Log ind

Russiam Imperial Stout: Midtfyns Bryghus vandt pris med kun én stemme

  • Russiam Imperial Stout: Midtfyns Bryghus vandt pris med kun én stemme
    Eddie Szweda og Søren Stobbe tog lørdag prisen for "årets ølnyhed" med deres Russian Imperial Stout ved Danske Ølentusiasters generalforsamling på Dalum Landbrugsskole i Odense.
  • Russiam Imperial Stout: Midtfyns Bryghus vandt pris med kun én stemme
    Eddie Szweda og Søren Stobbe tog lørdag prisen for "årets ølnyhed" med deres Russian Imperial Stout ved Danske Ølentusiasters generalforsamling på Dalum Landbrugsskole i Odense.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vinder både europamesterskab" og dansk mesterskab i øl på imperial stouts i løbet af fire måneder.

Årslev: Kåringen af den stærke Russian Imperial Stout til "årets ølnyhed" slutter en ring for Midtfyns Bryghus, der helt i særklasse mestrer brygning af stærke, mørke ølsorter. På få måneder er det blevet til både en slags europamesterskab og en slags dansk mesterskab for samme slags øl.

Det er fjerde gang siden 2007, det midtfynske mikrobryggeri lader sig kåre for "Årets ølnyhed" hos Danske Ølentusiaster. Første gang var i 2007. Dengang var vinderøllen såmænd bryghusets første imperial stout, der holder sine 9,5 procent. Den er siden blev forfinet yderligere, og i november sidste år sendte bryggeriejer Eddie Szweda den til bedømmelse ved Europamesterskaberne i øl, European Beer Award i Nürnberg, hvor den tog guldmedaljen.

Nu har brygmester Søren Stobbe så skruet lidt op for det hele, fyldt godt op med malt, og fedet alkoholen op med gærceller, så den meget mørke "Russian Imperial Stout", bryghuset sendt på markedet sidste år, når en alkoholvolumen på 11 procent. Det slog benene væk under ølentusiasterne, i hvert fald smagsmæssigt, så de lørdag kårede øllen fra Midtfyn, dog med kun en stemme foran Amager Bryghus' "Batch 1000".

Hver stemme tæller

- Det viser bare, hver en stemme tæller, det håber jeg det husker i mit hjemland, griner dansk-amerikaneren Eddie Szweda, der stammer fra Chicago - og er alt andet end Donald Trump-fan.

- Vi er gode til det mørke øl, og det gør mig særlig stolt. Imperial Stout er kongeklassen hos ølkendere, det er den klasse, der traditionelt scorer højt på de internationale beerrating-sites, og det er vel nok den øl, som brygmestrene gør sig størst umage med, så det er noget særligt, når det lykkes at ramme kendernes smag så godt, siger han.

For brygmester Søren Stobbe har det også været lidt af et eksperiment at lave en endnu stærkere imperial stout, en ølsort, der hører til han personlige favoritter. Den meget stærke "russian" daterer sig tilbage til zar-tidens Rusland, hvor hoffet efterspurgte meget stærkt, mørkt øl.

Find balancen

- Det er jo ikke bare et spørgsmål om at lave høj alkoholvolumen. Det handler om at finde balancen, hvor øllen ikke bliver sprittet. Det kan godt lade sig gøre at lave velsmagende øl på 25-26 procent, men det bliver sværere, at få den gode smag med, jo højere styrken er, forklarer han.

Stærke øl stiller krav til kapaciteten. Normalt laver Midtfyns Bryghus op til 3.000 liter på et bryg, men med en omgang "Russian Imperial Stout" skrues kapaciteten ned til 2500 liter, blandt andet fordi, der skal hældes 1,6 tons malt i.

Bryghuset kan ikke nødvendigvis mærke på efterspørgslen, at det sender superstærkt øl ud på markedet:

- Arh, der er nok størst marked for det øl, vi holder på 7-10 procent, siger Søren Stobbe.

Til festlige lejlighed

Det er således heller ikke den øl, han drikker mest af selv.

- Det er øl til enhver lejlighed, og situationer til forskellige øl. Har jeg lige slået græs, så passer en Odense Pilsner mig fint, men til en hyggestund i gode venners lag, vil man gerne gøre lidt ekstra ude af smagen og betale for den. Ved sådan en lejlighed drikker jeg meget gerne en imperial stout eller en dobbelt IPA, siger han.

Hvad drikker man så en "Russian Imperial Stout" til?

- En sød dessert som is, ja, man kan også vælge at inddampe den og bruge den som sirup til pandekager. Man kan såmænd også vælge bare at nyde den for sig selv, foreslår brygmesteren.

Hans næste udfordring bliver at overgå sig selv igen. Hvad han har i gryden lige nu, vil han ikke afsløre:

- Men vi har lige sendt en lys, belgisk øl på markedet. Den venter vi os også meget af.

Bryghusejer Eddie Szweda er ligeså glad for den nye hæder, som han har været for de tidligere:

- Hele bryghuset ligger en masse arbejde og stolthed i vores ølproduktion, og det er sådan nogle skulderklap som det her, der giver os energien til at give den en ekstra skalle, jubler han.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Tillykke: Årets Danske Ølnyhed er brygget på Fyn

Tillykke: Årets Danske Ølnyhed er brygget på Fyn

Bedste ølnyhed: Midtfyns Bryghus vandt med stærk russer

Bedste ølnyhed: Midtfyns Bryghus vandt med stærk russer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere