Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:
Sådan laver du spiseligt frugtlæder

Sådan laver
du spiseligt
frugtlæder

Annonce:

Bliv friskole-, efterskole- eller højskolelærer fra Den Frie Lærerskole.

Bliv friskole-, efterskole- eller højskolelærer fra Den Frie Lærerskole

Frugtlæder fremstillet af blåbær, fersken og mirabeller er en lækker snack, for eksempel i madpakken.
Foto: www.vidunderligeårstider.dk

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med sensommerens komme er det tid til at høste. Få opskriften på spiseligt frugtlæder.

Sensommernattens begyndende kølighed danner smukt tågedis over markerne, og får alt til at glinse i morgensolens første gyldne stråler.

De første morgencyklister overvejer, om handskerne skal findes frem, mens landmændene har travlt med at få det sidste korn i lade.

Haven bugner af frugt i overflod, og det urgamle samler-instinktet vækkes til live. Vi begynder så småt at samle forråd.

Et hav af frugt og bær

Mirabelle- og blommetræerne i min have kan næste ikke bære de mange gule og røde blommer på trods af, at der allerede er plukket en del kilo, som nu ligger i fryseren klar til at blive omdannet til familiens ynglingsmarmelade.

Det samme gør sig gældende for tomatplanterne i drivhuset, der på trods af en kølig sommer giver rigelige mængder af solmodne tomater. Og går du en tur ved stranden, nærmest kalder de orangerøde hyben på at blive plukket og hjembragt.

Men hvad skal man dog anvende alt den overflod til?

Sødt og syrligt

I Sydeuropa, hvor sommeren er varmere og længere, end vi oftest er beriget med, kan man være heldig at se bakker med frugtmos stå og tørre i solen.

At konservere frugt på denne måde har været en del af husholdningen gennem generationer.

Vi kan gøre sydeuropæerne kunsten efter ved hjælp af lidt ovntørring. Resultatet bliver en syrlig-sød frugtlæder, der kan spises som "sundt slik", anvendes som pynt på lagkagen eller pålæg på børnenes rugbrødsmad.

Farverigt frugtlæder

Frugtlæder består i al sin enkelthed af frugt-, bær- eller grønsagsmos, der tørres til en sej og lækker konsistens.

Mosen skal sødes lidt med for eksempel sukker eller dadler, men det skal forblive til den syrlige side.

Mængden af sukker afhænger af hvilken frugt, man anvender. Smag derfor til undervejs i processen.

Anvender man syrefattige frugter som for eksempel blåbær, tilsættes lidt citronsaft.

Opskrift på spiseligt læder

Det skal du bruge:

400 g frugt, bær eller grønsager (rent frugtkød dvs. uden sten, kernehus eller frø)

5 dadler uden sten eller cirka 200 g sukker

Sådan gør du:
Kom frugten og det meste af sukkeret i en tykbundet gryde. Tilsæt lidt vand (så lidt som muligt) så det ikke brænder på.

Kog massen til frugten brister eller er let at mase med en gaffel.

Tilsæt eventuelt mere sukker, hvis nødvendigt.

Purér massen i en fodprocesser eller med en elpisker. Der må gerne være lidt kogt frugtskin i mosen.

Bred mosen ud på en bageplade med bagepapir, der er smurt med meget lidt madolie.
Laget må højest være 5-6 mm tykt.

Sæt mosen i en ovn med varmluft ved 50 grade i 8 - 12 timer.

Tiden afhænger af frugtens vandindhold, og tørretiden kan variere meget.

Når frugtlæderet er tørt nok til, at du kan løfte det fri af bagepapiret, er det færdigt.

Lad frugtlæderet køle af.

Klip frugtlæderet i lange strimler. Rul strimlerne sammen. Læg rullerne i en tætsluttende plasticpose, der opbevares i køleskabet.

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70