Log ind

- Vask hænder og drop mad, der kan smitte

  • - Vask hænder og drop mad, der kan smitte
    1 / 2
    Kirsten Carls (tv.) og Laila Pedersen får her gode råd af tilsynsførende Jesper Lorenzen om, at man uden at vide det kan smitte med norovirus, hvis for eksempel ens børn er syge
  • - Vask hænder og drop mad, der kan smitte
    2 / 2
    Kantineleder Kim Bech (th.) er opmærksom på, at hygiejnen er i orden i køkkenet på Odense Rådhus. Det kan Jesper Lorenzen fra Fødevarestyrelsen også konstatere, at den er.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Norovirus - eller roskildesyge - føres ofte videre af køkkenmedarbejdere. Derfor kom Fødevarestyrelsen i går på uanmeldt besøg hos rådhusets kantine i Odense

Annonce

Salaten er blandet, og nu er det smørrebrødets tur. Laila Pedersen vasker hænderne grundigt, som hun gør et utal af gange i løbet af sin arbejdsdag. Og denne mandag er ingen undtagelse.

Det noterer Jesper Lorenzen, der i sin hvide kittel går rundt i køkkenet til Odense Rådhus' kantine.

Han ser efter, om Laila og hendes seks kollegaer har mulighed for at holde en god hygiejne for at undgå smitte af norovirus.

- Norovirus er enorm smitsom og årsag til mange sygdomsudbrud. Så det her er en kombination af kontrol og vejledning, indleder Jesper Lorenzen, da kantineleder Kim Bech tager imod ham.

Besøget er et af omkring 600, Fødevarestyrelsen giver kantiner og cateringvirksomheder i denne tid.

Smitter tre døgn efter

Kirsten Carls og Laila Pedersen, der er ved at pynte de sidste stykker smørrebrød, har ikke hørt om norovirus, men roskildesyge kender de til.

- Hvad gør I, når I er syge? spørger Jesper Lorenzen.

- Så bliver jeg hjemme og ringer og melder mig syg, siger Laila Pedersen.

- Så plejer jeg at blive hjemme et døgns tid, til jeg er frisk nok til at komme på arbejde, supplerer Kirsten Carls.

Norovirus kan smitte før, under og efter, det er gået i udbrud. Derfor råder Jesper Lorenzen de to til at tage to-tre dage hjemme i stedet.

- Det var jeg ikke klar over. Det er mad, vi har at gøre med, så vi skal passe på, siger Laila Pedersen.

Jesper Lorenzen går videre. Han sikrer sig, at arbejdstøj og de ansattes private tøj er adskilt. Tjek. Er der mulighed for at vaske hænder? Tjek. Er der papir og ikke håndklæder ved håndvaskene? Tjek.

Samtidig fortæller han om, hvordan man kan undgå, at virussen bliver videregivet. Her er rådet: vask hænder.

For en ting, der særligt går igen på Jesper Lorenzens besøg, er, at mange køkkenmedarbejdere erstatter håndvask med desinficerende midler.

- Sprit dræber ikke noro- virus, der skal man vaske hænderne i stedet, siger han.

Det er ikke blot i køkkenet at hygiejnen skal være i orden. Også buffeten får et tjek.

Efter en times besøg har Jesper Lorenzen set, spurgt og vejledt. Han vil særligt råde Kim Bech til at sørge for, at medarbejderne vasker hænder frem for at bruge sprit, og at de er hjemme to-tre dage ved sygdom.

- Men det er ikke let, når de så gerne vil på job, siger Kim Bech med et smil.

  • korsgaard_maja

    Journalist

Mere om emnet

Se alle

Kampagne skal dræbe roskildesygen

Hvad er norovirus?

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere