Log ind

Danmark er førende: Vi køber mere og mere økologi

  • Danmark er førende: Vi køber mere og mere økologi
    Salget af økologiske fødevarer stiger fortsat.
  • Danmark er førende: Vi køber mere og mere økologi
    Salget af økologiske fødevarer stiger fortsat.

Salget af økologiske fødevarer stiger fortsat. Landbrug & Fødevarer skønner, at der var en stigning på 17 procent i 2016. Forbrugerne går især efter økologisk mælk, æg og grøntsager.

Vi lægger stadig flere økologiske varer i indkøbskurven, viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer.

Danskernes interesse for at støtte produkter, hvor der tages tages særlige hensyn til miljø og dyrevelfærd, er fortsat stigende. Danmark er det land i verden, hvor økologien har den største markedsandel, og forbruget stiger år for år.

Landbrug & Fødevarer har lavet en rundspørge til detailhandlen, og har på den baggrund en forventning om, at økologisalget steg cirka 17 procent sidste år i forhold til året før. Det giver Danmark en forventet økologisk markedsandel på omkring 9,7 procent. I 2015 steg salget 12 procent.

Ifølge økologichef i Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen er det især mælk, æg og grøntsager, der er populære økologiske fødevarer.

- Vi kan også se en ret voldsom stigning i salg af økologisk svinekød, hvor salget er steget 35 procent. Men det er fra et meget lavt niveau. Udvalget er generelt ikke så stort, når det kommer til kød, hvilket hænger sammen med, at der endnu ikke bliver solgt så meget af de dyre udskæringer, forklarer hun.

Udvalget af økologiske fødevarer stiger dog hele tiden.

- I dag kan man, hvis man er en af dem, der udelukkende køber økologiske varer, få stort set alt. Det kunne man ikke førhen, så på den måde er der sket en meget stor udvikling de sidste 10 år, fortæller hun.

Det starter hos forbrugerne

Den generelle stigning i salget af økologi kommer først og fremmest, fordi forbrugerne efterspørger mere økologi, mener Kirsten Lund Jensen.

- Hvis der ikke var en efterspørgsel, så ville varerne heller ikke være i butikkerne. Det kan vi blandt andet se, fordi priserne på økologi ikke er faldet, hvis man ser det over et længere tidsperskektiv. Så det er, fordi forbrugerne vil have økologi.

Ifølge chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer Ejvind Pedersen er der også en stigende interesse for økologi i vores nabolande.

- Det er meget positivt, for den voksende danske, økologiske produktion skal jo afsættes også uden for Danmarks grænser. Mange landmænd er i øjeblikket i færd med at omlægge til økologi og en del af deres varer skal sælges til nærmarkederne i blandt andet Sverige, Tyskland og Frankrig. Derudover er der også fokus på Asien og Mellemøsten, siger han til LF.dk.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er journalist på Jysk Fynske Mediers aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktion i Odense. Jeg skriver både til Fyens.dk, Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Jeg har tidligere været mad- og boganmelder på avisen, arbejdet som webjournalist og været nyhedsredaktør på den tidligere radio Klubben i Fynske Medier, Jeg bor i Odense med min datter.

Mere om emnet

Se alle

Disse krav stilles til økologiske fødevarer

Disse krav stilles til økologiske fødevarer

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere