Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:
Malt, gær, humle - og mandehørm

Malt, gær,
humle - og
mandehørm

Annonce:

Velkommen til vores verden af fantastiske smykker og ure!

Skovgaard Guldsmed & Urmager

Torben Møller i midten vil nødig ud med, hvad der skal i hans bryg, men det er hasselnød, som adskiller sig lidt fra de tre andre bryg, som bliver på porse. Mogens Bruun (tv), Laurits Knudsen og Niels Aagesen kigger med, mens bygmalten simrer ved 68 grader.
Foto: Kim Rune

Artiklen er hentet i arkivet

Vester Hæsinge og Omegns Ølsmagerlaug gør mere end bare at smage - de brygger selv kvalitetsøl

Maltlugten ligesom bedøver næsen. Den er varm og bittersød, som duften af øllebrød fra barndommens gnidrede morgener. Og det ligner da også mest af alt grød, det, der står og damper i karrene rundt om i køkkenet på X-Huset i Vester Hæsinge denne lørdag formiddag. Tynd, gylden grød.

Heldigvis skal det ende med at blive noget helt andet og meget sjovere - nemlig øl. For øl, i alle afskygninger og alle smagsvarianter, er en passion for medlemmerne af Vester Hæsinge og Omegns Ølsmagerlaug, som er samlet om gryderne i dag.

Det er også derfor, de her 10-11 mænd fra Væster Hæsinge og omegn for snart 12 år siden lavede klubben. Så de havde et sted at mødes om de mange nye smage, der vandt frem med specialøllene og de mange nye mikrobryggerier.

- Jamen, øl er spændende. Og fascinerende. Det er så simpelt, at man med tre meget enkle ingredienser - malt, humle og gær - kan lave en næsten uendelig række af ølvarianter, forklarer Ole Worregaard, som er formand for lauget.

Åbenbaringsbryg

Det fandt de ud af for omtrent otte år siden, da de fik et nyt medlem, som selv kunne brygge øl.

- Det var en åbenbaring. At vi selv kunne lave øl, som smagte mindst lige så godt som det, vi kunne købe i supermarkederne. Så nu brygger vi flere gange om året. Nogle af os i hvert fald, siger Ole Worregaard.

For nok er det øl, de samles om, og øllet der er i centrum, men det er lige så meget fællesskabet, mandehørmen uden koners og kæresters indblanding og muligheden for at snakke om alt muligt med ligesindede, der samler dem.

Det indrømmer de alle sammen, mens de rører de fire opstillede gryder, hvor fire forskellige øl med ny nordisk smag bliver til.

Lige i dag handler det dog rigtig meget om øl. Og om ære. For de fire bryg, der bobler denne lørdag, skal bruges til den årlige konkurrence mod øllauget i Øster Hæsinge.

Til marts tørner de sammen for fjerde gang til en omgang blindsmagning af hinandens øl for at se, hvilke der er bedst. Præmien er en pokal og et helt års håneret.

- Vi har vundet to ud af de tre gange. Øster Hæsinge har kun vundet én gang, siger Ole Worregaard med stolthed i stemmen.

- Men der vandt de så til gengæld også hele lortet, indskyder Torben Møller fra den anden ende af køkkenet og slår en rungende latter op.

- Shhh. Det snakker vi ikke om, tysse Ole Worregaard.

Øl på nyt nordisk

De har konkurreret på triple-øl, på Pale Ale og alt muligt andet. I år skal det så være nyt nordisk islæt. Og det giver sine udfordringer.

- Det er virkelig svært at finde nogle krydderier og ingredienser, som får øl til at smage godt heroppe i Norden, siger Torben Møller, der kun hviskende vil ud med, at hans øl får smag af hasselnød.

De tre andre øl bliver brygget på porse, men får forskellig smag på grund af sammensætningerne af malt, humle og gær.

Efter brygning skal øllet gære i 14 dage, før det hældes på flasker og skal stå endnu 14 dage, før det er klar til at blive drukket.

Dermed når bryggene her altså ikke at blive klar til ølsmagsningsarrangementet, Vester Hæsinge og Omegns Ølsmagerlaug arrangerer i samarbejde med UgeAvisen Faaborg den 5. februar.

- Men vi lover, at der vil være et par flasker på højkant, som man kan vinde. Og vi satser på, at det smager godt, siger Ole Worregaard, laugets formand, inden det bliver tid til at skrælle kartofler til dagens frokost - brunkål.

Sådan er det. God øl hører sammen med god mad.

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70