En 21-årig polak skal i denne uge i retten for i alt 25 forhold, som indebærer tre hjemmerøverier, 15 tricktyverier og 7 forsøg på tricktyveri. Han nægter sig imidlertid skyldig.

Placeringerne på kortet er omtrentlige, da de præcise adresser er anonymiseret i anklageskriftet.

I august 2015 blev en 73-årig kvinde i kørestol i Vissenbjerg røvet i sit eget hjem. Ifølge Fyns Politi trængte to polske mænd ind, idet de ville sælge nogle billeder. Da den handicappede kvinde afviste at købe noget, vred den ene mand armene om på ryggen af kvinden, mens den anden mand tog en halskæde, som kvinden havde rundt om halsen.

Den ene polske mand, som var 23 år, blev i maj sidste år dømt for sin andel af hjemmerøveriet og dertil en række tricktyverier. Han fik seks år fængsel og et indrejseforbud for bestandigt.

Den anden mand, som er 21 år, blev først anholdt i efteråret 2016 og skal nu for retten i Odense. Sagen bliver behandlet som en nævningesag.

Hjemmerøverier og tricktyverier

Den 21-årige polak er i alt tiltalt for 25 forhold, som er begået fra oktober 2014 til oktober 2015. Den 21-årige er tiltalt for tre hjemmerøverier - i Vissenbjerg, Vordingborg og Rødby. Anklager Stephanie Reby oplyser, at udgangspunktet for et hjemmerøveri er fem års fængsel. 

Hertil kommer en række tricktyverier og forsøg på samme. De er begået i hele landet, men primært i Jylland og på Fyn, hvor Assens og Morud har været udsat.

Mange af tricktyverierne og hjemmerøveriet i Vissenbjerg er ifølge anklageren begået i samarbejde med den 23-årige polak, som allerede er dømt.

Det er derfor kun den 21-årige, som nu er tiltalt. Han nægter sig skyldig i alle forhold.

Afledte opmærksomhed

Ifølge anklageskriftet er både hjemmerøverierne og tricktyverierne er begået mod pensionister eller ældre mennesker i deres eget hjem. De to polakker er trængt ind ved at aflede opmærksomheden ved at påstå, at de ville sælge billeder, postkort eller lignende. Udbyttet har været svingende fra gang til gang. De to polakker har stjålet alt fra porcelænsfigurer til en værdi af 25 kroner til flere tusind kroner i kontanter.

Retssagen startede tirsdag i sidste uge og fortsætter både tirsdag, onsdag og torsdag i denne uge. Anklager Stephanie Reby oplyser, at hun forventer, at der vil blive afsagt dom 8. juni.

  • Af: