Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:

Vin: Supermarkedets
sjældne fugle

Annonce:

Rejser billigt til Alanya

Vi tilbyder de billigste priser. Se alle vores tilbud her!

Vin: Supermarkedets sjældne fugle

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Prins Henriks vin overrasker med drikkevenlig saftighed, mens gewurtztramineren fra Dagli'brugsen egner sig fint til hvidskimmelost

Det er let at sætte vinvalget på automatpilot og nappe en af de velkendte flasker fra hylden i supermarkedet. Store producenter som Yellow Tail, Montgras og Concha y Toro leverer sikker vin til fornuftig pris. Men hvis man skal være helt ærlig: også forudsigelig mainstream-vin.

Vinredaktørerne gransker i denne uge og de to næste de flasker, som gemmer sig nederst, øverst og i krogene på supermarkedets hylder.

Sjældne, oversete eller pudsige flasker, når det kommer til producent, drue eller måske et område, som leverer vin på en drue, der har normalt hører hjemme et andet sted på kloden.

Vinredaktørerne er gået på jagt efter såkaldte rare birds, som kan overraske på middagsbordet eller ved en anden lejlighed, og de fleste befinder sig på den venlige side af 100 kroner flasken.

Ugens sekstet er købt i Netto og Dagli'Brugsen, og de præsterer pænt uden at være prangende. Men husk, at tre stjerner som altid betyder, at prisen matcher kvaliteten, mens fire stjerner er et udtryk for, at man får en bedre oplevelse i glasset end ventet til prisen.

Pensionistvin fra Sydfrankrig

Den ene af vinmagerne fik sin pension fra de officielle pligter annonceret på den sidste dag i 2015, hvor han tidligere på året bebudede, at han bortforpagtede vinmarkerne til et kooperativ.

Prins Henrik har med sin malbec fra Cayx lavet en drikkeanimerende, bøfvenlig vin med en kødfuld næse og saftig frugt til hylderne i Netto, hvor den leverer pænt for de 70 kroner. Druen malbec kan være en kradsbørstig sag i det sydfranske i kombination med fadlagring, men prinsens vin er overraskende letløbende og med hans pension en mere end truet fugl.

Men mon ikke sammenslutningen af de fire kooperativer i selskabet Vinovalie kan løfte den royale arv til glæde for danske vinkøbere?

En fin amarone ...

Malbec er efterhånden blevet hofdruen i Mendoza og omegn, hvor Bodegas Salentein har vinmarker med udsigt til Andesbjergene. Den argentinske producent laver også pinot noir, hvis komfort-zone normalt er Bourgogne, Oregon og New Zealand. Vinredaktøren investerede i husets pinot noir i to prisklasser for at se, hvor meget man får mere for den sidste tyver i den dyreste flaske med titlen barrel selection for lagringen på fade.

Undertegnede testede for nogle år siden Salenteins pinot noir og roste den for at være en ufrivillig amarone lookalike med sin høje alkohol, tæthed og sødme. Men kursen i vineriet er siden justeret, så den dyreste af flaskerne (60 kroner) rammer den elegance, som pinot noir kan have også i en oversøisk version: Vinen dufter lifligt af hindbær og lakridsfad og indfrier løftet i smagen, og den er noget af det bedste pinot, som undertegnede har smagt i prisklassen.

Den billigste til 39 kroner er til gengæld ikke værd at bruge penge på og et fremragende eksempel på, at vin også kan købes for billigt. Den mangler både karakter og druetypicitet.

En labrador i glasset

Baron de Ley er en kendt etiket på Dansk Supermarkeds hylder, og den ældre vinredaktør blev fristet ved synet af gran reserva-udgaven fra 2008 i Netto til blot 79 kroner mod normalt en pris på 130 kroner. Lavpriskæden havde ved nytår producentens almindelige vin til en flad halvtredser, den var et godt køb, og forventningen om en større kompleksitet i den ældre og længere lagrede vin blev til dels indfriet.

Gran reservaen er glad rioja i næsen med ribena-frugt og lidt fad, og vinen er saftig-frisk og letløbende i munden. Ukompliceret og venlig som en glad labrador og dermed også lidt kedelig, hvis man skal skære til benet. Så har prinsens vin mere maskulin kant.

Hammondorgel på flaske

Hvidvin til 150 kroner sælger supermarkederne ikke meget af og slet ikke kooperativ-vin på nichedruen gewurtztraminer. De fleste har det med den parfumerede drue som med et hammondorgel: Det bliver hurtigt for meget, og denne flaske lever fint op til druens svulmende karakter med en oppulent, parfumeret næse og en ditto oplevelse i munden, hvor syren er på højde med et dørtrin. Man får en pleaser-vin, som ikke river i mundvigende.

Men også et hammondorgel kan have sin berettigelse, som når folk som Jimmy Smith sidder ved tangenterne (tjek for eksempel hans plade "Bashin': The Unpredictable Jimmy Smith" fra 1962).

Producenten spiller i dette tilfælde druer fra på grand cru-marken Hengst og får et ganske fornuftigt resultat med en vin, som vil gøre sig flot til ost fra hvidskimmel over rødkit. Den lave syre og parfumerede sødme flugter godt med mejeriprodukternes fedme og animalske duft. Men som testens dyreste flaske må vinen nøjes med tre stjerner, men læg gerne en fjerde til, hvis prisen betyder mindre. Og husk: Vinen skal være kølig, osten tempereret ...

Sekstettens sidste blev pillet ned fra hylden i Dagli'Brugsen på grund af sin smukke etiket, og det er hverken første eller sidste gang, at det sker. Det er heller ikke første eller sidste gang, at en køber bliver skuffet, for Peter Mertes Nacht Gold Auslese har masser af fed honning i næsen, men ikke så meget andet til knap 65 kroner for en halvflaske. Fuldfed, men her har vi at gøre med et hammondorgel i forsamlingshus-udgaven. Og manden ved tangenterne har blot lært en enkelt akkord.

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70