Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:

Påskeøl
med malt
og humle

Annonce:

Nyborg Rejser - Udflugter & rejser. Se alle vores rejsemål her: Nyborg-rejser.dk

Nyborg Rejser - Udflugter & rejser. Se alle vores rejsemål her: Nyborg-rejser.dk

Påskeøl med malt og humle
Påske Ale, økologisk, Ørbæk Bryggeri. Fakta: 16 kroner/50 cl (7 procent)#####€Gylden, ikke helt klar med tykt, hvidt skum. Markant humlet duft med citrus, bolsjer, hø. Stor fylde i smagen hvor både sødmefuld citrusfrugt - citronmåne, hvor er du?! - sødme fra alkoholen og en veldoseret bitterhed giver en stor og længevarende smagsoplevelse. Sammen med et markant smagsindtryk virker øllen tilmed harmonisk. Fem stjerner.
Foto: Louise Koustrup

Artiklen er mere end 30 dage gammel

En forholdsvis alkoholsvag øl og en øl med høj styrke stikker ud i denne test af påskeøl fra danske bryggerier.

Der er muligvis en grænse for, hvor meget øl danskerne kan kapere, men den er ikke nået endnu. Lørdag (efter deadline for denne artikel) afsløres vinderne af Årets Ølnyhed 2015, hvor et rekordstort felt af 1298 nye, danske øl er blevet snævret ind til to vindere. Hvis nogen havde troet, at de danske bryggere ville falde til ro efter omkring 20 års ølrevolution i Danmark, kan de tro om: De danske bryggerier overgår sig selv år efter år.

Siden 2010 er antallet af nye øl steget hvert år - og ikke bare med et par flasker: I 2014 sendte de 1108 nye øl på markedet, og det blev altså markant overgået sidste år med 1298.

Oveni kommer alle de andre øl, som er på markedet hele tiden, og sæsonøllene - aktuelt selvfølgelig påskeøl. Her lægger bryggerierne heller ikke bånd på sig selv, men tapper gerne flere forskellige påskebryg.

Men hvor bagerne ikke tøver med at stille fastelavnsboller frem den første hverdag efter nytår, foregår lanceringen af påskebryg stille og roligt. P-dag er ikke længere noget, man fejrer, og det har taget en del tid at samle øllene til denne test i forskellige supermarkeder. Der er langtfra den samme hype om påskeøl, som der er om juleøl.

Munkeøl under og efter fasten

Påsken markerer for katolikker afslutningen af de 40 dages faste fra askeonsdag til påskedag, og selvom man ikke er katolik, lyder det jo som en oplagt anledning til at tage sig et glas øl. I hvert fald begyndte restauratører i København i slutningen af 1800-tallet at importere øllen "Salvator", som blev brygget af paulaner-munkene i Bayern, op til påske. Munkene bryggede øllen for dog at få noget næring i sig, mens de fastede - og den hjalp nok også til at holde gejsten oppe i de 40 dage.

Salvator er en øl af typen dobbeltbock - en undergæret øl med en tydelig maltaroma og en højere alkoholprocent end en normal bock.

Mange af påskeøllene i denne test har tydelig duft og smag af malt - men de er knap så tunge og krydrede som de øl, der sendes på markedet op til jul, og de passer bedre til den lysere og mindre sødmefyldte mad, som foråret giver lyst til. Medmindre, selvfølgelig, at du går all in på en gentagelse af julefrokostens retter ...

Fri leg for bryggerne

Men generelt er der ikke nogen "regler" for påskeøl. Bryggerierne sender de øl ud, som de mener, de kan sælge, og det giver mulighed for at opleve en stor - som i markant - forskel på, hvad man får i glasset, når man knapper et par påskeøl op.

Ørbæks to påskeøl repræsenterer eksempelvis to vidt forskellige tilgange til, hvad en påskeøl kan være.

Påske Ale er en gylden, ufiltreret øl lavet med amerikanske humlesorter og dertil tørhumlet efter gæringen - det vil sige, at der er tilsat humle til den færdiggærede øl, som så har lagret med humlen inden aftapning på flaske. Den er selvsagt meget præget af humle og har sammen med en udtalt bitterhed en tydelig citrusaroma og sødmefornemmelse fra de syv procent alkohol.

Ørbæks anden påskeøl i denne test, påskebryggen, spiller på en helt anden scene. Her er en duft af rugbrød med malt og både lakrids og karamel i smagen. I denne øl er det sødmen, der spiller en uudfordret hovedrolle, og den bitterhed og friskhed, som karakteriserer påske-alen, er langt nede på rollelisten.

Lyngvilds øl - og en seriøs hvedeøl

Og så har vi et helt tredje bud på en sæsonøl, som ikke kalder sig påskeøl, men hører til den løst definerede kategori "forårsøl/sommerøl".

Den er ikke desto mindre et bud på en øl, som kan gøre sig til påskefrokosten, hvis du gerne vil have en øl, der smager af lidt mere, end en almindelig pilsner, og ikke vil drikke dig selv under bordet efter den første flaske af en alkoholtung påskeøl:

Jim Lyngvilds samarbejde med Bryggeriet Vestfyen - i Bryggeriet Frejdahl - har kastet en god håndfuld forskellige øl af sig - en af dem, porteren Roulv, nåede i finalen i afstemningen om Årets Ølnyhed 2015. Og Thyra, som øllen i dagens test hedder, er blevet lanceret som en øl til dem, der ikke bryder sig om øl.

Det kræver sin mand at markedsføre en øl med de ord, men hvis ikke Jim Lyngvild skulle kunne gøre det ...

Endnu et bud på en anderledes - og ikke mørk, tung og maltet - påskeøl kommer fra Indslev Bryggeri. Frederiks Påske er en hvedeøl, men langt fra den stil, som mange vil kende fra eksempelvis Hoegaardens hvedeøl.

Her er slet ikke samme sødme og "easy go happy og forsvind hurtigt fra mit glas"-smag som i den belgiske hvedeøl. Dette er seriøs business på en højhellig påskedag, og prisen er i orden.

Læs i næste uge: Flere påskeøl til frokostbordet

Mere om emnet

Se alle
Påskeøl: Der er forår i flaskerne

Påskeøl: Der er forår i flaskerne

Hæder til Refsvindinge Bryggeri for påskebryg

Hæder til Refsvindinge Bryggeri for påskebryg

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70