Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:
Norsk bakteriedræber testet på Fyn

Norsk
bakteriedræber
testet på Fyn

Annonce:

Rejs billigt til Mallorca

Vi flyver hver lørdag. Se alle vores tilbud her!

Deconx-enheden er mobil og kan derfor flyttes fra område til område, her på et hospital. Rummet, maskinen står i, skal være forseglet, og selve behandlingen varer fire timer.
Foto: Deconx.

Artiklen er hentet i arkivet

Odense Marcipan deltager i forskningsprojekt, der udvikler desinfektion til fødevare-industrien.

Odense Marcipan leverer en vigtig "råvare", når den norske virksomhed Deconx går om bord i et 17 millioner kroner stort forskningsprojekt.

Deconx, som har etableret sin danske afdeling i Odense, lever af at lave desinfektions teknologi, der slår bakterier ihjel med en tåge af flydende brintoverilte.

Brintoverilten fungerer som en bakteriedræber, der kommer ind i alle kringelkroge, og metoden bliver i dag brugt på flere norske hospitaler og plejehjem.

Nu vil Deconx udvikle en teknologi til fødevareindustrien og har taget udgangspunkt i den danske industri og fået lov at lave test i otte virksomheder, heraf Odense Marcipan.

Den fynske marcipan-producent har afprøvet metoden i et område af sin produktion og sagt ja til, at resultaterne kan bruges i forskningen i Norge.

- Jeg kan sagtens se perspektiverne, for jo mindre vand, vi skal bruge, des bedre. Der skal sindssygt meget varmt vand til at fjerne mandelolie og sukker, og jeg har i årevis ledt efter en metode, der ikke bruger ret meget vand, siger Johnny Enberg, fabrikschef hos Odense Marcipan.

Han understreger, at han ser metoden som værende på et forsøgsstadie, og at det i hans øjne ville være ideelt, hvis brintoverilte-tågen kunne bruges som supplement til rengøring en gang om måneden.

Hos Deconx bliver udfordringen at få brintoverilten til at virke i kolde og fugtige miljøer, for det gør den ikke i dag.

Mikrobiolog Lars Corlin Christensen, der arbejder for Deconx, mener de fynske testresultater er meget lovende, og han anser den danske fødevareindustri for oplagt at tage udgangpunkt i.

- Den danske fødevareindustri er førende globalt, så Danmark er meget interessant at udvikle teknologi til, siger han.

Forskningsprojektet løber over tre år, og Deconex samarbejder blandt andet med det norske madforsknings institut.

Se, hvordan brintoverilte-tågen virker:

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70