfyn.dk er i besiddelse af et dokument fra DSL, underskrevet af sekretær Annette Vesterskov (Red.: samtidig formand i Fjelsted), hvor Munkebo Scorpions trues med ti-dobbelte bøder og med kollektiv boykot af Munkebo Speedway Center fra de øvrige syv DSL-klubber. Supportere fra især Munkebo og Fjelsted havde inden matchen sluttet fred, men det holdt ikke mange heat på de sociale medier. Så føg det med beskyldninger om et købt mesterskab til Munkebo. Med Speedway Kommissionens noget underlige udtalelser om Munkebo på blandt andet TV2, her udtalte formand Stefan Kristjansson sig blandt andet om et styrt i Munkebo, på en dag hvor der slet ikke blev kørt speedway på Munkebo Speedway Center, ville et købt mesterskab til Munkebo nok være noget af det sidste, Speedway Kommissionen ville acceptere.

Kørerne var heldigvis ligeglade med ledere uden tanke for sportens bedste, og sammen med de mange frivillige overvandt man janteloven og de sure rønnebær, og viste til Superfinalen, at selvom speedway er en lille sport i Danmark, så er det en fascinerende sport, og med øget TV-eksponering er der bestemt basis for at udvide speedway i danskernes sportsbevidsthed.

Desværre blev årets individuelle DM og Superfinalen nærmest foræret til TV2 Sport, hvor eneste TV2 Sport udgift var et mindre beløb til Slangerup som arrangør af det individuelle DM, mens arrangøren af Superfinalen gik tomhændet fra aftalen. TV2 Sport viste heldigvis ved begge begivenheder, at de tog begge arrangementer yderst seriøst, og forhåbentlig vil DSL til næste sæson være mere seriøse i sine forhandlinger med TV-selskaberne, og sikre en aftale som ikke giver de arrangerende klubber økonomiske problemer. Danish Speedway Broadcasting har i 2015 vist, at man også, udenfor TV-selskabernes regi, kan producere professionelt tv, så der er lagt op til, at speedwayelskere også i 2016 kan få deres sport på skærmen, uden at skulle ty til de ulovlige streaming links som alt for ofte lægges op på de sociale medier. Links som er dræbende for sporten. De mennesker som lægger disse links op, og som bruger dem, er kun med til at ødelægge sporten.

Sæsonen sluttede med et helt fortjent mesterskab til Grundseriens vindere fra Munkebo. Flere klubber arbejder godt sammen, og hvis de resterende tager skeen i den anden hånd, og begynder at arbejde for fællesskabet i stedet for egoistiske interesser, ser fremtiden lys ud. Nogle har anfægtet det rimelige i, at Grundseriens vinder lægger ud med en fordel i Superfinalen. Aftenen viste, at alle har en chance, og for sportsfolk er det en selvfølge, at vinderen af en Grundserie også tager en fordel med i slutspillet.

For Kerteminde Kommune er Scorpions sejr, og årets overvældende tilskuertal, det største der sportsligt er sket i denne lille kommunes historie. Triumfen er især et udslag af de frivilliges arbejde. Kerteminde By er desværre ikke særlig stærkt repræsenteret her, mens Langeskov, Munkebo og Hindsholm i stor stil har bakket op om Munkebo Scorpions. En af årsagerne ar desværre, at Kerteminde Ugeavis, som sjovt nok ejes af Fyens Stiftstidende, ikke ønsker sporten det bedste i kommunen. Kerteminde Kommune har desværre heller ikke hjulpet klubben i nævneværdig grad, tværtimod har man i løbet af året ønsket klubbens anlæg lukket, men med den eksponering kommunen nu har fået, må selv de mest reaktionære og egoistiske partiholdninger være lagt på køl. Eneste negative oplevelse hos Scorpions i aften var, at man havde glemt en del af de frivillige i klubben. Man havde blandt andet engageret Esbjergs stadion speaker Jens Nim i stedet for den normale stadion speaker, og hvis man skal opretholde den begejstring man har vundet hos de lokale, bør man ikke glemme græsrødderne.

Superfinalen blev ganske enkelt en fantastisk propaganda for speedway, især fynsk speedway, og hvis enkelte ledere og supportere kan lære at se ud over egen næsetip, ser fremtiden lyserød ud for Fyn. Det var samtidig en fornøjelse at se, at der kun figurerede fire udlændinge på de fire hold. Munkebo og Esbjerg stillede endda med næsten det samme hold igennem hele Grundserien. Fjelsted og Varde havde en lidt større udskiftning på deres hold, men alt i alt ligner årets holdopstillinger, at der er en stor fremtid for dansk speedway. (Lars Leerberg Jeppesen)

Matchfacts:

Munkebo Scorpions: 36

1. Hans Andersen (A) 14 point
2. Anders Thomsen (C) 9 point
3. Timo Lahti (B) 4 point
4. Vitaly Belousov (B) 3 point
5. Jesper Scharff (D) 6 point

Fjelsted: 33

1. Peter Kildemand (A) 12 point
2. Nicolas Covetti (C) 4 point
3. Patrick Hougaard (B) 3 point
4. Nikolaj Busk Jakobsen (B) 9 point
5. Patrick Hansen (D) 5 point

Esbjerg Vikings: 32

1. Niels-Kristian Iversen (A) 10 point
2. Mikkel Bech (B) 9 point
3. Rene Bach (B) 7 point
4. Michael Palm Toft (C) 2 point
5. Simon Nielsen (D) 4 point

Region Varde: 31

1. Dakota North (B) 8 point
2. Max Fricke (B) 8 point
3. Mads Korneliussen (A) 9 point
4. Jonas B.Andersen (C) 2 point
5. Michael Thyme (D) 4 point

Sammenlagt:

1. Munkebo Scorpions 4 + 4 = 8
2. Fjelsted 1 + 3 = 4
3. Esbjerg Vikings 2 + 2 = 4
4. Region Varde 0 + 0 = 0

Tilskuertal: 3492

Matchens kører: Hans Andersen, Munkebo Scorpions

Munkebo Scorpions overvandt alt og blev danske mestre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce