Log ind

Flammende sur smiley: 86 gæster syge efter restaurantbesøg

  • Flammende sur smiley: 86 gæster syge efter restaurantbesøg
    Restaurant Flammen i Kongensgade har ikke haft helt styr på tilberedningen af det røde kød. Foto: Peter Leth-Larsen
  • Flammende sur smiley: 86 gæster syge efter restaurantbesøg
    Restaurant Flammen i Kongensgade har ikke haft helt styr på tilberedningen af det røde kød. Foto: Peter Leth-Larsen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Restaurant Flammen i Odense har fået en bøde på 60.000 kroner af Fødevarestyrelsen. 86 personer blev i januar syge efter at have spist på restauranten.

86 ud af 129 gæster blev syge efter at have spist på Restaurant Flammen i Odense 12. januar i år. Det konstaterer Fødevarestyrelsen i en kontrolrapport fra 13. januar. Af rapporten fremgår det, at symptomerne passer med Clostridium perfringens, som er en sporedannende stavbakterie, der kan forårsage madforgiftning med diarre og mavesmerter.

Under et kontrolbesøg 13. januar - foretaget på baggrund af forbrugerhenvendelse - kunne Fødevarestyrelsen konstatere, at Flammens varmeskabe ikke varmede kødet tilstrækkeligt. Ifølge restaurantens egen procedure for tilberedning af rosastegt kød som okse, kalv, kænguru og struds skal kødet steges i ovn til en kernetemperatur på 35 grader; efterfølgende tilberedes kødet i varmeskab til 55 grader i centrum. Stikprøver 13. januar viste dog, at struds og amerikansk steg - til trods for at displayet på varmeskabet viste 62 grader - havde kernetemperaturer på mellem 42 grader og 43,3 grader. Sygdomsfremkaldende bakterier som Clostridium perfringens kan vokse frem i stort tal under disse forhold, konkluderer rapporten.

Restauranten erkendte, at kødet ikke var varmt nok og kasserede det.

Der blev udtaget prøver til analyse på rosastegt struds produceret 12. januar og rosastegt kænguru ligeledes produceret 12. januar. Analyserne viste fund af 160 Clostridium perfringens pr. gram kænguru. Der blev ikke påvist bakterier i strudsekødet.

I den efterfølgende kontrolrapport fra 27 januar er der rettet så meget på forholdene, at smileyen er ændret fra sur til mellemfornøjet. Fødevarestyrelsen konkluderer dog. at Restaurant Flammens procedure for tilberedning af rosastegt kød er risikabel.

Administrerende direktør for Restaurant Flammen Elias Tychsen er ærgerlig over situationen den 12. januar og forsikrer, at restauranten efterfølgende har fulgt alle Fødevarestyrelsens anvisninger.

- Det er et kæmpe ansvar at servere mad for gæster, så da vi får en sygdomsanmeldelse fra en gæst, kontakter vi Fødevarestyrelsen med det samme for at få en uvildig til at undersøge den her sag. Vi får lavet en gennemgang og finder en fejl på et varmeskab, som betyder, at vi ikke har haft den korrekte varmeholdelse, siger han.

- Det er enhver restauratørs værste mareridt, og derfor er vi også meget ydmyge omkring det. Så snart vi har haft besøg af og dialog med Fødevarestyrelsen, har vi ændret vores procedure til en anden, som Fødevarestyrelsen har anbefalet.

Læs Fødevarestyrelsens kontrolrapporter her: 13-01-2017; 27-01-2017

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers aktualitetsredaktion med ansvar for kulturstoffet. Derudover er jeg madanmelder på tillægget 'Kultur set fra Fyn', hvor jeg også leverer bog- og cd-anmeldelser. Jeg er menig medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere