Log ind

Madanmeldelse: Solo-frokost på slottet

  • Madanmeldelse: Solo-frokost på slottet
    1 / 5
    Restaurant Valdemars Slot
  • Madanmeldelse: Solo-frokost på slottet
    2 / 5
    Det store, hvælvede kælderlokale egner sig til store selskaber og i dén grad til at være fyldt.
  • Madanmeldelse: Solo-frokost på slottet
    3 / 5
    Restaurant Valdemars Slot
  • Madanmeldelse: Solo-frokost på slottet
    4 / 5
    Restaurant Valdemars Slot
  • Madanmeldelse: Solo-frokost på slottet
    5 / 5
    Restaurant Valdemars Slot

Artiklen er mere end 30 dage gammel

En frokostrestaurant er "en svær en", både i by og på land. Vi krydser fingre for Restaurant Valdemars Slot, der har lille men godt frokosttilbud

Annonce

Vi har bestilt bord til en lille familiefrokost på Restaurant Valdemars Slot, som er blevet frokostrestaurant, når der ikke lige er selskaber og slotskoncerter m.v, som kræver aftenåbent. Det er længe siden, vores vej er faldet forbi. Det er i juni, lige inden skoleferien begynder, og turisterne strømmer til. Der er folk, sikkert med medbragt mad, nede på stranden. På en længe ikke langt fra restauranten arbejder håndværkere højlydt. Dørene står åbne i den i forvejen kølige kælderrestaurant med det høje hvælv, som får al tale til at lyde, som var man i en kirke.

Vi er alene temmelig længe. Der er tid til at mindes tidligere besøg og fester her og i det mindre selskabslokale ved siden af. Så kommer den meget venlige tjener lige ind fra slotshaven med favnen fuld af roser. Mere slotsagtigt kan det ikke blive, og vi får en snak om de medbragte "bondske" pæoner og de gamle engelske rosen-sorter, inden vi vælger at spise inde. Selvom solen skinner, er der håndværkerstøjen og ingen parasoller. Vi får det enkle kort med lutter lækre frokosttilbud.

- Vi har friske fjordrejer og asparges, siger tjeneren. Det ses ingen steder, for der er ingen "dagens-tilbud" kort på bordet. To er straks på reje-fristelsen, og jeg kan ikke stå for de dampede blåmuslinger. Vi snakker lidt om stor eller lille portion, og senere er jeg glad for, at jeg valgte den lille. Så er der også plads til husets specielle kage: en såkaldt bavarois med havtorn.

Der kommer vand på bordet, og et dejligt speltbrød, bagt med øl og honning.Skivevis i brødkurven samt koldt smør. Vi lukker lige den ene dør, for vores ældste på 94 år skutter sig i trækken og har glemt sin trøje. Tjeneren hygger med små levende lys på borde og alle flader helt ud på toilettet. Det er lidt rørende, for vi er kun vi tre til frokost dén dag.

Rejer i æggesovs-bad

Vi ser, der er ølhaner i baren, men vil gerne have en rosévin. Den står ikke på kortet, men findes. I det hele taget spørger og spørger vi, og tjeneren ser tålmodig ud. Det er nok meningen med de manglende menukort-oplysninger.

Ledsager vælger til sidst en riesling, Domaine Laurent Bannwarth fra Alsace, fra kortet. En meget frisk hvidvin. Tør til det syrlige.

Mine muslinger fra nære vande er et prægtigt bjerg, hvis krat er veldampede strimler gulerod, selleri, porre, ærter og toppet med dild. Suppen er lettere sød, fordi muslingerne er dampet i fynsk æblecider. Det med den søde suppe er en smagssag, men muslingehøjen er skøn og meget mættende af "en lille portion".

Ledsager mugger over, at hans fjordrejer drukner i en ellers dejlig sauce mousseline, den syrlige æggesovs. Måske tager den lidt af den fine smag fra rejerne, og kunne have været i en lille ting ved siden af? Rejer og fint kogte asparges, der som mine muslingurter er tilpas med bid. Tjeneren er herlig gastronomisk historiefortæller, og vi hører om de fynske grøntsager og Birkholms rejer, som på tallerkenen er friskpillet luksus, serveret med gavmild hånd.

Alt på et smukt ostebræt

Efterhånden glemmer vi vores solistoptræden i restauranten. Der er varm stemning, levende lys ved højlys dag, og ledsagers humør rammer de høje hvælvinger, da han får sin efterret. Et meget smukt stykke poleret træ, fungerende som underlag for hans "ostebræt med fynske oste".

- Der er lige en overløber fra Jylland, siger tjeneren, som præsenterer tre fastoste fra Ullerslev og Gundestrup, én med bid fra Vesterhavet samt den skønneste fynske rygeost. Tilbehør er bagt tomat, hjemmelavet hybenmarmelade, små oliven og sødt syltede valnødder. Brødkurv, nu også med rugbrød . Rygeosten tager prisen, meldes fra ledsager, der får kaffe sammen med vi to, som har valgt at smage husets franske bavarois-kage.

Kagen er himmelsk! På firkantet mazarinbund er selve den cremede "bavarois", fromage-let med mild smag af vanilje. Øverst, en solgul gelé af havtorn. Det gule bær er et hit lige nu til kager og desserter. Kagen serveres med en stor skefuld cremet Skarø- is. Uhm! Der er fløde til kaffen, som i sig selv er skøn. Af nymalede bønner. En perfekt afslutning på vores slotsfrokost.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Samlet vurdering

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere