Log ind

Billeder: Kirken inviterede på middag

  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    1 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    2 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    3 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    4 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    5 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    6 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    7 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    8 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    9 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    10 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.
  • Billeder: Kirken inviterede på middag
    11 / 11
    Der var udsolgt til påskens måltidsgudstjeneste i Søndersø Kirke.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis kristne skal identificere sig med påsken, skal de have følelsen af at sidde omkring bordet ved den sidste nadver

Annonce

Skærtorsdag. Jesus har samlet sine disciple omkring sig til den sidste nadver.

Han ved, at han inden for få timer vil blive taget til fange, og at forræderen sidder et sted omkring bordet.

Det er måske ikke umiddelbart denne start på en dramatisk historie, som de fleste tænker over, når der bundes snaps og spises skidne æg omkring påskebordene i Danmark, men det ville måske, hvis flere kendte til historien og de stærke følelser, som er forbundet med den.

Derfor har sognepræst i Søndersø Kirke Ulrik Andersen sammen med menighedsrådet for andet år i træk inviteret til måltidsgudstjeneste, hvor der serveres lam, brød og andre retter fra det traditionelle, jødiske påskemåltid fra Mellemøsten.

Nemt at forstå julen

- Vi hægter følelser på julen. Man kan sætte sig ind i, hvordan det var at være gravid og skulle til Betlehem. Det var koldt, og det gjorde ondt. Men når vi siger påske, tænker vi ikke umiddelbart på følelser. Hvis man ønsker, at påsken skal have større betydning, så handler det om at hægte følelser på, mener Ulrik Andersen.

Og følelser er der ellers nok af omkring bordet, hvor Jesus sidder og spiser med sine disciple, mens han har forudset, at en af hans disciple snart vil forråde ham.

- For jøderne er det en stor dag, hvor de mødes og spiser efter ældgamle traditioner. Det er sikkert ganske hyggeligt, men da måltidet slutter, siger han, at de skal gå derfra, fordi forræderen allerede er derude og klar til at fange ham. Så det er både en hyggelig og træls stemning, forklarer Ulrik Andersen, som med måltidet i kirken forsøger at genskabe den følelse hos kirkegængerne.

Stemningen i Søndersø Kirke er god blandt både børn og gamle, men det er som om, at bevidstheden om den kommende langfredags ulykker hænger i hjørnerne.

- Hvis vi kan gøre det samme med langfredag og de andre helligdage, synker det dybere ind i folk, hvad dagen handler om, og selvom det jo ikke er i aften, at vi jubler, så kan man godt bruge lidt tid på at dvæle ved de følelser, siger præsten.

Godt at bruge kirken

Merete Fischer Christoffersen fra Søndersø er blandt de kirkegæster, som er mødt op for at deltage i måltidet og gudstjenesten.

- Det er første gang, at jeg er med, men jeg har hørt fra flere andre, som var med sidste år, at det er et godt arrangement, og så er det en fin måde at få kirken ind i hverdagen, siger hun, inden hun sætter sig til bords for at spise forretten, der består af en persillekvist dyppet i saltvand. Det skal symbolisere jødernes lidelser i ørkenen.

- Der er en symbolsk betydning i alt, hvad der står på bordene foran jer, siger Ulrik Andersen, som dog har valgt at lave en lille nyfortolkning.

- Al maden her blev spist på den tid, undtaget kartoflen. Det havde de ikke, men den passer nu ganske godt til maden i aften, lyder det fra ham, inden hovedretten sendes rundt.

  • Harkjær_Magnus_ørum_(2015)_022

    Af:

    , fyens.dk

    Journalist på Fyens Stiftstidende siden 2011, hvor jeg primært dækker Nordfyns Kommune og miljøstof for Fyn og indland. Jeg har tidligere arbejdet i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere