En langelandsk sømand med en både fyldig søfartsbog og logbog kan nu kalde sig æresmedlem af den pt. 163-årige Rudkøbing Sømandsforening. Det nyudnævnte æresmedlem er Jørn Foss, Rudkøbing.

Jørn Foss har gennem det meste af sit liv virket professionelt indenfor den maritime verden omkring Øhavet. Han var fx som ung og nytiltrådt i 1965 ansat hos daværende skibsmægler Gustav Drøhse i Rudkøbing. Drøhse var en af Langeland-Kiel Liniens initiativtagere og rutens første direktør, og Jørn Foss havde her bl. a. det betroede job at hente dagens kontante omsætning, når færgen kom i havn i Bagenkop.

Jørn Foss har også gennem en årrække beskæftiget sig med skibsmægler-virksomhed fra havnen i Rudkøbing. Her drev han firma sammen med bl. a. Haakon Skov Jensen, også æresmedlem af Rudkøbing Sømandsforening.

Jørn Foss' lange virke i den lokale maritime verden har desuden omfattet fem år som skibsreder for den Marstal-byggede caroliner-coaster Samka. Jørn Foss solgte Samka til en Marstal-reder i 1992. I de sidste mange år er Samka som bekendt holdt i søen af aktive frivillige fra hjemhavnen i Marstal.

Til Jørn Foss' maritime forløb hører også nogle år ved Storebælts-lodseriet, da det lå i Spodsbjerg. Her var Jørn Foss kollega sammen med sømandsforeningens formand, Ole Gotfredsen.

Om sommeren nyder Jørn Foss livet til søs i sin motorsejler sammen med hustruen Kirsten Schmidt.

Jørn Foss har nu ned generalforsamlingens applaus opnået status af æresmedlem efter mere end en snes års aktiv indsats i bestyrelsen for Rudkøbing Sømandsforening.

Foreningens tredje æresmedlem er Rudkøbing-drengen Jakob Bang Jensen, Sdr. Højrup.

Jakob Bang Jensen har i øvrigt været generalforsamlingens dirigent siden 1960 - kun afbrudt af 1962:

- Da sprang jeg soldat!

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør på Fyns Amts Avis’ Søsiden og Koøjet. Arbejder med tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også nationalt og internationalt. Faglært journalist og har i mere end 40 år virket på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef og medlem af redaktionsledelsen gennem 25 år. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger”.