Log ind

Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer

  • Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer
    1 / 8
    Zomta Claws Ølværket Meny: 45 kroner/50 cl (6,3 procent) ####¤¤ Mørkbrun, næsten sort med lysebrunt skum. Sødmefuld duft af maltbolsjer, bitter mørk chokolade, en flig af pibetobak og appelsinskal. Stor sødme i smagen kombineret med en bitterhed, der vokser og holder mundfornemmelsen overraskende slank. Den tilsatte rom er meget dæmpet i smagen - det gælder også den stjerneanis, der er brugt til øllen. Eftersmagen er lang med chokoladebitterhed og appelsinsødme. En meditationsøl - eller en ledsager til chokolade. Den undgår at blive plump og ubalanceret sød. Fire stjerner.
  • Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer
    2 / 8
    Ding Dong Fuglsang Meny: 10 kroner/50 cl (7,6 procent) ####¤¤ Tykt, hvidt skum. Mørkgylden og klar. Humle, pilsnertoner, en snert af kamille og koriander. Mere tyngde i smagen end i Fuglsangs White Christmas - her er også tydeligere alkohol, men den er godt pakket ind i rugbrød og maltsødme. Overordnet en god balance mellem humlebitterhed og de blødere toner fra malten - ingen af delene er meget markante, det er en afdæmpet øl, som ikke skubber nogen fra sig. Til prisen et helt o.k. glas. Fire små stjerner.
  • Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer
    3 / 8
    White Christmas Fuglsang Meny: 10 kroner/50 cl (4,8 procent) ###¤¤¤ Tykt, hvidt skum. Ravbrun og klar. Malt og svag humle i duften. Slank mundfornemmelse, lidt metallisk i smagen med moderat bitterhed og lidt maltrugbrød i eftersmagen. Adskiller sig ikke markant fra mange "classic-typer". Tilforladelig frokostøl med overkommelige procenter - og overkommelig pris. Tre stjerner.
  • Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer
    4 / 8
    Julehvede Indslev Bryggeri Fakta: 17 kroner/50 cl (6,5 procent) ###¤¤¤ Ravbrun og uklar med hvidt skum. Lyst rugbrød og maltsødme, lidt gær og våde teblade i duften. Frisk i munden med behersket malt, lille syrlighed, en pæn bitterhed og moderat sødme. En øl der er nem at gå til, men som heller ikke udfordrer smagsløgene særlig meget. En passende pris. Tre stjerner.
  • Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer
    5 / 8
    Fimbul Jól 2015 Bryggeriet Frejdahl Netto: 15 kroner/50 cl (5,7 procent) ####¤¤ Tykt, beige skum. Ravbrun og ikke helt klar. Parfumeret, krydret duft af kød i stegeso med nelliker og timian og en snert af den ingefær, som er brugt til øllen. Fyldig i munden med smag af appelsinskal, stegesky og friskbagt rugbrød. Kunne godt tåle større bitterhed. Lidt tynd i finalen, men i eftersmagen hænger krydringen ved længe. En juleøl der skiller sig ud fra mængden - og til prisen absolut værd at prøve. Fire store julestjerner.
  • Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer
    6 / 8
    Christmas Ale Coisbo Beer Boxbeers.dk: 28 kroner/33 cl (7 procent) ####¤¤ Mørk ravbrun og klar med beige skum. Malt i duften med appelsinskal, karamel og faktisk også lidt af de solbær, som beskrivelsen af øllen lover på etiketten. Altså en øl hvor man venter en mørk smag, og det får man: Lakrids og tydelig bitterhed fulgt af tæt, maltpræget sødme og en eftersmag, der er præget af sødme, lakrids og en vedvarende bitterhed. Kan godt drikkes solo, men vil nok gøre sig bedst til noget kød med både sødt og salt tilbehør. Fire stjerner.
  • Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer
    7 / 8
    Hoppy Christmas Ugly Duck Brewing Co. Boxbeers.dk: 30 kroner/33 cl (5,9 procent) ###¤¤¤ Tykt, beige skum. Lys ravbrun, uklar. Oser af bittert hvidt kød fra grapefrugtskal og mere sødligt parfumeret citrusolie. Markant humlet smag med grapebitterhed suppleret af hvedesurdej. Frisk og med en forholdsvis slank mundfornemmelse. Grapebitterheden hænger ved i eftersmagen. En øl for dem der holder af IPA og lignende typer. Tre store stjerner.
  • Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer
    8 / 8
    Go' jul Midtfyns Bryghus Meny: 35 kroner/50 cl (6,1 procent) ###¤¤¤ Meget tykt, hvidt skum. Lys gylden, uklar. Duft af appelsin, lidt brændt karamel og stegeskorpe. Pæn balance mellem bitterhed og maltpræget sødme. Alkoholen går klart igennem i finalen som en sødlig og betryggende afslutning. Harmonisk og ufarlig øl som holder sig fra at komme ud i ekstremerne. Tre stjerner.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Øl. Danskernes tørst efter juleøl er tilsyneladende enorm. Bryggerierne har sendt kaskader af juleøl på markedet - i dag tester vi otte øl, der næsten alle har en moderat alkoholprocent.

Juleøl kan groft sagt deles op i to kategorier: Øllene, der passer til en klassisk julefrokost, og så dem der kan nydes uden noget til i julelampens skær. I dag og næste fredag smager vi på en lille snes juleøl - med overvægt fra fynske og jyske bryggerier - og lad os bare afsløre med det samme, at der er klart flest i kategorien "hyggeøl".

Disse øl er typisk overgærede. Det vil sige, at de i modsætning til for eksempel en pilsner fra Albani eller Tuborg, som er undergæret, er gæret ved en så høj temperatur (20-30 grader), at gæren danner et tykt skumlag på øllet i gæringstanken.

Undergæret øl gærer ved hjælp af en anden type gær og ved temperaturer mellem 0 og 10 grader. Det er en proces, som er nemmere at styre end overgæring, fordi gærens arbejde med at omdanne sukkerstoffer til alkohol går langsommere end ved overgæring. Øllet er som oftest lyst og tydeligt mere bittert, end overgæret øl.

Det er groft sagt - for der er væsentlige undtagelser. Eksempelvis brygges porter i Danmark som regel som en undergæret øl, selv om den jo på grund af den kraftigt ristede malt er en ret mørk øl. Og india pale ale er en typisk overgæret øl, selv om den tjekker ind på øverste niveau af bitterhedsskalaen og ikke nødvendigvis er udpræget mørk.

Mens hvedeøl, der også fremstilles ved overgæring, oftest er lys, parfumeret og som regel har nogen sødme.

Malt, humle, chokolade, appelsin, pibe ...

Således forvirrede på et højere niveau kan vi efter dagens test konkludere, at det er de øl, der vover noget, som er sjovest at drikke.

Når nu det skal være lidt mere end bare en kold pils for at køle ganen, er der mere oplevelse i en øl som Ølværkets spøjst dekorerede Zomta Claws (en julemand med kløer) end i Fuglsangs White Christmas. Den sidste er på ingen måde nogen dårlig øl, men der er heller ikke meget jul over den.

Lidt bedre går det for Fuglsangs Ding Dong, som med sit tvetydige navn har et par procent mere alkohol til at hjælpe juleglæden på vej. Den har også både humlebitterhed og maltsødme i en pæn forening, og uden at blive flået kan julemanden smile hele vejen hjem fra Meny, der sælger en halvliters-dåse for en tier.

Men tilbage til Zomta Claws, som har noget af det, undertegnede gerne finder i en juleøl - og helst ikke i øl på andre tidspunkter af året. Her er maltbolsjer og bitter, mørk chokolade, appelsinskal og pibetobak. Den er sågar tilsat rom, men det kommer kun meget subtilt til udtryk i øllen.

Det kunne let gå galt med så mange kraftige smagsindtryk, men der er balance i øllen, og den efter forholdene beherskede alkoholprocent gør, at man også kan holde balancen efter en enkelt flaske.

Det kan blive en lidt større udfordring efter at have drukket en flaske af det nordfynske bryggeri Coisbos Christmas Ale, som holder syv procent. Smagsmæssigt er det også en øl, der nagler en fast til stolen:

Maltsødme, appelsinskal, lakrids, solbær og en tydelig bitterhed sikrer, at du ikke keder dig med denne øl i glasset. Den kan sagtens drikkes som en "meditationsøl", mens du sidder i stearinlysets skær og kigger ud på snefnuggene, der lægger sig over busk og træ julenat ... men den vil formentlig gøre sig bedst til noget mad.

På etiketten foreslås grisenakke med kålmarmelade, selleri, sennep og karse. Mindre elaboreret mad kan formentlig også gøre det, så længe vi får noget kød på tallerkenen med sødt og salt tilbehør.

En stykke svin tilberedt i en stegeso fyldt med øl og timian kunne være et match made in Valhalla for den juleøl, som det nye bryggeri Frejdahl har sendt på markedet. Bag bryggeriet står Bryggeriet Vestfyen og vikingeentusiasten Jim Lyngvild, og hans øl kaldet Fimbul har lidt af den samme x factor, som han selv besidder.

Den skiller sig positivt ud i dagens felt af juleøl med en appetitvækkende krydret duft af stegt kød parfumeret med ingefær og en fyldig smag med appelsinskal, stegesky og rugbrød. Prisen får den ikke til at smage bedre, men at den kan fås for 15 kroner i Netto, er medvirkende til, at den står tilbage som den klart lysende vinder af første del af juleøls-testen.

Og hvad så hvis juleøl i bund og grund slet ikke er din kop te, og du meget hellere vil have en øl med mere friskhed og måske også mere bitterhed - en india pale ale eller noget, der ligner? Det findes der en løsning på, og den hedder Hoppy Christmas.

Indslev-bryggeriet Ugly Duck Brewing Co. har set, at der blandt alle de mørke, sødmefulde, tunge juleøl er en niche for øl med bitterhed og kant. Det får man i Hoppy Christmas, en IPA hvis mest markante jule-agtige træk er de store mængder af appelsin, der er brugt til brygningen.

Det er dog i bund og grund en vellavet humlepræget øl med stor bitterhed - som mest minder om grapefrugt - og en god friskhed i munden.

Læs næste fredag: Juleøl med masser af procenter

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere