Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:
BREAKING NEWS
- Lige nu: Region Syddanmark begærer Bios konkurs

Juleøl i test:
Hvid jul
og sorte kløer

Annonce:

Sensommer i Skagen

Nyd miniferie 3 nætter på Skagen Strand. Pr. nat kr. 585.

Juleøl i test: Hvid jul og sorte kløer
Zomta Claws Ølværket Meny: 45 kroner/50 cl (6,3 procent) ####€€ Mørkbrun, næsten sort med lysebrunt skum. Sødmefuld duft af maltbolsjer, bitter mørk chokolade, en flig af pibetobak og appelsinskal. Stor sødme i smagen kombineret med en bitterhed, der vokser og holder mundfornemmelsen overraskende slank. Den tilsatte rom er meget dæmpet i smagen - det gælder også den stjerneanis, der er brugt til øllen. Eftersmagen er lang med chokoladebitterhed og appelsinsødme. En meditationsøl - eller en ledsager til chokolade. Den undgår at blive plump og ubalanceret sød. Fire stjerner.
Foto: Michael Bager

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Øl. Danskernes tørst efter juleøl er tilsyneladende enorm. Bryggerierne har sendt kaskader af juleøl på markedet - i dag tester vi otte øl, der næsten alle har en moderat alkoholprocent.

Juleøl kan groft sagt deles op i to kategorier: Øllene, der passer til en klassisk julefrokost, og så dem der kan nydes uden noget til i julelampens skær. I dag og næste fredag smager vi på en lille snes juleøl - med overvægt fra fynske og jyske bryggerier - og lad os bare afsløre med det samme, at der er klart flest i kategorien "hyggeøl".

Disse øl er typisk overgærede. Det vil sige, at de i modsætning til for eksempel en pilsner fra Albani eller Tuborg, som er undergæret, er gæret ved en så høj temperatur (20-30 grader), at gæren danner et tykt skumlag på øllet i gæringstanken.

Undergæret øl gærer ved hjælp af en anden type gær og ved temperaturer mellem 0 og 10 grader. Det er en proces, som er nemmere at styre end overgæring, fordi gærens arbejde med at omdanne sukkerstoffer til alkohol går langsommere end ved overgæring. Øllet er som oftest lyst og tydeligt mere bittert, end overgæret øl.

Det er groft sagt - for der er væsentlige undtagelser. Eksempelvis brygges porter i Danmark som regel som en undergæret øl, selv om den jo på grund af den kraftigt ristede malt er en ret mørk øl. Og india pale ale er en typisk overgæret øl, selv om den tjekker ind på øverste niveau af bitterhedsskalaen og ikke nødvendigvis er udpræget mørk.

Mens hvedeøl, der også fremstilles ved overgæring, oftest er lys, parfumeret og som regel har nogen sødme.

Malt, humle, chokolade, appelsin, pibe ...

Således forvirrede på et højere niveau kan vi efter dagens test konkludere, at det er de øl, der vover noget, som er sjovest at drikke.

Når nu det skal være lidt mere end bare en kold pils for at køle ganen, er der mere oplevelse i en øl som Ølværkets spøjst dekorerede Zomta Claws (en julemand med kløer) end i Fuglsangs White Christmas. Den sidste er på ingen måde nogen dårlig øl, men der er heller ikke meget jul over den.

Lidt bedre går det for Fuglsangs Ding Dong, som med sit tvetydige navn har et par procent mere alkohol til at hjælpe juleglæden på vej. Den har også både humlebitterhed og maltsødme i en pæn forening, og uden at blive flået kan julemanden smile hele vejen hjem fra Meny, der sælger en halvliters-dåse for en tier.

Men tilbage til Zomta Claws, som har noget af det, undertegnede gerne finder i en juleøl - og helst ikke i øl på andre tidspunkter af året. Her er maltbolsjer og bitter, mørk chokolade, appelsinskal og pibetobak. Den er sågar tilsat rom, men det kommer kun meget subtilt til udtryk i øllen.

Det kunne let gå galt med så mange kraftige smagsindtryk, men der er balance i øllen, og den efter forholdene beherskede alkoholprocent gør, at man også kan holde balancen efter en enkelt flaske.

Det kan blive en lidt større udfordring efter at have drukket en flaske af det nordfynske bryggeri Coisbos Christmas Ale, som holder syv procent. Smagsmæssigt er det også en øl, der nagler en fast til stolen:

Maltsødme, appelsinskal, lakrids, solbær og en tydelig bitterhed sikrer, at du ikke keder dig med denne øl i glasset. Den kan sagtens drikkes som en "meditationsøl", mens du sidder i stearinlysets skær og kigger ud på snefnuggene, der lægger sig over busk og træ julenat ... men den vil formentlig gøre sig bedst til noget mad.

På etiketten foreslås grisenakke med kålmarmelade, selleri, sennep og karse. Mindre elaboreret mad kan formentlig også gøre det, så længe vi får noget kød på tallerkenen med sødt og salt tilbehør.

En stykke svin tilberedt i en stegeso fyldt med øl og timian kunne være et match made in Valhalla for den juleøl, som det nye bryggeri Frejdahl har sendt på markedet. Bag bryggeriet står Bryggeriet Vestfyen og vikingeentusiasten Jim Lyngvild, og hans øl kaldet Fimbul har lidt af den samme x factor, som han selv besidder.

Den skiller sig positivt ud i dagens felt af juleøl med en appetitvækkende krydret duft af stegt kød parfumeret med ingefær og en fyldig smag med appelsinskal, stegesky og rugbrød. Prisen får den ikke til at smage bedre, men at den kan fås for 15 kroner i Netto, er medvirkende til, at den står tilbage som den klart lysende vinder af første del af juleøls-testen.

Og hvad så hvis juleøl i bund og grund slet ikke er din kop te, og du meget hellere vil have en øl med mere friskhed og måske også mere bitterhed - en india pale ale eller noget, der ligner? Det findes der en løsning på, og den hedder Hoppy Christmas.

Indslev-bryggeriet Ugly Duck Brewing Co. har set, at der blandt alle de mørke, sødmefulde, tunge juleøl er en niche for øl med bitterhed og kant. Det får man i Hoppy Christmas, en IPA hvis mest markante jule-agtige træk er de store mængder af appelsin, der er brugt til brygningen.

Det er dog i bund og grund en vellavet humlepræget øl med stor bitterhed - som mest minder om grapefrugt - og en god friskhed i munden.

Læs næste fredag: Juleøl med masser af procenter

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70