Log ind

Øl med bobler fra den grønlandske indlandsis

  • Øl med bobler fra den grønlandske indlandsis
    Pullartat, Godthaab Bryghus, 75 cl., 5,09 procent. 295 kr. hos Sigurd Müller Vin: Ravgylden, klar øl med pænt lyst skum, som hurtig damper af og viser en karamelbrun overflade. Blød duft af korn og malt, let sødmefuld karamel. Øllen er blød i munden, let sødmefuld fra malten. Boblerne er i glasset, men fornemmelsen i munden er ikke mousserende - bør drikkes af champagneglas, hvis man vil opleve skum og bobler i glasset. Relativt kort i eftersmagen, bær-elementet er underspillet, men her er måske en snert af enebær. Pullartat er en oplevelse, man skal betale dyrt for, det må være lidt som at stikke tungen ud over indlandsisen, og anmelderen savner i længden noget salt/bitterhed til at kontrastere Pullartats bløde karakter. Brygget med champagnegær, og her er en smule af brødelementet fra god champagne. Tre små stjerner.
  • Øl med bobler fra den grønlandske indlandsis
    Pullartat, Godthaab Bryghus, 75 cl., 5,09 procent. 295 kr. hos Sigurd Müller Vin: Ravgylden, klar øl med pænt lyst skum, som hurtig damper af og viser en karamelbrun overflade. Blød duft af korn og malt, let sødmefuld karamel. Øllen er blød i munden, let sødmefuld fra malten. Boblerne er i glasset, men fornemmelsen i munden er ikke mousserende - bør drikkes af champagneglas, hvis man vil opleve skum og bobler i glasset. Relativt kort i eftersmagen, bær-elementet er underspillet, men her er måske en snert af enebær. Pullartat er en oplevelse, man skal betale dyrt for, det må være lidt som at stikke tungen ud over indlandsisen, og anmelderen savner i længden noget salt/bitterhed til at kontrastere Pullartats bløde karakter. Brygget med champagnegær, og her er en smule af brødelementet fra god champagne. Tre små stjerner.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Champagneøllen Pullartat er en oplevelse af blød karakter, og den smelter snarere pengepungen end hjertet til sine 295 kroner

Indrømmet; den ældre vinredaktør er ikke meget af en håndværker. Men en vandpumpetang har han dog i kælderen, og kvalitetsproduktet fra Bahco er et glimrende værktøj, når champagnepropper driller, og et viskestykke om korkproppen ikke giver moment nok til at åbne flasken. Udfordringen i denne uges test gælder nu ikke champagne, selv om flasken er af samme størrelse. Indholdet er mere eksotisk i form af øl brygget på kalkfrit smeltevand fra den grønlandske indlandsis tilsat champagnegær og hældt på en meget mørkegrøn flaske lukket med champagneprop. Pullartat hedder øllen, og det grønlandske ord betyder luftbobler og udtales buslardat.  Det er Jörg-Erik Sennhenn fra Godthaab Bryghus i Nuuk, som er brygmesteren bag den særlige øl, som i Danmark kun forhandles gennem Sigurd Müller Vin i Aalborg. Prisen på 295 kroner for en trekvartliter flaske øl på 5,09 procent sætter en naturlig grænse for, hvor mange flasker medarbejderne i firmaet langer over disken, og den er i øvrigt heller ikke at finde på hjemmesiden ... Nå, men med hjælp fra svensk stål får vinredaktøren lirket proppen af uden en lyd, og smeltevandsøllen ser fin ud i glasset fra Riedel: Et montrachet-glas fra firmaets tyrolerserie, som trods designet til druen chardonnay egner sig glimrende til at formidle oplevelsen ved øl. Riedel-familien sammenligner selv deres produkter med højttalere, men i så fald er de i stand til at håndtere flere musikalske genrer.  Væsken er ravgylden og klar med et fint, lille skumdække, som dog hurtig damper af. Næsen er ganske behersket med karamel, korn og en smule gærpræg. Boblerne er ikke til at se i dette brede glas, men det ændrer sig med en test af Pullartat i champagneglas fra samme producent: Skummet hæver sig fint i det smallere glas, boblerne stiger nydeligt op fra bunden gennem den mørkgyldne væske, og forbindelsen til champagne kommer med den lette duft af dej under gæring.  Pullartat indeholder ifølge etiketten naturligt ekstrakt af bær uden, at det bliver uddybet, men det er i så fald en meget subtil tone af noget enebær-agtigt af nogenlunde samme styrke, som når man skyller en håndfuld blåbær under den kolde hane og snuser til dem bagefter. Pullartat koster i nærheden af 400 kroner literen, og udskrivningen ligger i samme niveau, hvor man finder enkeltmarksriesling fra endog rigtig producenter, en flaske champagne af fin kvalitet eller tre flasker af Kellers basisriesling. Eller en solid portion bjørnebryg fra Harboe, hvis man er til den slags. Det er den type oplevelser, at man skal sætte den nye dreng i klassen op mod.  Pullartat er - for at sige det lige ud - ikke pengene værd, og i den sammenhæng kommer den grønlandske øl i klasse med vine, som mest af alt er eftertragtede på grund af udbud og efterspørgsel. Sparkling greenland er en eksotisk flaske for folk, som vil prøve, hvordan øl smager fra en af verdens koldeste egne, for man kan på den ene side kalde Pullartat for en elegant oplevelse i glasset eller på den anden side en ret intetsigende øl i forhold til, hvad der ellers er på markedet.  Alt efter om man ser glasset som halvt fyldt eller halvt tomt. En dårlig øl er Pullartat ikke, og derfor hæver den sig i bedømmelsen over de to stjerner Det er blot en meget dyr øl, og derfor lander vi på tre små stjerner til champagneøllen fra Grønland. Af Morten Vilsbækmvi@jfmedier.dk

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på kulturredaktionen i Odense med nyheder som stofområde. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Skriver om vin og drikkevarer til magasinet Livstil. Formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere