Log ind

Når lektierne smager af humle

  • Når lektierne smager af humle
  • Når lektierne smager af humle

Artiklen er mere end 30 dage gammel

14 øl-sommelierer er klar til at varte gæsterne op med viden om øl, glas og bryg til mad.

Der er lektier, man skal lave. Og så er der lektier, man har lyst til at lave.

Et kuld nyslåede øl-sommelierer har dyrket den sidste type opgaver over tre måneder i efteråret, hvor de under brygmester Leif Typkærs og faglærer Palle Bøgelys kyndige vejledning har smagt sig gennem øltyper fra weissbier over humlede india pale ale til sorte, bitre stouts.

14 af de 15 kursister bestod mandag eksamen på Kold College i Odense, hvor Albanis tidligere direktør og brygmester Leif Typkær sad for bordenden og udspurgte kursisterne om fejl i øl og ikke mindst deres eget bryg fra uddannelsesinstitutionens mikrobryggeri. Censor var kokken, gastro-entreprenøren og vinbonden Jacob Klitgaard.

Glæden ved den første slurk

Leif Typkær er begejstret for kursisternes entusiasme under forløbet. Tre fjerdedele af de nye øl-sommeliers kommer fra restaurationsbranchen, og de sidste fra virksomheder i levnedsmiddelbranchen, hvor blandt andre Kvickly i Middelfart sendte en medarbejder på kursus, så supermarkedet nu har en kvalificeret rådgiver til at møde kunderne i den store afdeling for øl.

- De nye øl-sommelierer har forstået sjælen i øl: At det ikke bare er at røre rundt i en gryde, men at øl er mange forskellige ting, og at man med seriøst arbejde kan få en stor oplevelse ud af øl, forklarer Leif Typkær.

Han gav de nyslåede øl-sommeliers vise og poetiske ord med på vejen fra den franske digter Philippe Delerm, som har prist en helt særlig stund af lykke og beskrevet sin trang til at genopleve den i bogen "Den første slurk øl og andre små glæder".

Respekt om øllet

Leif Typkær glæder sig over, at den gyldne bryg nu har fået sin egen uddannelse på Kold College som en parallel til vintjeneruddannelsen. At øl dermed bliver respektereret på linje med vin, som de fleste supermarkeder har ansat medarbejdere til at rådgive kunderne om.

- Jeg har selv en stor glæde ved vin, men vi skal væk fra den med, at øl bare er noget, man drikker. Medarbejderne skal være lige så kyndige omkring øl som om vin, mener Leif Typkær.

Jacob Klitgaard bad ved eksamensbordet de 15 kursister om at vælge øl til fire retter fra koldrøget laks til barbecuekylling og blåskimmelost, og nogle var mere dristige end andre i deres forslag med eksempelvis en chokoladestout til osten. Og så skulle de i øvrigt finde det rette glas blandt fire til deres foretrukne øl.

- Det vigtigste er, at de er i stand til at begrunde deres valg og kan håndtere øl og temperatur, sagde Jacob Klitgaard.

En enkelt deltager bestod ikke, og det er ifølge censor vigtigt at holde et højt niveau i stedet for at lade alle bestå.

- Det er ærgerligt, at en enkelt dumpede, men også godt, for der skal være respekt om øl-sommelierer på linje med vin-sommelierer, noterede Jacob Klitgaard.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på kulturredaktionen i Odense med nyheder som stofområde. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Skriver om vin og drikkevarer til magasinet Livstil. Formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.

Mere om emnet

Se alle
Kerteminde fik sin første øl-sommelier

Kerteminde fik sin første øl-sommelier

Øl vinder ny status på restauranter

Øllet står stærkere på Sydfyn

Øllet står stærkere på Sydfyn

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere