Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:

Huset
ved
søen

Annonce:

Vissenbjerg terrariet - specialzoo med krybdyr, padder, skorpioner mm.

Vissenbjerg terrariet - specialzoo med krybdyr, padder, skorpioner mm.

Huset ved søen
Janne Jørgensen og Kasper Reitzel tilbragte et år i Panamas regnskov i forbindelse med et forskningsprojekt, turen gav efterfølgende inspirationen til den frodige plantevæg.
Foto: Louise Koustrup

Artiklen er hentet i arkivet

Der er to udsigter, der fascinerer i træ­huset på Svendsgade ved Brønshøj Sø.

Det åbenlyse er naturligvis udsigten gennem de store vinduer ud mod søen. Det andet er kikket fra køkkenet ned i gennem huset til den orange dør og den grønne regnskovsvæg; en væg beplantet med alskens grønne planter, der hænger som voksede de ud af væggen.

Med et sindrigt vandingssystem, der er tidsindstillet, vedbliver væggen sprød og grøn. Pangfarverne er karakteristiske for husets gennemgående indretning, overalt er der klare farver fra det knaldgule gulv i kontoret til den lange, lilla sofa.

Kasper og Janne Jørgensen er ikke bange for farver og har med de sorte rammer, som huset er bygget i, fået skabt sig et personligt og stilfuldt hus.

Huset er selvgjort det meste af vejen; Kasper Reitzels far, der er arkitekt, har tegnet huset, og Kasper Reitzel har selv med hjælp fra familien bygget huset op:

- Vi fik støbt fundamentet. Min svigerfar var gammel vvs'er, så vi kunne klare det meste af vvs-arbejdet selv. Det var en tømrer i Aalborg, der lavede alle elementerne. Han samlede dem simpelthen i sin store hal og byggede siderne op i elementer, så huset var nærmest rejst på en dag. Jeg spurgte for sjov, hvornår der var rejsegilde, og svaret var "i aften klokken 19", så jeg måtte skynde mig ud og hente pølser, fortæller Kasper Reitzel, mens han bladrer i billedbogen, som hans forældre lavede over hele byggeriet.

Tømreren lavede modulerne efter den tegning, som Kasper Reitzels far lavede over huset.

Huset er bygget på det eksisterende fundament fra det gamle hus, så familien var heldige, at det gamle hus lå helt ud til søen.

Det sorte træhus er bygget i to etaper. Første del af byggeriet blev påbegyndt i februar 2009 og stod færdig året efter i juni måned, en uge før parrets ældste datter Vigga blev født.

En midtlivskrise trængte sig på

Janne og Kasper Reitzel vidste fra starten, hvilke elementer de gerne ville have i huset. De ville gerne have et hus, der kunne åbnes op så meget som muligt, og derfor blev de sorte foldedøre den optimale løsning for huset.

Foldedørene er monteret to steder på huset sydsiden ud mod søen. De kan foldes helt sammen til ene side, så det nærmest er en hel side af huset, der åbner ud til terrassen og favner hele huset sydside.

Et andet must var trægulvet i køkken-­alrummet. De 30 centimeter brede Dinesen-planker giver et organisk modspil til det sorte køkken og de klare strejf af farver, der overalt viser vej gennem huset.

Slutteligt er der de to brændeovne. Den ene står i køkken-alrummet og kan drejes 180 grader, så man kan nyde flammerne, mens man spiser, eller man kan dreje soklen og få glæde af lyset, når man sidder i sofaen.

Den anden brændeovn, eller rettere pejs, hører til i "det nye", som børnene Sally og Vigga har døbt tilbygningen. Pejsen er fra 1970'erne og er en prisvindende model, tegnet af Niels Fagerholt.

Tilbygningen beskriver Kasper Reitzel selv som værende et produkt af hans "40 års krise":

- Først købte jeg en mountainbike, den er vist klassisk. Så tænkte vi på at flytte på landet. Det var de gamle bindingsværkshuse, der trak. Men vi kunne godt se, at det med transport og istandsættelse af et gammelt hus ville blive et selvmål. Så begyndte vi at snakke om at bygge til, så det gik vi i gang med. Den anden bygning har trukket tænder ud, nu havde vi jo begge børn, og det med at sætte gips op klokken 20 om aftenen, efter at ungerne er puttet, er bare hårdere. Men det gode var, at vi kunne lukke døren ud til ombygningen, fortæller Kasper Reitzel.

Tilbygningen ligger længst oppe mod Svendsgade og fungerer nu som hovedindgang til resten af huset. Den orange dør byder indenfor til en gang og to nye værelser, der nu gør det ud for kontor og ekstra rum, men som med tiden bliver til kommende teenage-værelser.

Begge værelser er karakteriseret ved malede gulve; en klar pink til kontoret og solskingul til det andet. Fra gangen går man ind i den nye stue, hvor regnskovsvæggen pryder og spiller op til Fagerholt-pejsen og videre ind i "det gamle".

Fra Svendsgade syner huset ikke af meget, fordi det er bygget langs søen og nærmest følger søbreddens konturer, samtidig er græstaget med til at huset falder naturligt ind i søens omgivelser, men i det øjeblik man træder ind gennem den orange dør, åbner huset sig op.

Fra Sydamerikas jungle

Familien Reitzel var i forbindelse med Kasper Reitzels forskningsprojekt som biolog udstationeret i Panama i 2011 og et år frem.

Oplevelserne i junglen har haft deres egen stille indflydelse på indretningen i den nye tilbygning. Regnskovsvæggen er den vægtigste og prægtigste, men også en kopi af en gammel Panama-bus og en nummerplade fra samme har fundet plads og pryder reolen i stuen, og endelig troner en figur af en Kuna-indianer over pejsen og holder øje med dem, der træder ind i rummet.

En ting overskygger dog indretning, farver og skønne kuriositeter, og det er søen. Når man træder ud gennem foldedøren og videre ud på terrassen står man midt i en oase. Familien bruger søen hele året. Om sommeren svømmer de i den, og det er muligt at fiske i søen.

I de gode vintre, hvor søen fryser til, står de på skøjter. Det ene år samledes beboerne i de forskellige huse til hjemmebagte boller, kakao og en whisky ude på søen. Brønshøj Sø, navnet er af ubekendt oprindelse, var engang en gammel lergrav, hvor man gravede ler til det nærliggende teglværk.

I den fjerne ende af haven bag det gamle skur, som er et levn fra teglværkets storhedstid, har familien deres ildsted, hvor man i ly af skrænten og under de gamle æbletræerne kan nyde sommeraftnerne.

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70