Debat: El-færgen er en usikker satsning for en lille kommune


Debat: El-færgen er en usikker satsning for en lille kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokaldebat: Da man i 2013 hængte kæden på den socialdemokratiske borgmester, måtte kommunen betale en stor medgift. Kommunen fik samtidig ankerkæden til el-færgen om halsen. Vi i Ærøs Fremtid stemte ved alle lejligheder imod satsningen på el-færgen. Vi havde gerne set andre løsninger var blevet undersøgt som alternativ til el-færgen. Vi mener færgen er alt for lille. Alle andre ruter i Danmark bygger større færger. Samt vi synes at catering- og passageroplevelsen bliver for dårlig. Og ikke mindst er det en usikker satsning på ny teknologi for en lille kommune.

Men mest af alt føler vi ikke, at el-færgebyggeriet er forankret nogen steder i kommunalbestyrelsen. Hvilket er en kæmpefejl, som har fulgt projektet fra begyndelsen. Ingen politikere har taget ejerskab til projektet. Ingen kan stå frem og redegøre for projektet i detaljer. Men Ærøs Fremtids synpunkter vandt ikke gehør. Og brugerne blev elegant holdt væk fra indflydelse.

Nu ligger færgen smukt i havnen, og hele kommunen må bare få det bedste ud af situationen. Det ønsker vi også i Ærøs Fremtid. Fakta er dog at færgen er smal. Broklappen er smal. Salonen er smal. Og parkeringspladserne i Søby er blevet halveret. Til gengæld er styrehuset stort. Det samme er visionen, og det bliver regningen også. Et forsigtigt gæt på en merpris kunne være et tocifret millionbeløb. Tilskud eller ej, el-færgen bliver en dyr færge. Og færgen er nu forsinket på andet år. Ærø Kommunes færgekapacitet har stået stille i både 2017 og 2018 udelukkende på grund af el-færgen.

Men hverken embedsværket, Ærøfærgerne, Søby Værft eller partnerne bør i denne sag have skylden. Ansvaret ligger udelukkende hos politikerne. Kommunalbestyrelsen valgte fra første færd to politiske medlemmer af styregruppen. Dem der talte varmest for el-færgen holdt sig på sikker afstand, og en enkelt hoppede elegant om på den anden side af bordet. Referaterne fra styregruppen var fra første færd intetsigende. Kommunalbestyrelsen fik med lange mellemrum en mundtlig orientering uden faste holdepunkter.

Ingen ved i dag reelt, hvor vi står! Typisk har yngste mand på havnen vidst mere om el-færgeprojektet end kommunalbestyrelsen. Fejlen i projektet ligger i det manglende ejerskab og den dermed manglende ansvarlighed overfor det ærøske transportbehov.

Ansvaret kan kun placeres hos dem der oprindelig har stemt for dette projekt. Men de er tavse som graven! Kommunalbestyrelsen lod sig lokke ud i et projekt af nogen, der intet som helst ansvar følte for hverken ærøsk færgefart eller for kommunens pengekasse. Men formålet var måske netop at skabe kaos på færgeområdet. Denne del af succesen synes klart indenfor rækkevidde.

Debat: El-færgen er en usikker satsning for en lille kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce