Log ind

Netto-portvin vandt test

  • Netto-portvin vandt test
    1 / 9
    Hoveddruen i Portugal er touriga national, men portvin bliver lavet på mange forskellige druetyper.
  • Netto-portvin vandt test
    2 / 9
    Quinto do Pégo 2005, fundet til 99,95 kroner på tilbud i Kvickly, normalpris 149,95 kroner. Mindre næse med fadpræg, blåbær og brombær og lidt blomsterparfume. Kroppen har godt med tørstof, en tung sødme og amaroneagtig fylde med dyb frugt i form af kirsebær og blomme. Levende syre og tanniner, som dog er mindre integrerede i vinen. Fire stjerner.
  • Netto-portvin vandt test
    3 / 9
    Quinta do Crasto 2005, ufiltreret, 19 procent. Portugisisk Vinkælder, 149 kroner. Likøragtig næse med marcipan, brændte figner, blomster og bitter mandel. Flot syre, blød, rund frugt af blomme og kirsebær med beherskede tanniner og en let oxideret tone i eftersmagen. Fire stjerner.
  • Netto-portvin vandt test
    4 / 9
    Calem 2004, 20 procent, 75 kroner på tilbud i Føtex mod normalt 100 kroner. Tæt parfumeret næse med fadpræg og marcipan. Færre facetter i smagen, mere syre og fad end frugt, og den fader hurtigt ud med en alkoholbrænden til slut. To stjerner.
  • Netto-portvin vandt test
    5 / 9
    Quinto do Pégo 2004, 99,95 kroner i Kvickly, normalpris 149,95 kroner. En stram, koncentreret næse med fad, marmeladesøde hindbær og dæmpet likør. Smagen er stram, koncentreret med tyk, sød frugt, markant syre og fad, heftig uden at være tung. Fire stjerner.
  • Netto-portvin vandt test
    6 / 9
    Offley 2004, Sogrape Vinhos, 20,5 procent. 75 kroner i Netto. Mættet farve. Appetitlig rødvinsnæse med tydelig alkohol, fadpræg, røde bær og mentol. Smagen har fuldfed frugt, en cremet mundfornemmelse og masser af punch med frugt og likør, oxideret tone i eftersmagen. God syre, som appellerer til en slurk mere. Amarone på steroider. Fem stjerner.
  • Netto-portvin vandt test
    7 / 9
    Ramos Pinto 2004. Ufiltreret, 19,5 procent. Vinoble, 139 kroner. Lille duft med fad og marcipan, fyrrenåleskumbad og mørke bær. Smagen rummer en pæn syre, tung sødme med kirsebærlikør, søde rosiner og fad. Virker lidt rå og uudviklet. Men mere tilgængelig end Calems. Tre små stjerner.
  • Netto-portvin vandt test
    8 / 9
    Vinmarkerne langs Douro-dalen leverer en stor del af druerne til portvinen, som i gamle dage blev sejlet ned til Porto og videre ud i verden.
  • Netto-portvin vandt test

Artiklen er mere end 30 dage gammel

| Opdateret
Nettos 75 kroners late bottled vintage-portvin vandt semi-blindsmagning foran dobbelt så dyre konkurrenter. Men de fleste var ganske gode.
Med sneklædte gader og dybfrosne stauder indbyder vintermånederne til et glas portvin. Og man behøver hverken have risalamande eller pensionen inden for rækkevidde for at sætte pris på den forstærkede vin fra markerne langs Douro-floden i det nordlige Portugal.

Vinredaktørerne besluttede at gå på opdagelse i det anglofilt-portugisiske univers af vin, som er i den tungere afdeling både med hensyn til mundfornemmelse, sødme og alkoholprocent.

Mellemklasse-port

Man risikerer at drikke sig til en portvins-tud i W.C. Fields-klassen, hvis man vil teste alle markedets portvine fra de billigste, brændende rubyer til de dyreste single-quinta portvine (quinta betyder vingård eller landbrug på portugisisk) eller de smukt ældede vintage-portvine.

Vi har i stedet valgt seks portvine fra mellemklassen - late bottled vintage. Den bliver ofte forkortet til LBV og er i pris og kvalitet stationen mellem de billige rubyer og de dyre årgangsportvine.

Betegnelsen late bottled vintage betyder sent tappet portvin, og den er en smule misvisende, for her er tale om bedre portvin fra et enkelt år, der er tappet på flaske mellem fire og seks år efter høsten.

Der er to typer af late bottled vintage - filtreret og ufiltreret. Den første er uden bundfald og vinder derfor ikke smag ved lagring på flasken. Til gengæld slipper man for at dekantere vinen. Den ufiltrerede LBV er bedst med intens fylde og frugtsmag, men man risikerer til gengæld at skulle dekantere vinen for at fjerne bundfald.

Den ypperste kategori inden for portvin er som nævnt vintage-port, og den bliver kun fremstillet i særligt gode år. Vinen bliver godkendt eller deklareret af smagsdommerne i Instituto dos Vinhos do Douro e Porto et år eller mere efter høsten. Instituttet finder normalt hver tredje årgang af en kvalitet, så vinbønderne får lov at lave den til vintageport.

Vi har til LBV-smagningen fundet flasker i Netto, Kvickly og Føtex foruden et par hos Portugisisk Vinkælder og Vignoble i Odense til priser mellem 75 og 150 kroner.

Calem dumpede

To af flaskerne er i øvrigt fra en dansk ejet vingård i Portugal - Quinta do Pégo - som for en halv snes år siden blev overtaget af Karsten Søndergaard fra vinfirmaet AMKA og hans kone, Anna Marie, som har 30 hektar med druer.

De seks flasker er smagt semi-blindt - altså skjult i poser og i tilfældig rækkefølge - for at give de billigste og dyreste samme chance.

Generelt faldt flaskerne - bortset fra den billigste og filtrerede portvin fra Calem - fornuftigt ud med Offleys 2004 fra Netto som vinder med en fuldfed frugt og masser af punch i smagen.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Den danske portvin

Den danske portvin

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere