Log ind

Ferrari giver de andre baghjul

  • Ferrari giver de andre baghjul
    1 / 7
    Maximum Rosé Brut (degorgeret 2014)Ferrari, Trento, ItalienH.J. Hansen/Vinspecialisten.dk: 265 kroner (12,5 procent)Flot kobberfarvet, klart mere brunlig end rød. Lækker duft af brød og gærrester, krydderurtebed og æblesaft. Lille svovlpræg i indledningen og så springer syrlighed og tanniner frem; her er skræl fra conference-pære og dybde fra kontakt med gærresterne under flaskelagringen. Mørke bær med bløde tanniner. Det er en vin til bordet snarere end til haven (selvom det ville føles som en luksus at få sådan et glas som velkomstdrink). Den ville være flot at servere til hapsere med rillette af fugl eller svin, og den vil klæde nybagt brød med rugmel godt. Der findes rosé champagner til samme pris, og det er også i den liga, Ferrarien her befinder sig. Fire store stjerner.Foto: Michael Bager
  • Ferrari giver de andre baghjul
    2 / 7
    2015 Rosé FrizantMas de Daumas Gassac, Languedoc, FrankrigVinoble.dk: 199 kroner (11 procent)Her er mere rød farve i vinen, og det er rimeligt at kalde den rosé. Udtalt frugtig næse med duft af hindbær og et par overmodne brombær. Frugtfesten fortsætter i smagen, som er rendyrket dansk sommerbær-bowle med hindbær og jordbær over sukkerhvide rysteribs. Cremet mundfornemmelse, men syre har vinen heldigvis også - ellers var den kammet over i børnechampagne. Trods prisen fortjener den fire stjerner.Foto: Michael Bager
  • Ferrari giver de andre baghjul
    3 / 7
    2014 Brut RoséDurrmann, Alsace, FrankrigExtrabrut.dk: 110 kroner (12 procent)Lys kobberfarvet. Lysebrune æbler, karamel og orangeskal i den parfumerede næse, som ikke kan skjule, at der er lidt oxidering inde over her. Umiddelbart en duft nogen nok skal vænne sig til - der er langt til de friske bær- og frugtaromaer som findes i duften i de øvrige vine i dagens test - og også i smagen er vi et helt andet sted: Syrlige jordbær, rabarber, kirsebær og tydelig tannin fylder munden. Udpræget en vin til mad. Tør du prøve noget anderledes, er dette en vin, der vil få snakken til at gå rundt om bordet. Et tip: Jeg proppede flasken til efter et enkelt glas og lod den stå køligt i tre døgn. Det var en vin i meget bedre balance, tydelig rød bærfrugt og meget mindre præget af brune æbler, jeg kunne smage efter de tre døgn. P.t. udsolgt. Fire stjerner.
  • Ferrari giver de andre baghjul
    4 / 7
    2013 Mim Natura Pinot Noir Brut ReservaVins El Cep, Katalonien, SpanienGodevine.dk: 125/115 kroner v. 12 fl. (12 procent)Lys kobber/laksefarvet næsten som en provencerosé. Mørk i duften med kødagtige noter fra gærresterne. Duften sender tankerne til Middelhavet - ikke nogen dårlig egenskab på dette tidspunkt af året. I munden angriber boblerne lidt hårdt, men smagen har en pæn frugtighed med røde æbler og en tydelig syre ledsaget af en opstrammende bitterhed. Helt pæn vin - men den dyreste af de tre cavaer i testen og ikke markant bedre. Derfor tre stjerner.Foto: Michael Bager
  • Ferrari giver de andre baghjul
    5 / 7
    Mistinguett Brut RoséMasia Vallformosa, Katalonien, SpanienFakta: 49 kroner (12 procent)Let rosa/kobberfarvet. Bær, gærende vinkælder, knuste hindbær og ribs. Lidt skarpe bobler, tydelig frugtsødme, moderat syre og en lille bitterhed i afslutningen. På ingen måde nogen dyb vin, men ukompliceret at drikke og sjovere end mange hvide cavaer i samme prisleje. Tre stjerner.Foto: Michael Bager
  • Ferrari giver de andre baghjul
    6 / 7
    Brut RosadoSegura Viudas, Katalonien, SpanienGodevine.dk: 99/94 kroner v. 6 fl. (12 procent)Lys kobberfarvet. Mandler og syrlige hindbær i duften og i munden sætter vinen et markant aftryk med sin syre og en dyb, mørk frugtsmag, der har en snert af solbær og præg af tannin som i skindet på mørke druer. Den ser let ud i glasset, men det er en vin med gods i sig. Tre store stjerner.Foto: Michael Bager
  • Ferrari giver de andre baghjul
    7 / 7
    Rosé Brut Cuvée TraditionVeuve d'Argent (Louis Bouillot), FrankrigVinoble.dk: 99 kroner (12 procent)Lys kobberfarvet. Kirsebær og våde jordbær og så et drys peber i en frugtig duft. Fersken og røde bær dominerer smagen, som virker harmonisk; her er ingen udtalt syre, men en lille bitterhed der nogenlunde balancerer frugtsødmen. Relativt kort i munden. Nem at drikke. Tre stjerner.Foto: Michael Bager

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pris og kvalitet hænger nogenlunde sammen i vores minitest af roséer med bobler. De dyreste smager klart bedst.

- Else! Der er rødvin, og så er der hvidvin. Og hvis man blander det, så får man rosé. Og sådan er det!

Rytteriet-Eriks belæring af Else foran fjerneren hjemme i dagligstuen et sted i provinsen er så enkel, at den virker for god til at være sand. Men Erik havde mere ret, end han normalt har.

I EU er det nemlig ikke bare tilladt at fremstille en rosé med bobler ved at blande de to farver - det er en normal metode ved fremstillingen af rosé champagne og andre lyserøde, mousserende vine. Men EU-Kommissionen måtte i 2009 efter pres fra især sydfranske vinbønder opgive at tillade fremstilling af rosé uden bobler ved at blande rødvin og hvidvin.

Forslaget skulle ellers lette EU-vinbønders mulighed for at konkurrere med oversøiske, billigere roséer.

EU-retten forbyder derfor stadig blanding af rødvin og hvidvin til roséfremstilling, hvis der er tale om vine uden beskyttet oprindelsesbetegnelse eller geografisk betegnelse. 

I Frankrig kaldes vine, der er lavet efter den såkaldte saignée-metode (de blå druer udblødes med resten af mosten i nogle timer for at afgive farve til den), "rigtige" roséer - og så har vinbønderne i Provence tilsyneladende ikke problemer med kollegernes fremgangsmåde i Champagne, hvor de blander løs. Det kan man jo så tænke om, hvad man vil. Det må i sidste ende være smagen i glasset, der tæller.

I dag tester vi en række mousserende vine i den lyserøde - eller rettere, kobberfarvede - genre. For det er kun vinen fra Daumas-Gassac i Languedoc, der med rimelighed kan kaldes rosé-farvet. Den stikker også ud på anden vis, for der er kæmpe forskel i stilen på denne og den enlige italienske vin i testen, Ferraris Maximum Rosé.

Det er samtidig de to bedste (og dyreste) vine i dag: Vinen fra Languedoc er et orgie af bær og sommerstemning for fuld udblæsning, mens Trento-vinen fra Ferrari, der er lige så lokkende, som bilerne af samme navn, kræver tid til fordybelse og en evne til at påskønne de mange år, det har taget at nå hertil.

Daumas-Gassacs vin er en blanding af cabernet sauvignon (70 procent) med mourvèdre, pinot noir, sauvignon, petit manseng og muscat i de sidste 30 procent. Den er fremstillet efter saignée-metoden, hvor drueskallerne er blevet udblødt ved lav temperatur og derefter fjernet fra mosten, som er gæret i en lukket ståltank.

Den sydfranske vin er årgang 2015, og den bør drikkes ung for at få det fulde udbytte af den massive frugt, som er pakket ind i en cremet mundfornemmelse.

Oxideret alsacevin

Den italienske Ferrari har derimod alderen med sig; den er degorgeret i 2014 efter tre års flaskelagring med gærresterne, og den har et helt andet udtryk. Her er fokus på den dybde med aromaer af brød og gær, som flaskelagringen har givet vinen, og hvor vinen fra Languedoc vil være perfekt til en havefest og som et velkomstglas, kan vinen fra Trento i det nordlige Italien snildt ledsage en del mad.

Den smager også godt alene, og den indbyder næsten til at blive blindsmagt op mod en rosé champagne. Ferraris vin er i øvrigt en blanding af 70 procent pinot noir og 30 procent chardonnay.

De øvrige vine i dagens test er mere på det jævne ... med vinen fra Durrmann i Alsace som en undtagelse. Her er vi ude i en nær-naturvins-oplevelse med tydelig oxidering og en syrlig tone. Den er interessant at smage, fordi den er så anderledes, men du skal være sikker på, at dine gæster også er nysgerrige, før du serverer denne type vin for dem - hvis du ikke vil skuffe dem. Lige nu er vinen dog udsolgt, men den kommer muligvis på lager igen i april/maj.

Den er også interessant, fordi den ændrer sig markant efter åbningen - på en måde, som jeg ikke har oplevet før. Jeg lod prøveflasken stå tilproppet ved kældertemperatur i tre døgn, og da jeg gensmagte vinen, havde den forandret sig til en langt mere imødekommende vin med milde jordbær i smagen og næsten intet af den smag af brune/stødte æbler, som var dominerende, lige da jeg havde åbnet flasken.

De brune æbler er et tegn på oxidering af mosten og kommer typisk, når vinmageren bruger meget lidt eller ingen svovl under fremstilling af vinen.

En helt anden slags vin

Med i testen er tre cavaer - simpelthen fordi cava rosado er så nemt at få fat i. Hvis du vil have en rosé med bobler, er udbuddet af cavaer relativt stort, og de fås til moderate priser. Netop derfor er en vin fra Fakta med i testen; ville den falde igennem over for dobbelt så dyre cavaer fra en vinhandler? Det gjorde den ikke.

Efter at have smagt alle vinene testede jeg et par af cavaerne igen - denne gang op mod Ferrarien; her var der ingen konkurrence. Det var som at smage en helt anden slags vin. På samme tid tydeligt ældet og stadig ung, dyb og parfumeret og en vin, der kræver opmærksomhed.

Det er trods alt glædeligt, at det betaler sig at betale ekstra for en vin, der også har fået ekstra opmærksomhed.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Fyens.dk og vinskribent for Fynske Medier.

Mere om emnet

Se alle
Femstjernede bobler: Billigere end champagne

Femstjernede bobler: Billigere end champagne

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere