Log ind

Skulle være bedste kvalitet: Disse 12 ekstra jomfru olivenolier er uspiselige

  • Skulle være bedste kvalitet: Disse 12 ekstra jomfru olivenolier er uspiselige
    Frantoia Di Sant'Agata D'Oneglia, AL-RABIH og DAVID er blandt de olier, som skulle være ekstra jomfru olivenolie af fineste kvalitet. I Fødevarestyrelsens test har partier af olierne vist sig så dårlige, at styrelsen fraråder, at man indtager dem. Foto: Fødevarestyrelsen
  • Skulle være bedste kvalitet: Disse 12 ekstra jomfru olivenolier er uspiselige
    Frantoia Di Sant'Agata D'Oneglia, AL-RABIH og DAVID er blandt de olier, som skulle være ekstra jomfru olivenolie af fineste kvalitet. I Fødevarestyrelsens test har partier af olierne vist sig så dårlige, at styrelsen fraråder, at man indtager dem. Foto: Fødevarestyrelsen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Artiklen er opdateret med oversigt over alle de testede olier.

Mange olivenolier, der skulle være af bedste kvalitet, lever ikke op til kravene. Det viser Fødevarestyrelsens tests. 12 af dem er af så ringe kvalitet, at de er decideret uegnet til madlavning - læs her hvilke, du skal holde dig fra.

Fødevarestyrelsen har fået testet 35 olivenolier, som skulle være ekstra jomfru - altså af bedste kvalitet. Kun seks af dem viste sig imidlertid at leve op til kravene, og tolv var såkaldt bomolie, som er decideret uegnet til konsum. Det skrev Ekstra Bladet torsdag.

På baggrund af en aktindsigt kan Fyens Stiftstidende nu bringe oversigten over de 12 olier, som ikke bare dumpede testen, men gjorde det i en grad, så Fødevarestyrelsen fraråder, at man overhovedet bruger dem i madlavningen. Det gælder dog ikke hele varemærket, men udelukkende de nævnte partier af varen. Andre partier kan altså være i orden og leve op til kravene.

De tre typer jomfru olivenolie

Der findes tre klassificeringer af jomfru olivenolie, der fortæller noget om oliens kvalitet:1. Ekstra jomfruolivenolie: syreindhold max. 0,8%. Perfekt smag og duft.

2. Jomfruolivenolie: Syreindhold mellem 0,8% - 2%. God smag og duft.

3. Lampante olivenolie (Bomolie) : Syreindhold over 2% (denne olie bruges ikke i madlavning og må ikke sælges i detailhandel).

For alle olier gælder det at syreindholdet øges med oliens alder, men er smagsløs indtil syreindholdet når ca. 6%

Kilde: http://scanbella.weebly.com

Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, forklarede de 12 oliers manglende kvalitet sådan:

- Der er tale om såkaldte lampante olier. De er ikke farlige, men af så dårlig kvalitet, at de ikke egner sig som menneskeføde.

Olierne blev udvalgt af Fødevarestyrelsen og er siden blevet afleveret til et spansk laboratorium, der har analyseret olierne og deres smag.

De dårlige olier skyldes ikke nødvendigvis fup. Årsagen kan også være forkert opbevaring, forklarede olivenolieeksperten Catherine Fogel til Ekstra Bladet.

1. Borges

Borges Original Ekstra jomfru olivenolie fra Dansk Supermarked Food Indkøb A/S med varenummeret L:163411. Olien er produceret 26.05.2016 og angivet til at være bedst før 26.05.2018.

2. Urtekram

Urtekram ekstra jomfru olivenolie fra Midsona Danmark A/S med varenummeret L15306264 og holdbarhed angivet til 20.09.2018.

3. ALAHLAM

ALAHLAM ekstra jomfru olivenolie fra Orient. Olien er produceret i oktober 2016 med holdbarhed angivet til samme måned 2018.

Antica Tradizione Olio Extra Vergine Di Oliva, Borges Original og Zelected Foods.
Antica Tradizione Olio Extra Vergine Di Oliva, Borges Original og Zelected Foods.

4. Zinon Greek

Zinon Greek Græsk original ekstra jomfru olivenolie fra Zinon Greek. Bedst før angivet til 30.03.2018 og nummeret L:6100 EL 40101.

5. Boromeo

Boromeo ekstra jomfru olivenolie, økologisk fra Dansk Supermarked Food Indkøb A/S. Olien har varenummeret 5815L og angivet holdbar til december 2017.

Boromeo, Il Casolare og Urtekrams olier.
Boromeo, Il Casolare og Urtekrams olier.

6. AL-RABIH

AL-RABIH Extra Virgin Olive Oil fra AL-Hamwy Frugt og Grønt. Olien er produceret i januar 2016 og skulle være bedst før samme måned 2018. Den har nummeret Lot. 184.

7. Frantoio Di Sant'Agata D'Oneglia

Frantoio Di Sant'Agata D'Oneglia Olio Extra Vergine Di Oliva fra Del Mastro ApS. Varen har nummer L.174.16 og holdbarhed angivet til 30.12.2017.

ELLINIS, Zinon Greek og AHLALAM.
ELLINIS, Zinon Greek og AHLALAM.

8. Antica Tradizione

Antica Tradizione Olio Ekstra Vergine Di Oliva fra Hørkram Foodservice A/S. Olien har varenummer LE249M 04 og holdbarhed angivet til marts 2018.

9. ELLINIS

ELLINIS extra virgin Olive oil Premium Quality first cold pressed fra Istanbul Bazar. Olien er produceret i marts 2016 med holdbarhed angivet til marts 2018. Den har deklarationen L16090.

10. DAVID Olio

DAVID Olio Extra vergine De Oliva fra Istanbul Bazar. Olien skulle ifølge produkterne kunne holde sig til 26.07.2017. De har varenummeret L208160410

11. Zelected Foods

Zelected Foods Extra Jomfru fra Zelected Foods ApS. Olien har ifølge de pågældende produkter en holdbarhed til 20.01.2018. Varerne har nummeret L6264.

12. Il Casolare

Il Casolare Ekstra jomfru olivenolie fra Geia Food A/S. Varen har ifølge produkterne en holdbarhed til 7. december 2017 og nummeret L.11628151.

  • Lars Krejberg

    Af:

Mere om emnet

Se alle
Dårlig kvalitet: Tvivlsomme olivenolier i danske supermarkeder

Dårlig kvalitet: Tvivlsomme olivenolier i danske supermarkeder

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere