Log ind

Huset ved søen

 • Huset ved søen
  1 / 28
  Janne Jørgensen og Kasper Reitzel tilbragte et år i Panamas regnskov i forbindelse med et forskningsprojekt, turen gav efterfølgende inspirationen til den frodige plantevæg.
 • Huset ved søen
  2 / 28
  Fra gangen er der adgang ind til begge børneværelser, der trods det relative lille areal på 10 kvadratmeter syner af meget mere, fordi der er så højt til loftet, at der er komfortabel plads til en høj sovehems.
 • Huset ved søen
  3 / 28
  Parret er ikke bange for at eksperimentere og har fundet sin egen stil som blandt andet ses i det Hawaii-inspirerede badeværelse.
 • Huset ved søen
  4 / 28
  Den levende plantevæg giver en god akustik. Den holdes i live af et sindrigt vandingssystem.
 • Huset ved søen
  5 / 28
  Hvert et rum i huset er defineret af et udtryksfuldt gulv, for som Kasper Reitzel siger: ?Vi har noget med gulve?.
 • Huset ved søen
  6 / 28
  Familien elsker farver, og især Janne er dygtig og modig, når det gælder farvevalget. Regnskovsvæggen lyser op og komplimenterer den orange dør, og begge er oplagte eksempler på parrets nytænkning.
 • Huset ved søen
  7 / 28
  Små souvenirs fra Panama gemmer sig rundt om i huset, som nummerpladen fra en gammel bus.
 • Huset ved søen
  8 / 28
  Nedgangen til søen er via en lille trappe fra terrassen og ned langs huset. Fundamentet fra det oprindelige hus ligger relativt tæt på søen, så familien var heldige, da de byggede det nye hus over på det eksisterende fundament og derved kom tæt på søen i modsætning til nogle af de andre omkringliggende huse.
 • Huset ved søen
  9 / 28
  Plantevæggen er bygget op i flere enkelte moduler, der hver gemmer på en plante, igennem det hele løber der et tidsindstillet vandingsanlæg, som er gemt væk i panelet under planterne.
 • Huset ved søen
  10 / 28
  Familien bruger farver i forskellige sammenhænge, det giver en god kontrast til de sorte rammer.
 • Huset ved søen
  11 / 28
  Plantevæggen bringer naturen ind i stuen, samtidig med at den minder parret om deres spændende år i Panama.
 • Huset ved søen
  12 / 28
  Den frodige plantevæg er selvbygget af Kasper Reitzel. Han har selv bygget modulerne, som planterne hænger i, samt det tidsindstillede vandingsanlæg, der er gemt væg i et lukket skab under plantevægen.
 • Huset ved søen
  13 / 28
  Tilbygningen, som pigerne har døbt ?det nye? blev påbegyndt i 2014. Imellem de to bygninger er der skydedøre, så familien kunne lukke af til byggerodet, når det var tiltrængt.
 • Huset ved søen
  14 / 28
  Foldedørene er fundet i Middelfart og er af aluminium. Dørene opfylder familiens ønske om at kunne åbne så meget op mod søen som muligt.
 • Huset ved søen
  15 / 28
  Brændeovnen i køkkenet står på en drejesokkel og kan drejes 180 grader, så man enten kan se ilden fra køkkenet eller når man sidder i sofaen på den anden side.
 • Huset ved søen
  16 / 28
  Udsigten og placeringen ud til søen er unik for fyrre hustande, der har Brønshøj Sø i deres baghave, der er dog kun adgang til søen for husejerne, som alle er medlem af Foreningen Brønshøj Sø.
 • Huset ved søen
  17 / 28
  Den gamle skolevask er bragt til huse af Kasper Reitzels far og er sigende for parrets evne til at finde særlige og unikke ting til hjemmet.
 • Huset ved søen
  18 / 28
  Pejsen i ?det nye?, tilbygningen, er designet af Niels Fagerholt i 1970?erne og blev købt længe før tilbygningen stod færdig, så familien måtte flytte rundt med den tunge pejs, indtil dens plads i rummet var sikret.
 • Huset ved søen
  19 / 28
  Den gamle farvestrålende bus er en kopi af de rigtige busser, der transporterer folk rundt i Panama.
 • Huset ved søen
  20 / 28
  Når foldedøren er skubbet helt til side, er der åbnet helt op til terrassen og søen, der giver en samhørighed med naturen og søen, der ligger som en oase midt i villakvarteret.
 • Huset ved søen
  21 / 28
  Huset ved søen er designet, så hele familien har glæde af det. Den lange gang og den nye tilbygning fordrer pigerne, Vigga og Sallys leg, og med skydedørene i mellem det gamle hus og den nye tilbygning kan der lukkes helt af for støjen af leg og musik.
 • Huset ved søen
  22 / 28
  Kuna-indianeren, der står i den nye stue, er bragt med hjem fra Panama.
 • Huset ved søen
  23 / 28
  Børneværelserne er karakteristiske ved deres højde, og begge pigernes senge er bygget høje med plads til både seng og leg.
 • Huset ved søen
  24 / 28
  Familien har prioriteret køkkenet højt og har blandt andet monteret en hane med kogende vand.
 • Huset ved søen
  25 / 28
  Familien har prioriteret de store ting i huset som Dinesen-gulvet og køkkenet. Fra køkkenet man har den skønneste udsigt ud over søen.
 • Huset ved søen
  26 / 28
  Træhuset er bygget langs søen, og på skråningen ned mod søen vokser der insisterende brombærplanter og gamle æbletræer. Under huset er den gamle kælder bevaret.
 • Huset ved søen
  27 / 28
  Det gamle skur er et levn fra Teglværket. Brønshøj Sø var oprindeligt en lergrav, hvorfra man hentede ler til teglværket
 • Huset ved søen
  28 / 28
  Fra Svendsgade syner huset ikke så meget, men huset er tegnet, så det bugter sig langs søbredden.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

| Opdateret

Der er to udsigter, der fascinerer i træ­huset på Svendsgade ved Brønshøj Sø.

Det åbenlyse er naturligvis udsigten gennem de store vinduer ud mod søen. Det andet er kikket fra køkkenet ned i gennem huset til den orange dør og den grønne regnskovsvæg; en væg beplantet med alskens grønne planter, der hænger som voksede de ud af væggen.

Med et sindrigt vandingssystem, der er tidsindstillet, vedbliver væggen sprød og grøn. Pangfarverne er karakteristiske for husets gennemgående indretning, overalt er der klare farver fra det knaldgule gulv i kontoret til den lange, lilla sofa.

Kasper og Janne Jørgensen er ikke bange for farver og har med de sorte rammer, som huset er bygget i, fået skabt sig et personligt og stilfuldt hus.

Huset er selvgjort det meste af vejen; Kasper Reitzels far, der er arkitekt, har tegnet huset, og Kasper Reitzel har selv med hjælp fra familien bygget huset op:

- Vi fik støbt fundamentet. Min svigerfar var gammel vvs'er, så vi kunne klare det meste af vvs-arbejdet selv. Det var en tømrer i Aalborg, der lavede alle elementerne. Han samlede dem simpelthen i sin store hal og byggede siderne op i elementer, så huset var nærmest rejst på en dag. Jeg spurgte for sjov, hvornår der var rejsegilde, og svaret var "i aften klokken 19", så jeg måtte skynde mig ud og hente pølser, fortæller Kasper Reitzel, mens han bladrer i billedbogen, som hans forældre lavede over hele byggeriet.

Tømreren lavede modulerne efter den tegning, som Kasper Reitzels far lavede over huset.

Huset er bygget på det eksisterende fundament fra det gamle hus, så familien var heldige, at det gamle hus lå helt ud til søen.

Det sorte træhus er bygget i to etaper. Første del af byggeriet blev påbegyndt i februar 2009 og stod færdig året efter i juni måned, en uge før parrets ældste datter Vigga blev født.

En midtlivskrise trængte sig på

Janne og Kasper Reitzel vidste fra starten, hvilke elementer de gerne ville have i huset. De ville gerne have et hus, der kunne åbnes op så meget som muligt, og derfor blev de sorte foldedøre den optimale løsning for huset.

Foldedørene er monteret to steder på huset sydsiden ud mod søen. De kan foldes helt sammen til ene side, så det nærmest er en hel side af huset, der åbner ud til terrassen og favner hele huset sydside.

Et andet must var trægulvet i køkken-­alrummet. De 30 centimeter brede Dinesen-planker giver et organisk modspil til det sorte køkken og de klare strejf af farver, der overalt viser vej gennem huset.

Slutteligt er der de to brændeovne. Den ene står i køkken-alrummet og kan drejes 180 grader, så man kan nyde flammerne, mens man spiser, eller man kan dreje soklen og få glæde af lyset, når man sidder i sofaen.

Den anden brændeovn, eller rettere pejs, hører til i "det nye", som børnene Sally og Vigga har døbt tilbygningen. Pejsen er fra 1970'erne og er en prisvindende model, tegnet af Niels Fagerholt.

Tilbygningen beskriver Kasper Reitzel selv som værende et produkt af hans "40 års krise":

- Først købte jeg en mountainbike, den er vist klassisk. Så tænkte vi på at flytte på landet. Det var de gamle bindingsværkshuse, der trak. Men vi kunne godt se, at det med transport og istandsættelse af et gammelt hus ville blive et selvmål. Så begyndte vi at snakke om at bygge til, så det gik vi i gang med. Den anden bygning har trukket tænder ud, nu havde vi jo begge børn, og det med at sætte gips op klokken 20 om aftenen, efter at ungerne er puttet, er bare hårdere. Men det gode var, at vi kunne lukke døren ud til ombygningen, fortæller Kasper Reitzel.

Tilbygningen ligger længst oppe mod Svendsgade og fungerer nu som hovedindgang til resten af huset. Den orange dør byder indenfor til en gang og to nye værelser, der nu gør det ud for kontor og ekstra rum, men som med tiden bliver til kommende teenage-værelser.

Begge værelser er karakteriseret ved malede gulve; en klar pink til kontoret og solskingul til det andet. Fra gangen går man ind i den nye stue, hvor regnskovsvæggen pryder og spiller op til Fagerholt-pejsen og videre ind i "det gamle".

Fra Svendsgade syner huset ikke af meget, fordi det er bygget langs søen og nærmest følger søbreddens konturer, samtidig er græstaget med til at huset falder naturligt ind i søens omgivelser, men i det øjeblik man træder ind gennem den orange dør, åbner huset sig op.

Fra Sydamerikas jungle

Familien Reitzel var i forbindelse med Kasper Reitzels forskningsprojekt som biolog udstationeret i Panama i 2011 og et år frem.

Oplevelserne i junglen har haft deres egen stille indflydelse på indretningen i den nye tilbygning. Regnskovsvæggen er den vægtigste og prægtigste, men også en kopi af en gammel Panama-bus og en nummerplade fra samme har fundet plads og pryder reolen i stuen, og endelig troner en figur af en Kuna-indianer over pejsen og holder øje med dem, der træder ind i rummet.

En ting overskygger dog indretning, farver og skønne kuriositeter, og det er søen. Når man træder ud gennem foldedøren og videre ud på terrassen står man midt i en oase. Familien bruger søen hele året. Om sommeren svømmer de i den, og det er muligt at fiske i søen.

I de gode vintre, hvor søen fryser til, står de på skøjter. Det ene år samledes beboerne i de forskellige huse til hjemmebagte boller, kakao og en whisky ude på søen. Brønshøj Sø, navnet er af ubekendt oprindelse, var engang en gammel lergrav, hvor man gravede ler til det nærliggende teglværk.

I den fjerne ende af haven bag det gamle skur, som er et levn fra teglværkets storhedstid, har familien deres ildsted, hvor man i ly af skrænten og under de gamle æbletræerne kan nyde sommeraftnerne.

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere