Med lukket mund og stift blik kan det være svært at se glad ud, men sådan skal pasfotoet se ud ifølge reglerne. 24timer Xtra spørger: Hvorfor?
Du sidder hos fotografen og skal have taget et billede til dit nye pas. Det gælder i 10 år, så du vil gerne tage dig godt ud.

Øjnene skal funkle, og smilet skal breddes helt op til ørerne. For du har jo sådan et flot smil. Det siger dine forældre selv - specielt nu, hvor du lige har fået bøjlen af. Men smilet stivner, da fotografen beder dig om at lukke munden, rette blikket og kroppen direkte mod kameraet. Det siger reglerne nemlig, at han skal gøre.

Er det nu blevet forbudt at smile på billeder eller hvad?

- Hvorfor f..... skal munden være lukket på pasfotos, Peter Carpentier, vicerigs­politichef?!

- Det er, fordi passet, som det ser ud nu, er biometrisk. Det betyder, at billedet og personoplysningerne i passet også lagres på en lille kontaktløs usynlig chip. Formålet er på sigt at kunne bruge det til automatisk genkendelse af en person, og så har det betydning, om munden er lukket eller ej.

- Men hvorfor er der forbud mod at vise sine tænder? Er det blevet ulovligt at smile?

- Det øger muligheden for at arbejde med genkendelsen fremover. Det er svaret. Det er helt sagligt. Du får ikke mere end den saglige forklaring. Vi leger ikke med det her. Det er alvor. Så det har selvfølgelig intet at gøre med, om du må smile eller ej.

- Hvad så med de af os, der bruger "Colgate-smilet" og viser tænder, hver gang vi skal fotograferes ...?

- I særlige situationer, hvis en person har en så kort overlæbe, at den ikke når ned til underlæben, eller et hareskår, så er der en dispensationsmulighed.

Noget tyder altså på, at nogen af os er dømt til at se kronisk sure ud, hver gang vi skal udenlands. Alt sammen takket være ...?

- Kravene til billeder i pas følger internationale retningslinjer. Det er den internationale luftsfartsorganisation ICAO, der har fastlagt kravene, og de danske regler følger disse anbefalinger ligesom alle de andre EU-lande.

Og sådan er det. I hvert fald for de folk, der har fået pas efter den første august 2006, hvor reglerne trådte i kraft. Gem bisserne væk og vær lidt alvorlig. Så er du i hvert fald sikker på at nå helskindet igennem paskontrollen.

Læs mere om de forskellige krav på:

www.politi.dk/da/borgerservice/pas/biometrisk_pas/
  • Fyens Stiftstidende