Log ind

Sådan bager du klassiske hveder

  • Sådan bager du klassiske hveder
    Bollerne bliver til hveder, når de flækkes og ristes inden servering.
  • Sådan bager du klassiske hveder
    Bollerne bliver til hveder, når de flækkes og ristes inden servering.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

| Opdateret

Hveder - eller hvedeknopper - hører sig til på Store Bededag og kan føres tilbage til midten af 1800-tallet - og måske til tidligere.

Her får du en klassisk, og nem, opskrift på hveder - eller hvedeknopper, som de også kaldes.

500 gram hvedemel
1 dl. mælk - gerne sødmælk
1 dl. vand
50 gram smør/margarine - helst smør
50 gram gær
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
1 æg
evt. 2-3 tsk. kardemomme

Sådan gør du

Lun mælken sammen med vand og smør. Rør gæren ud i væsken. Pisk ægget sammen og tilsæt det sammen med hvedemel, salt og sukker.

Ælt dejen godt igennem, og lad den hæve et lunt sted i en halv times tid. Nu skulle dejen gerne være hævet til dobbelt størrelse.

Ælt dejen godt igennem og del den i 12 lige store stykker. Anbring dem på en bageplade, så de ligger tæt. Lad dem hæve i yderligere 20 minutter.

Tip: Du kan med fordel lade bollerne hæve i damp over en gryde med simrende vand - så bliver bollerne ekstra luftige.

Tænd for ovnen, bollerne pensles med mælk og bages ved 200 grader i 15 til 20 minutter til de er flotte gyldenbrune.

Inden servering flækkes bollerne og ristes, så de bliver til hveder.

Servér rigtig smør til.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Fakta om hveder og Bededag

Fakta om hveder og Bededag

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere