Hvorfor giver man aldrig sit befem, befire eller betolv med?
24timer Xtra undrer sig: Hvad har syvtallet gjort for at blive så populært?

Hva' f..... er meningen med at give sit besyv med til noget, sprogdoktor Anders W. Berthelsen?!

"Det betyder, at man giver et bidrag til en helhed ved for eksempel at deltage i en diskussion."

Men hvorfor er det lige besyv og ikke befem eller beseks?

"Begrebet er egentlig en fordanskning af et tysk begreb 'die böse sieben' eller 'den slemme syver'. Det stammer fra kortspillet styrvolt, hvor den slemme syver er den højeste trumf. Det at give sit besyv med dækker altså over at spille sin højeste trumf ud. Derfor er det hverken beseks, befem eller beotte."

Kan man så sige, at syv er mere populært end andre tal?

"Det er ret svært at vurdere, hvilket tal der er mest populært, men syv er faktisk et af de tal, der oftest bliver brugt i talemåder og ordsprog. Man kan være i den syvende himmel eller i syv sind. Det kan tage syv lange og syv brede, hvis man ikke til sidst tager syvmilestøvler på og tager syvmileskridt."Så syvtallet er favorit i det danske sprog?

"Hvis jeg skal give mit besyv med, så vil jeg sige, at syv er med i førergruppen af favorittal."

Hvad mener du?

"Jeg mener, at der gemmer sig magi og symbolik bag flere tal i det danske sprog. Her vil jeg først og fremmest pege på tallene 3, 4, 7 og 13. Tretallet er blandt andet kendt fra kristendommen, hvor vi har faderen, sønnen og helligånden. Vi har også udtrykket 'alle gode gange tre', som udspringer af gammel tysk retspraksis. Firetallet spøger også flere steder. Vi har fire verdenshjørner, fire elementer og fire årstider."

Det lyder, som om de her favorittal altid er forbundet med noget positivt. Passer det?

"Nej, man skal for eksempel undgå trekantsdramaer, og det er ikke så godt at komme ind med firetoget, så er man nemlig en naiv grønskolling. Men det er ikke noget problem at komme ind med tretoget. Tallet tretten bliver tit set som et uheldigt tal. Man skal undgå at sidde tretten til bords. Det stammer fra den sidste nadver, hvor Jesus sad til bords med sine 12 disciple, inden han blev forrådt af Judas. Men tretten var jo også den bedste karakter på 13-skalaen."

Tak for dit besyv!
  • Fyens Stiftstidende