Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:
Kampagne: Køkkenarbejdere er store smittebærere

Kampagne:
Køkkenarbejdere
er store
smittebærere

Annonce:

Tag på safari i Afrika! Safari Eksperten er DIN fynske specialist i safarirejser

Tag på safari i Afrika! Safari Eksperten er DIN fynske specialist i safarirejser.

Kontrol- og vejledningskampagnen kører fra februar til april, og ligger særligt vægt på norovirus. En virus der er særlig smitsom for køkkenarbejdere.
Foto: Kim Rune

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Norovirus - eller roskildesyge - føres ofte videre af køkkenmedarbejdere. Derfor fik rådhusets kantine i Odense mandag formiddag uanmeldt besøg af fødevarestyrelsen.

Salaten er blandet, og nu er det smørrebrødets tur. Laila Pedersen vasker hænderne grundigt, som hun gør et utal af gange i løbet af sin arbejdsdag. Og denne mandag er ingen undtagelse.

Det noterer Jesper Lorenzen, der i sin hvide kittel går rundt i køkkenet til Odense Rådhus' kantine.

Han ser efter, om Laila og hendes seks kollegaer har mulighed for at holde en god hygiejne for at undgå smitte af norovirus.

- Norovirus er enormt smitsom og årsag til mange sygdomsudbrud. Så det her er en kombination af kontrol og vejledning, indleder Jesper Lorenzen, da kantineleder Kim Bech tager imod ham.

Besøget er et af omkring 600, som Fødevarestyrelsen giver kantiner og cateringvirksomheder i denne tid.

Smitter tre døgn efter

Kirsten Carls og Laila Pedersen, der er ved at pynte de sidste stykker smørrebrød, har ikke hørt om norovirus, men roskildesyge kender de til.

- Hvad gør I, når I er syge? spørger Jesper Lorenzen.

- Så bliver jeg hjemme og ringer og melder mig syg, siger Laila Pedersen.

- Så plejer jeg at blive hjemme et døgns tid, til jeg er frisk nok til at komme på arbejde, supplerer Kirsten Carls.

Norovirus kan smitte før, under og efter, det er gået i udbrud. Derfor råder Jesper Lorenzen de to til at tage to-tre dage hjemme i stedet.

- Det var jeg ikke klar over. Det er mad, vi har at gøre med, så vi skal passe på, siger Laila Pedersen.

Håndvask frem for sprit

Jesper Lorenzen går videre. Han sikrer sig, at arbejdstøj og de ansattes private tøj er adskilt. Tjek. Er der mulighed for at vaske hænder? Tjek. Er der papir og ikke håndklæder ved hånd-vaskene? Tjek.

Samtidig fortæller han om, hvordan man kan undgå, at virussen bliver videregivet. Her er rådet: vask hænder.

For en ting, der særligt går igen på Jesper Lorenzens besøg, er, at mange køkkenmedarbejdere erstatter håndvask med desinficerende midler.

- Sprit dræber ikke norovirus, der skal man vaske hænderne i stedet, siger han.

Det er ikke blot i køkkenet at hygiejnen skal være i orden. Også buffeten får et tjek.

Efter en times besøg har Jesper Lorenzen set, spurgt og vejledt. Han vil særligt råde Kim Bech til at sørge for, at medarbejderne vasker hænder frem for at bruge sprit, og at de er hjemme to-tre dage ved sygdom.

- Men det er ikke let, når de så gerne vil på job, siger Kim Bech med et smil.

Kampagner har en positiv effekt

På Fyn skal omkring 50 kantiner, cateringfirmaer, bagerier og lignende virksomheder have et besøg af Fødevarestyrelsen i forbindelse med kontrol- og vejledningskampagnen om norovirus.

En undersøgelse fra Statens Seruminstitut viste i 2014, at 34 procent af de fødevare-bårne udbrud af roskildesyge er sket ved smitte fra en køkkenmedarbejder.

Tidligere år har der også været oplysningskampagner om norovirus, og Jesper Lorenzen oplever, at kampagnerne har en positiv effekt.

- Vi kan se, at kampagnerne hjælper. I 2011 og 2013, hvor vi har haft sådan en kampagne, er udbrudssagerne faldet, og virksomhederne er mere opmærksomme på norovirus, viser besøgene, siger han.

En del udbrud skyldes at mange tager på arbejde, hvor de stadig smitter med noro-virus. Gennem maden kan norovirus gives videre, hvis man ikke er opmærksom på hygiejnen i køkkenerne.

Der er ikke krav om, at køkkenansatte skal have hygiejnebevis, som der var før. Men Fødevarestyrelsen forventer, at køkkenledere introducerer personalet til proceduren for, hvordan maden håndteres. Hvis ikke det er i orden, kan virksomheden få sanktioner. Om det er sket på Fyn, kan styrelsen først sige, når kampagnen er slut i maj.

Om norovirus

Norovirus er en virusinfektion, hvor symptomerne er opkast, kvalme og diarré.

Sygdom med norovirus kaldes også for roskildesyge.

Norovirus kan smitte længe efter, at man er blevet rask. Den kan påvises i op til 14 dage efter, at symptomerne er væk.

Selv om man føler sig rask, og symptomerne er væk, kan man stadig udskille virus og dermed smitte andre i op til 48 timer.

Norovirus er meget smitsom og bliver oftest videreført via fødevarer, hvor der er brugt forurenet vand, eller hvor en syg medarbejder har overført smitte.

Man kan smitte indirekte, hvis for eksempel ens familie er syg.

Op mod halvdelen af sygdomsudbruddene fra fødevarer i Danmark skyldes norovirus.

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70