Log ind

Kokken og driv-huset

  • Kokken og driv-huset
  • Kokken og driv-huset
  • Kokken og driv-huset
  • Kokken og driv-huset

Artiklen er mere end 30 dage gammel

JUBIGAVE: Hvad fem danske stjernekokke bruger eller ikke bruger deres drivhuse til
Det var under en sommerferietur rundt i Danmark, ideen opstod. Bo Stærmose og hans kone havde som et af de første steder overnattet på Henne Kirkeby Kro og gik næste morgen ud i den store køkkenhave bag den.

- Den er fantastisk og havde det hele - undtagen det, en drivhusfabrikant synes er det vigtigste, nemlig et drivhus, fastslår fabrikanten. I stedet for efter den første indskydelse at forsøge at sælge kroejeren et fandt han på at lade sin virksomhed forære et drivhus til fem danske superkokke. Efter et år skulle man så vende tilbage og beskrive, hvad kokkene brugte glashusene til - og det er såmænd årsagen til, at Juliana Drivhuses jubilæumsbog først udgives nu, et år efter at firmaet fyldte 40.

Den er ikke, som den slags er flest, for den handler meget lidt om Odense-firmaet, mere om de ting, man kan dyrke i firmaets produkter, altså grøntsager, men det er heller ikke en kogebog.

Søren Ryge Petersen, som har skrevet det meste og også fotograferet en del, er gået bag om kokkene - Christian Bind, Hans Beck Thomsen, Jens Peter Kolbeck, Thomas Pasfall og Jan Friis-Mikkelsen - deres "steder" (Fakkelgår-den, Henne Kirkeby Ko, Molskroen, Munkebo Kro og Tinggården), deres historie og det, de serverer. Og så har de også fået lov at sige deres uforbeholdne meninger om mad og kvalitet.

Hvordan gik det så med de drivhuse? Jan Friis-Mikkelsen indrømmer, at han er meget grøn på området, og Søren Ryge konstaterer, at han har ret, hvad drivhuset tydeligt bærer præg af. Han havde bl.a. plantet basilikum under tomaterne - og basilikum skal have fuld sol, så det var ikke sært, de skravlede, kommenterer eksperten.

På Henne Kirkeby Kro har de havemand, og for ham er et drivhus et væksthus, som der skal komme noget ud af, mens chefkokken holder på, at de (kroen har nu to) også skal bruges til at være i.

Så tæt ved havet er det næsten altid køligt og blæsende, men i drivhusene er der lunt, bare solen skinner en smule. Selvfølgelig dyrker vi nogle tomater og har plantet både vin og figen, men vi bruger dem altså mest til ren hygge, siger Hans Beck Thomsen. Og gæsterne elsker også at spise morgenmad i drivhus.

Jens er Fakkelgårdens havemand, han har nemlig en have, og det har Christian Bind ikke, men forfatterens møde med Jens kom nu ikke til at handle om køkkenhave og drivhus. Heller ikke i reportagen fra Molskroen er der et ord om gaven (den er dog sat op, afslører et foto), men til gengæld en plan over en 1600 kvm stor urtehave i bedste engelske stil, Jens Peter Kolbeck fik etableret, da han havde Christies i Sdr. Hostrup.

Thomas Pasfall i Munkebo har et drivhus, selv om det kun er halvt, fordi det er placeret i gårdhaven op ad en mur, og han vidste med det samme, hvad han ville bruge det til. For han havde noget, der skulle rettes op på med hensyn til kryddeurter. Hans favorit er basilikum, det er først i nyere tid, det er gået op for ham, at der findes mange slags, så han har fyldt sit halve Juliana med alverdens basilikum.

- Det var overvældende, synes Søren Ryge Petersen.

"Kokkedrivhuse", 72 sider, 189 kr. Kan købes på

www.juliana.com

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere