Log ind

Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer

  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    1 / 10
    Tv-kokken Claus Holm bor i Svendborg, hvor også Madværkstedet ligger. Det fungerer som Claus Holms kontor, køkken, kokkeskole og tv-studie. I Madværkstedet har han skrevet sin nyeste kogebog "Holms Mad". - Den er ligesom mig: Rodet, ligetil og fuld af kærlighed, fortæller han. Foto: Carsten Bundgaard
  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    2 / 10
    Claus Holm i færd med at forberede fynske hotdogs, der er en opskrift fra hans nye kogebog, som har hentet inspiration til fra sin familie, facebook-følgere, madhelte og Sydfyn. Foto: Carsten Bundgaard
  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    3 / 10
    Til fynske hotdogs kan man bruge de pølser, man har lyst til. Her bruger Claus Holm pølser fra slagterbutikken Nørre Søby, der ligger i udkanten af Odense. Foto: Carsten Bundgaard
  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    4 / 10
    Claus Holm har boet og arbejdet på Sydfyn siden 90'erne. Han er blandt andet involveret i Svendborgs fødevaremarked Kulinarisk Sydfyn. Foto: Carsten Bundgaard
  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    5 / 10
    Krydderurten tallerkensmækker er en af ingredienserne i Claus Holms fynske hotdogs. Foto: Carsten Bundgaard
  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    6 / 10
    Madværkstedet har en baggård og have med højbede, hvor Claus Holm dyrker krydderurter. Foto: Carsten Bundgaard
  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    7 / 10
    I hotdogs skal der både være surt og sødt. Til den fynske hotdog bruger Claus Holm rabarber som det sure. Foto: Carsten Bundgaard
  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    8 / 10
    Pølser og rabarber skal have en tur på stegepanden, inden de bliver hovedingredienser i fynske hotdogs. Foto: Carsten Bundgaard
  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    9 / 10
    Claus Holm sidder i den danske bestyrelse for Chaine des Rotisseurs, der er den største organisation for gastronomer, som conseiller culinaire. Foto: Carsten Bundgaard
  • Den fynske muld gøder Claus Holms mad-ideer
    10 / 10
    Claus Holm har boet og arbejdet på Sydfyn siden 90'erne. Han er blandt andet involveret i Svendborgs fødevaremarked Kulinarisk Sydfyn. Foto: Carsten Bundgaard

Sydfyn er ikke kun et hjem for den landskendte kok Claus Holm. Lokale råvarer, fynske producenter og den svendborgensiske cittaslow-livsstil følger også med, når han går på arbejde i sit køkken, som han kalder Madværkstedet.

Under en grå sixpence titter et par tungt indrammede briller frem. Ejermanden siger godt nok ikke "bum" lige med det samme, men der er ingen tvivl om, at det er Claus Holm, der tager imod os på sin arbejdsplads, som han kalder Madværkstedet.

Claus Holm er både kendt som tv-kok, for sin køkkenserie og sit samarbejde med Coop. Han er en kok med varierende arbejdsopgaver, hvilket betyder, at han tilbagelægger omkring 6000 kilometer landevej hver måned.

Claus Holm

Kok, foredragsholder, smagsudvikler kogebogsforfatter og tv-kok. Især kendt fra "Go' morgen Danmark". Han er desuden en del af Coops projekt "Sammen om bedre mad" og har lanceret sin egen køkkenserie.

Han er født i Vejle i 1970. I dag bor han i Svendborg med sin kone, Anne, hvor han i fem år drev gourmetrestauranten Restaurant Gaasen og senere konceptet Sans & Samling.

I dag er Svendborg stadig omdrejningspunkt for Claus Holms virke. Med udgangspunkt i hans blanding af kontor, køkken og tv-studie, Madværkstedet, tager han på opgaver rundt omkring i landet.

Claus Holm har for nylig udgivet en ny kogebog med titlen "Holms mad". Til nogle retter har han blandt andet hentet inspiration fra sit liv på Sydfyn.

 

Men selv om hele Danmark er hans arbejdsplads, er det på Sydfyn, Claus Holm føler sig hjemme. Han bor i Svendborg med sin kone Anne - i samme by ligger Madværkstedet, der er en blanding af kontor, køkken og tv-studie.

Her samler han inspiration til sine projekter og kogebøger.

 

Alskens nips

- Jeg hersker bedst i kaos, hvor tingene er personlige, forklarer Claus Holm om indretningen i Madværkstedet, som var en slagterbutik, indtil han overtog stedet i 2001.

Det store lokale rummer et rustikt langbord af træ med en lille skulptur, der forestiller vægmaleriet "Den Sidste Nadver" af Leonardo da Vinci, et skrivebord med computer, notesblokke og to do-lister, gaskomfur og messinggryder.

På en væg til gulv-reol læner hyldevis af bøger sig op ad hinanden ved siden af en lille porcelænsnisse og alskens nips, som er en stor del af indretningen i hele Madværkstedet. For eksempel et lille miniaturekøkken med en mini-ovn, der kan tændes op i.

- Jeg kan ikke få nok af ting, der har noget med køkken at gøre, fortæller Claus Holm om sin samlertrang i Madværkstedet.

Af ordet Madværkstedet kan man ikke andet end udlede, at Claus Holm anser sig selv for mere end kok. Han kalder også sig selv for håndværker. Og madlavning er et håndværk, han altid har brændt for.

- Mad er magisk, og min mission er at vække begejstring for madlavning, for det er et vigtigt samlingspunkt for mennesker. Tag bare folks ferieminder. Når de kommer hjem, er det tit de kulinariske oplevelser, de fortæller om, siger han.

 

Toscansk tempo på Sydfyn

Claus Holms dedikation til madlavning er også den røde tråd i hans nyeste kogebog, "Holms mad", som ikke kun fungerer som et opslagsværk, men også er en selvbiografi, hvor Claus Holm fortæller sin historie gennem retter - lige fra hans fars frikadeller til input fra nutidens facebookfans, men også gennem retter med inspiration fra Sydfyn, hvor han boet og arbejdet siden 1990'erne.

- Det er paradis på jord, fastslår Claus Holm og nævner som eksempel Fyns store udbud af mikrobryggerier, vingårde, whisky-destillerier og lokale frugt-, grønt- og kødproducenter.

I kogebogen "Holms mad" fremhæver Claus Holm livsstilen cittaslow som en inspirationskilde til livet og hans tilgang til madlavning. Efter italiensk forbillede er Svendborg en certificeret cittaslow-by, hvilket betyder, at man giver sig god tid til at udføre sit arbejde med omhu, udsyn og omtanke.

- Selvfølgelig kan man have meget at se til, men man skal ikke have mere travlt, end man husker, hvad der er vigtigt. For kærlighed tager tid, og madlavning tager tid, forklarer han.

Det gælder dog ikke al madlavning, for en fynsk hotdog er en hurtig ret, som Claus Holm viser, hvordan man tilbereder. Han starter med at gå i knæ, da han tænder op for sit gaskomfur af det franske kvalitetsmærke Molteni for at stege pølser.

- Jeg knæler altid foran komfuret, før jeg laver mad, siger han og slår en latter op, som dog hurtigt bliver afløst af hans knivs hakkende lyd mod et skærebræt, da han går i gang med at snitte grøntsager.

- Det er fynsk, når det er bedst, fastslår han, mens han forvandler rygeost, asparges, pølser og sin egenproducerede ketchup til en hotdog.

Selv om Claus Holm holder af at rumstere med opskrifter til kogebøger og facebookvideoer i forbindelse med Coop-samarbejdet i Madværkstedet, byder resten af sommeren også på en masse udenbys projekter.

Denne eftermiddag går turen til Søbysøgård Fængsel, hvor han arbejder med et projekt om økologi. Senere byder sommeren på madlavning til bryllupper og et samarbejde med Dansk Folkehjælp.

 

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Opskrifter: Fynske hotdogs

Opskrifter: Fynske hotdogs

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere