Log ind

Bæredygtige bælgfrugter på skemaet

  • Bæredygtige bælgfrugter på skemaet
    1 / 2
    Eleverne fra 7.X på Tingagerskolen i Ringe er blevet mesterkokke, siden de startede med forløbet om bælgfrugter og bæredygtighed, hvor de kvalifiverede sig til finalen i DM i madkundskab den 30. marts. Foto: Pernille Kjærsgaard.
  • Bæredygtige bælgfrugter på skemaet
    2 / 2
    Mens klassens opskrifter på retterne forbliver hemmelige, kunne 13-årige Caroline Broholm og Nicole Schmidt ikke skjule begejstringen over deres pizza. - Jeg er blevet mere glad for at lave mad, og nu tænker jeg mere over, hvad jeg spiser, så jeg passer på klimaet, fortæller Caroline Broholm.

7.x fra Tingagerskolen er blevet helt tosset med bønner, linser og ærter. Nu kæmper de om at blive Danmarksmestre i madkundskab

Ringe: Mungbønner, grønne linser og kikærter. Det lyder nærmest russisk for kødelskere, men ikke desto mindre er bælgfrugter en lækker erstatning for oksekød, fisk og kylling.

Det ved mesterkokkene fra 7.x på Tingagerskolen alt om, nu hvor de har kvalificeret sig til finalen i DM i madkundskab med deres appetitvækkende menu, som i høj grad bæres af bælgfrugter.

I årets madkamp er temaet netop bælgfrugter og bæredygtighed, idet bønner, linser og ærter indeholder store mængder protein, som vi kender det fra kød. Forskellen er dog, at bælgfrugter er bæredygtige og derved er gode for både miljø, krop og natur.

Selv om eleverne har fået en masse ud af at træne til DM i madkundskab, er det dog ikke alle fra 7.x, som tog lige godt imod temaet - eller som kendte til bæredygtighed til at begynde med.

- Jeg havde faktisk slet ikke hørt ordet 'bæredygtig' før, så jeg tænkte lidt "hvad skal vi bruge det til?" Men bælgfrugter er lette at arbejde med og indeholder mange proteiner, og så er de jo sindssygt vigtige for miljøet. I min kultur (afghansk, red.) bruger vi ret meget kikærter, så jeg har altid kunnet lide bælgfrugter. Men jeg elsker kød, understreger 14-årige Melika Ahmadi.

Derfor skulle der lidt tilvending til, da madkunskabslærer Cirkeline Sun Nørup præsenterede de kødelskende elever for forskellige typer af bælgfrugter, som sagtens kan erstatte hakket oksekød i saftige bøffer.

- I starten synes de jo, at bælgfrugterne så lidt ulækre ud, men klassen tog dem til sig, da de smagte på dem og fik lov til at eksperimentere lidt og finde på deres egne retter, fortæller Cirkeline Sun Nørup.

Det er eleverne selv, som har sammensat deres menu til DM. Den er tophemmelig, men er blevet justeret en smule undervejs alt efter, om retterne manglede syre, sødme eller salt, ligesom eleverne gik fra at anvende kød til at lave maden udelukkende vegatarisk.

Nu er de klar til finalen den 30. marts i Odense, hvor klassen finder ud af, om de kan kalde sig Danmarksmestre i madkundskab.

  • fyens.dk

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere