Debat: Jeg er beskyldt for at være bærtyv, så jeg bekender


Debat: Jeg er beskyldt for at være bærtyv, så jeg bekender

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bente Svava Hansen, Nørregade 18, Ærøskøbing
Billede
Ærø Lokaldebat. 

Egentlig føler jeg mig ikke som en tyv, men da jeg er blevet beskyldt for at være det, så hermed bekender jeg i fuld offentlighed!

I fredags havde jeg inviteret et par gode venner til middag. Jeg går ganske ofte gennem Dommerhaven, og her står et dejligt morbærtræ. Mon ikke alle ærøboer ved det?

Nå, men jeg tænkte, at desserten kunne være morbærkompot og is, så jeg tager en lille skål med og plukker den fuld og går hjemad. På Torvet bliver jeg så grebet i armen og beskyldt for tyveri. Nej, det var ikke en politibetjent, der antastede mig, men en af byens kendte borgere.

Jeg blev paf! Først og fremmest over at blive tyvtet midt på Torvet. Dernæst over hvad baggrunden var. Jeg har i min naivitet altid troet, at morbærtræet var del af Dommerhaven og dermed kommunalt ejet. Jeg har tilmed fortalt turister og andre besøgende, at det var et morbærtræ, og de kunne bare spise løs.

Men nu blev jeg foreholdt, at træet står på marineforeningens (Marineforeningen for Ærøskøbing og Omegn, red.) grund og dermed tilhører marineforeningen, og enten kunne jeg overlade skålen til bemeldte herre, eller jeg kunne aflevere 20 kroner til marineforeningens kasse.

Jeg har afleveret de 20 kroner, men jeg vil gerne anbefale marineforeningen i Ærøskøbing, at de tager en snak om, hvordan man får angivet, at det er deres træ, så andre ikke risikerer at blive civilt tilbageholdt og afkrævet mult, for det er ganske ubehageligt.

Note fra redaktionen:

Må man plukke bær og frugt fra private haver, så længe man gør det fra offentlig grund? Det spørgsmål har Familieadvokaten besvaret i et indlæg på sin hjemmeside, og svaret lyder:

"Ja, det må man, når det er til privat brug, og det fremgår indirekte af en gammel dansk lovregel, dvs. en bestemmelse i Danske Lov. Herfra kan udledes en almindelig grundsætning om ret for almenheden til i beskedent omfang at tilegne sig vildtvoksende bær, svampe, blomster o lign, hvis det kan ske, uden at anden mands ejendom ulovligt betrædes."

For de historie- og sproginteresserede kan vi tilføje, at Danske Lov er fra 1683, og at det relevante afsnit under kapitlet "Om Tyverj" lyder sådan:

"End Nøder, maa hand plukke saa mange, som hand der fortærer, og ej videre."

Her kan du læse marineforeningens svar.

Debat: Jeg er beskyldt for at være bærtyv, så jeg bekender

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce