Regeringens ønske om at lempe på reglerne for friviligt arbejde, hvis man er efterlønner eller dagpengemodtager, kan betyde, at frikommunenetværket, som Assens Kommune er en del af, skal skrotte deres planer på området.

Hvis det står til Assens Kommune og en række andre kommuner, så skal dagpengemodtagere og efterlønnere have mulighed for at kunne bidrage med frivilligt arbejde i op til 15 timer om ugen og ikke kun fire timer om ugen uden at blive trukket i ydelse, som de nuværende regler på området foreskriver.

Det er i hvert fald oplægget i frikommuneforsøgsordningen, som Assens Kommune er en del af. Men inden forsøget overhovedet er blevet en realitet og er kommet i gang, bliver det måske overhalet indenom. For regeringen ønsker også at lempe reglerne på området.

At det nu er tilfældet, glæder Innovations- og Medborgerskabsudvalgets formand, Charlotte Christiansen (S), sig dog kun over.

Frikommuneforsøg

Formålet med det nye frikommuneforsøg er at få viden og erfaringer, der kan bane vejen for en bedre opgaveløsning gennem effektiviseringer og bedre styring i alle kommuner.Assens Kommune er sammen med Holbæk, Slagelse, Nordfyn, Ringkøbing-Skjern og Aarhus Kommuner gået sammen om frikommuneforsøget under temaet "øget borgerinvolvering og samskabelse". Netværket vil arbejde med aktivt medborgerskab i forhold til forbedring af den nære velfærd i kommunerne, større ansvarsfølelse blandt borgerne for lokalområdet og en styrkelse af det lokale demokrati.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

- Hvis vi bliver overhalet indenom af virkeligheden, så vil det blot være en styrke, at Folketinget har taget det alvorligt, de signaler, vi har sendt både tidligere og nu her omkring ansøgningsfristen. Derfor er det kun glædeligt, der bliver lyttet i Folketinget til, hvad der foregår lokalt ude i vores kommuner, siger hun.

Andre ideer til forsøg

Formanden slår samtidig fast, at frikommuneforsøget langtfra er dødt, hvis regeringens ønske bliver en realitet.

- Vi har en ansøgningsfrist til november, og netværket mellem kommunerne forsøger stadigvæk at undersøge, om der er andre områder, vi skal søge fritagelse for i forhold til borgerinddragelse og samskabelse, siger hun, og uddyber:

- Det er ikke undersøgt, så jeg kan ikke kloge mig på, om det er en udfordring, men jeg har nævnt, at jeg godt kunne tænke mig at kigge på spisevenner og besøgsvenner. På et tidspunkt har der været snak om, hvis besøgsvennen eller spisevennen får et måltid mad, så skal man beskattes af det. Hvis det er sandt, så er det en udfordring, som er en af dem, vi bør kigge på.

- Det er sådan noget af det, som jeg har noteret og spurgt, hvad er op og ned. For det kan være, at det er en skrøne eller at der er noget om det. Det er noget, jeg har smidt ind i den sammenhæng, siger Charlotte Christiansen.

  • Jensen_Claus_Bøge_(2015)_013

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyens Stiftstidende i Assens, hvor jeg skriver om stort og småt i hele kommunen. Samtidig har jeg fokus på det digitale på redaktionen. Tidligere har jeg arbejdet hos Ekstra Bladet og Metroxpress.

Mere om emnet

Se alle
Frikommuneforsøg godkendt med forbehold

Frikommuneforsøg godkendt med forbehold

Mere frivillighed: Frikommmunenetværk har ansøgninger klar

Mere frivillighed: Frikommmunenetværk har ansøgninger klar

1
FOA frygter frikommuneforsøget

FOA frygter frikommuneforsøget