Log ind

Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste

 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  1 / 12
  Tidligere blev de nordligste tyske vinområder, som eksempelvis Ahr lidt nord for Mosel, betragtet som den nordlige grænse for, hvor vindyrkning er muligt. Men somrene i de tyske vinområder gør det nu også muligt at dyrke blå druer med en modenhed, som danner grundlag for dybtfarvede, kraftige rødvine. I en sommer som 2015 var varmen dog massiv med flere ugers hedebølge, hvor temperaturen nåede op mellem 35 og 40 grader.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  2 / 12
  2015 Riesling Trocken Dönnhoff, Nahe, Tyskland. Dwcvin.dk: 130 kroner - på lager i september (11,5 procent) ####¤¤ Lys med et svagt grønligt skær. Dufter af æble, citron og kvæde og har en næsten pilsner-agtig bitterhed i smagen, som komplementerer æblesødmen og grapeskalbitterheden godt. Og så er der en sjov snert af japanstang (den gule kokossmagende med lakrids i midten) i afslutningen! Lækker vin lige nu - den kan nok klare sig et par år mere på langs, hvis du vil vente på, at den finder en større balance. Fire små stjerner.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  3 / 12
  2015 Riesling Gutswein Trocken Ökonomierat Rebholz, Pfalz, Tyskland. Laudrup.dk: 199 kroner/150 kroner v. 12 fl. (12 procent) ####¤¤ Lys gylden. Sød duft af Haribo-vingummi blandet med en snert af svovl, der forsvinder efter cirka 30 sekunder i glasset. Tilbage står en duft af pære, sukkervand og en smule limesaft. Pære går igen i smagen, hvor syren vokser sig større og til sidst formår at tøjle en uhæmmet mandarin- og pæresødme. Lang eftersmag i denne vin som indbyder til at blive studeret over nogle timer - og der er potentiale til udvikling over de kommende fire-fem år. Et styk-prisen virker voldsom i forhold til prisen i Tyskland (10,90 euro - cirka 81 kroner). Prisen ved 12 flasker er mere rimelig og hiver lige fire stjerner hjem. Med skruelåg.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  4 / 12
  2015 Schiefer Riesling Van Volxem, Saar, Tyskland. Laudrup.dk: 178 kroner/134 kroner v. 6 flasker (12 procent) ####¤¤ Lys grøngylden. Igen et sommervarmt frugtfad i duften med et strejf af altheabolsjer og noget krydret. Tør vin hvor frugten ikke får lov at overtage hele scenen i smagen: Her er knivskarp præcision med syrlig fersken og ananas pakket ind i grapebitterhed og læskende citronlimonade. Knap så easy-going som Julian Haarts vin, men måske med en lidt længere levetid foran sig. Med skruelåg. Til tilbudsprisen når den op på fire små stjerner.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  5 / 12
  2015 Win Win Riesling Trocken Von Winning, Pfalz, Tyskland. Atomwine.dk: Forhandler p.t. 2014 til 99 kroner (12,5 procent) ####¤¤ Ret lys. Dufter af våde sten og citroner med svag røg og en snert af benzintank. Sødlige æbler, lime og grønne blommer mødes med en balanceret syrlighed, og eftersmagen holder sig længe. En vin, der skal drikkes inden for to-tre år for at give størst nydelse, hvis det er frisk frugt, du holder af i en hvidvin. Den når ikke helt op på siden af Kellers vin til samme pris. Med skruelåg. Fire små stjerner.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  6 / 12
  2015 Riesling Trocken Schäfer-Fröhlich, Nahe, Tyskland. Atomwine.dk: 119 kroner (12 procent) ####¤¤ Lys. Mandarin og grapeskal i duften sammen med meget søde æbler. Sødmefuld i munden med pære, æbler og citronsaft drysset med lyst rørsukker. Stor frugtsødme møder velplaceret syre - det giver en drikkeanimerende vin. Her er samtidig stor tyngde i smagen, og der er formentlig potentiale for udvikling i yderligere fem år. En imposant vin til prisen. Med skruelåg. Fire store stjerner.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  7 / 12
  2015 Riesling Trocken Keller, Rheinhessen, Tyskland. Atomwine.dk: 99 kroner (12 procent) #####¤ Ret lys, svagt grønligt skær. Våde sten, syrlige æbler, ananas i duften. I munden breder vinen sig ud og vokser i syrlighed, der får modspil af søde, sprøde æbler, frisk ananas og bittert blommeskind. Der ligger en salt tone under hele smagen, som giver tørst efter endnu et glas. Prøv at lade den stå i flasken et par døgn og oplev, hvordan frugten tager føringen i dansen med den elegante syre. Arketypisk tør tysk riesling og og en flot vin til prisen - nu og endnu mere om fem år. Fem store stjerner.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  8 / 12
  2015 Haart Riesling Julian Haart, Mosel, Tyskland. Atomwine.dk: 75 kroner (10,5 procent) #####¤ Lys grøngylden. Dufter som et fad med ferskner, grønne æbler, gule mirabeller og citroner. Flot balance mellem sødme a la sodavandsis og syrlighed som i citronfromage. Læskende vin der er let at drikke og nærmest tør, selvom den bugner af modne frugter og dåseferskner, som giver en stor fornemmelse af sødme. Det er en god syre, der holder alt på plads. Den skal drikkes nu og inden for de kommende par år, hvis du vil have mest mulig nydelse ud af vinens friskhed, men har energi i sig til 10 år endnu. Her får du vin for langt mere end prisen. Med skruelåg. Fem stjerner.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  9 / 12
  2015 Riesling Trocken Von Unserm Balthasar Ress, Rheingau, Tyskland. Hjhansen-vin.dk: 140 kroner (12 procent) ###¤¤¤ Lys gylden. Frisk duft af pære, grønne æbler og noget salt. Forholdsvis lettilgængelig i smagen, balanceret med en tydelig syre og sødmefuld æblefrugt. Svulstigheden i frugten er nedtonet, til gengæld er en salt tone tydelig. Den kan nok gøre sig helt godt til østers med citronsaft. Ikke nogen crowd-pleaser lige nu, men giv den et par år og se om der ikke viser sig en mere udviklet og mindre rå vin. Med skruelåg. Tre stjerner.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  10 / 12
  2015 Gutsriesling Trocken Von Buhl, Pfalz, Tyskland. Theis-vine.dk: Forhandler p.t. 2014 til 149,95 kroner (12,5 procent) ###¤¤¤ Lys med grønligt skær. Pære, grapeskal og et strejf af fennikelfrø i duften. Mere pære i smagen ledsaget af grapebitterhed og en markant syre, som forekommer lige i overkanten p.t. Syrens dominans lige nu gør vinen til en udfordring for uprøvede ganer - den bør nok prøves igen om fem år. I Tyskland koster 2015-årgangen i øvrigt 67,50 kroner (EUR9,00) - det bliver interessant at se, hvad prisen i Danmark lander på. Med skruelåg. Tre små stjerner.
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
 • Tysk riesling: Fem stjerner til testens billigste
  12 / 12
  2015 Riesling Trocken Nierstein Kühling-Gillot, Rheinhessen, Tyskland. Atomwine.dk: 139 kroner (12 procent) ####¤¤ Lys og grøngylden. Meget parfumeret næse med æbler, kvæder og citronsaft med sukker og en anelse røg. I smagen er der flere citroner presset over velmodnede elstar- æbler og noget grapebitterhed i baggrunden. En kompakt vin der gemmer på mere og har potentiale til flere års udvikling på langs, men som allerede nu smager temmelig godt. Fire stjerner.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

En flere uger lang hedebølge med op til 40 grader udfordrede tyske vinbønder sidste sommer. Men resultatet er blevet godt.

Fans af tysk vin ved det allerede, og alle andre kan bare glæde sig: Årgang 2015 fra de tyske vinbønder er på vej ud i de danske forretninger, de første flasker har været på hylderne i nogle måneder, og de er imødeset med store forventninger.

2015 er blevet kaldt "en topårgang" med druer i "spitzenqualität", og de flasker, jeg har haft mulighed for at smage indtil nu, bekræfter generelt, at vinbønderne syd for grænsen har fået noget godt ud af deres anstrengelser.

For som det jævnligt er tilfældet, lignede det i løbet af sommeren 2015 ikke et let år at være vinbonde i Tyskland. Det kan godt være, vi nordboer tror, det er nødvendigt at komme syd for Alperne for at finde den sommervarme, som vi sjældent har i ret mange dage ad gangen herhjemme, men man skal ikke ret langt syd for Hamburg, før de kan berette om en anden virkelighed.

Om det er tilfældige udsving eller en følge af klimaforandringer, ved endnu ingen, men de tyske vinområder har de seneste 15-20 år oplevet varmere somre. Sidste år blev det ekstremt, da temperaturerne i flere af de tyske delstater nåede op på 37 grader. I den sydlige del af Baden måltes 40 grader flere uger i træk i den hedebølge, som i juli og august lagde sig over Tyskland.

Det udfordrede selvsagt de yngste vinstokke, hvis rødder ikke var nået så langt ned, at de kunne finde vand i undergrunden, og det var flere steder nødvendigt at vande for at undgå tørkedød i vinmarkerne.

Vinbønderne forventede derfor, at det samlede udbytte ville blive mærkbart mindre end året før, men i sidste halvdel af august kom den regn, som planterne havde savnet, og derefter fulgte køligere vejr med vind, der tørrede druerne, så man undgik udbredt råd i druerne, og samtidig gjorde det muligt at beholde den nødvendige syre i druerne.

Og de havde klaret sig godt: Mostvægten - mængden af sukker i druerne - var flere steder højere end i 2014, og i Mittelrhein, Sachsen og Württemberg blev der høstet en større mængde druer end året før. Samtidig kunne vinbønderne i Rheinhessen melde om perfekt modnede rødvinsdruer, og de forudså frugtige, klassiske hvidvine med moderat syre og et bredt aromatisk billede.

Lignende forudsigelser kom fra Rheingau, Pfalz og Nahe, mens bønderne i Mosel ganske vist endte med en høstmængde, der var otte procent lavere end i 2014, men til gengæld kunne høste velmodnede druer, både blå og grønne, der havde potentiale til dybtfarvede røde vine og frugtige, harmoniske hvidvine med god balance mellem sødme og syre.

Selv i Baden, der som nævnt havde døjet med ekstrem varme i flere uger, kunne de bekymrede bønder - ved Kaiserstuhl og Tuniberg måtte flere af dem i midten af maj se et haglvejr reducere deres kommende udbytte betydeligt - fra midten af september høste sunde og modne druer, som ikke mindst for de blå druers vedkommende forventes at give kraftige vine med dyb farve.

Vingårdenes basisvin

I det hele taget tegner der sig en god årgang for de tyske rødvine. I dag holder vi os dog til hvidvinene anno 2015 og fortrinsvis vine på "entry level", altså vingårdenes basisvin.

Det er udpræget dem, der holder forretningen kørende for vinbønderne, og det er som regel tegn på kvalitet gennem hele sortimentet, hvis producenten formår at lave en god basisvin. Det er generelt lykkedes for de 10, som er med i dagens test - blandt andet er det værd at bemærke, at vinene har "normale" alkoholprocenter trods den varme sommer.

De 10 vine i dagens test udgør selvfølgelig ikke et komplet billede af kvaliteten af tyske hvidvine fra 2015. De er valgt efter tilgængelighed (hvad kan fås i Danmark), efter anerkendte kvalitetsproducenter og efter prisen.

Og som det ses i noterne til vinene, kan du gøre gode køb lige fra bunden fra prisskalaen.

 • Journalist portræt

  Af:

  Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere