Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:

Fakta om MRSA
og svinekød

Artiklen er hentet i arkivet

Bliv klogere på den særlige svinebakterie og hvordan du og din familie undgår at blive smittet.

* MRSA betyder på dansk methicilinresistente stafylokokker.

* Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker. Men det særlige ved MRSA er, at de er en type stafylokokker, der er resistente overfor en række antibiotika.

* MRSA CC 398 er en særlig type MRSA, som kan smitte fra dyr (hyppigst svin) til mennesker. Den rammer primært mennesker, der arbejder med levende svin, men smitter sjældent fra menneske til menneske.

Denne særlige svine-MRSA, findes i 77 procent af de danske svinestalde. Undersøgelser har vist, at cirka 30-80 procent af de personer, der opholder sig i MRSA 398-positive besætninger, bliver bærere.

* MRSA kan godt behandles, men kræver meget specielle antibiotika.

* En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA, men bakterien kan af og til medføre generende betændelser, som for eksempel bylder og børnesår.

* Personer, der i forvejen er syge eller svækkede har større risiko for at få alvorlige infektioner.

* Fra 2009-2013 er der registreret i alt 1241 dødsfald som følge af blodforgiftning med stafylokokker. Heraf var 27 af dem alle typer MRSA, mens tre af dem var MRSA CC 398. Der er registreret et enkelt dødsfald med MRSA CC 398 i 2014.

* Ifølge anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen kan du sagtens røre ved fersk svinekød, men skal som altid holde kødet adskilt og vaske dine hænder grundigt bagefter. Varmebehandling til en kernetemperatur på mindst 75°C fjerner bakterien.

* Hvis du sørger for god køkkenhygiejne, er der en minimal risiko for at blive smittet med MRSA.

* Der er ikke nogen undersøgelser, der peger på, at økologisk kød indeholder flere eller færre MRSA-bakterier end andet kød.


Kilde: Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Statens Seruminstitut.

Mere om emnet

Se alle
Fynsk landmand: MRSA-listen er ubrugelig

Fynsk landmand: MRSA-listen er ubrugelig

MRSA-rådgiver: - Du kan roligt spise frikadeller

MRSA-rådgiver: - Du kan roligt spise frikadeller

Liste over MRSA-fri svineproducenter offentliggjort

Liste over MRSA-fri svineproducenter offentliggjort

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70