Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
 
  • Del artiklen:
Boligreportage: Familieliv med højt til loftet

Boligreportage:
Familieliv med
højt til loftet

Annonce:

Miniferie nær Skagen

Nyd en ferie i hyggeligt feriehus. Se de mange gode tilbud her.

Det store åbne alrum har over syv meter til loftet på det højeste sted. Køkken-alrum og dagligstue forbindes via en trappe mit i huset.
Foto: Nils Svalebøg

Artiklen er hentet i arkivet

Tømrermester Stefan Jacobsen har bygget sit hus, så der er tænkt i både skæve vinkler, lysindfald og mennesketyper. - Et hus skal afspejle, om du er et socialt menneske eller huleboer, siger han

Der er mere end syv meter til loftet midt i det store alrum hos familien Jacobsen i Bellinge, der godt kan lide store åbne rum med masser af lys, luft og plads både til siderne og over hovedet.

Stefan Jacobsen er tømrermester og har selv bygget huset, som han bor i sammen med hustruen Gitte Vendelbo Jacobsen og børnene Gabriel på 12 år og Savanna på seks år.

- En ting er min faglighed, men en anden er det sociale og mentale, hvor det handler mere om velbefindende. Jeg havde to store kongstanker, da jeg byggede huset, fortæller han.

Den ene kongstanke var lysindfaldet, for optimalt lys er vigtigt - især om vinteren i de mørke måneder. Derfor er huset også bygget med store vinduespartier mod øst og vest, men ingen mod syd, for det giver alt for meget varme om sommeren.

- På den måde har vi dagslys både i morgentimerne og eftermiddagstimerne - i netop de rum, hvor vi opholder os før og efter arbejde, siger han.

Et stort rum

Den anden store kongstanke med huset, er at det skal passe til de mennesker, som bor i det.

- Det er ikke helt lige meget, om man er et socialt menneske eller mere en huleboer i forhold til, hvordan et hus skal være. Jeg er selv meget social og kan ikke koncentrere mig, hvis jeg sidder alene i et rum og kan høre andre i huset uden at kunne følge med, forklarer Stefan Jacobsen.

Derfor er huset bygget, så hovedparten af kvadratmeterne er et stort alrum i halvandet plan, hvor entré, køkken-alrum og dagligstue er i åben forbindelse. Der er kun døre ind til soveværelser og badeværelse.

Loftshøjden på godt syv meter midt i alrummet har også været væsentlig for fornemmelsen i huset.

- Jeg ville gerne have et hus, hvor jeg ikke nødvendigvis skal ud for at have det godt. Derfor skulle der være åbent til kip og højt til loftet, for så føler man sig aldrig indelukket, forklarer han.

De tanker, Stefan Jacobsen har gjort sig i sit eget husbyggeri, bruger han også, når han bygger huse og renoverer hos andre familier i sit firma www.thecarpenter.dk.

Fra Afrika til Bellinge

Parret flyttede til Bellinge for ni år siden. Oprindeligt kommer begge fra Jylland - Stefan fra Sønderjylland og Gitte fra Vestjylland.

- Men jeg er faktisk opvokset i Tanzania, hvor mine forældre var missionærer, og inden vi flyttede her til Bellinge, boede vi et par år i Sierra Leone, hvor vi arbejdede på et projekt for Danida, fortæller Stefan Jacobsen.

Gitte Vendelbo Jacobsen er uddannet hortonom, og på projektet i Sierra Leone underviste hun i landbrug.

Da parret kom tilbage til Danmark, valgte de at flytte til Fyn, fordi de forventede, at fynboernes gemyt ville passe dem godt.

- Mentaliteten på Fyn tiltalte os. Her er folk hverken for konservative, som i Jylland, eller snakker for meget, som på Sjælland, fortæller parret.

Forbindelsen til Afrika ses tydeligt rundt omkring i huset, for på væggene hænger forstørrede fotos fra forskellige steder i Afrika, som parret har besøgt. Og ved trappen mellem dagligstuen og køkken-alrummet står en afrikansk tromme fra Sierra Leone og pynter.

Arbejdsplads midt i stuen

Midt i husets dagligstue på den øverste etage sidder Stefan Jacobsen og arbejder, for her kan han følge med i alt liv i huset. Og er der ikke plads nok til papirer og tegninger på hans skrivebord, bruger han det store billardbord, som står lige ved siden af.

Husets er bygget i det, der kaldes halvandet plan, så det faktisk har tre etager, men forskudt, så det i den ene ende har to etager og i den anden ende kun en etage.

Øverst ligger dagligstuen, forældrenes soveværelse, et stort familiebadeværelse og et børneværelse, mens den mellemste etage er et stort køkken-alrum.

I køkken-alrummet samles familien både om morgenen og om aftenen.

- Køkkenet er lavet, så det både fungerer til hverdag og til fest. Vi spiser vores morgenmad ved køkkenøen, og det er også her vi drikker kaffe eller snakker med gæsterne, mens vi laver maden færdig, fortæller parret.

For at minimere spildplads er der kun en stor entré, som ligger i husets underste etage med åben forbindelse til køkken-alrummet.

- Jeg synes, gangplads i et hus helst skal have en anden funktion end bare at være gennemgang. Derfor har vi kun en stor entré, som både er den pæne indgang og indgang til hverdag. Samtidig er den så stor, at den også kan bruges til andre ting, forklarer Stefan Jacobsen.

På den måde har familien både et lille bibliotek med bøger og plads til at spille dart i deres entré.

Fra entreén er der adgang til et bryggers, et børneværelse og en afdeling med to udlejningsværelser, der har hver et badeværelse og et mindre køkken, som deles. Værelserne, som lejes ud til studerende, har egen indgang fra indkørslen.

- Vi byggede udlejningsdelen for at få en bedre økonomi i huset. Lejeindtægten er på den måde med til at betale lidt af udgifterne, forklarer Stefan Jacobsen.

Fældede en lille skov

Udlejningsdelen i den underste etage var også den del af huset, som stod færdigt først, så familien kunne flytte ind her allerede efter ni måneder, mens de byggede resten af huset færdigt.

- Vi var to år om at bygge huset helt færdigt, for vi havde jo arbejde ved siden af. Derfor var det meget praktisk, at vi kunne bo på den underste etage, mens vi byggede videre på resten. Der var jo både køkken og bad, forklarer parret.

Grunden, som huset er bygget på, var tilplantet med grantræer, da parret købte den. Men for at få plads til huset, måtte de fælde de fleste af træerne - 10 høje grantræer står dog tilbage i den ene ende af grunden.

Mens huset i høj grad har været Stefan Jacobsens projekt, er haven i langt højere grad Gitte Vendelbo Jacobsens domæne.

- Jeg arbejder ikke længere som hortonom, så derfor er havearbejde blevet lidt sjovere at kaste sig over, når man kommer hjem fra arbejde, fortæller hun.

Foreløbig er det mest frugt og bær, der avles i haven, men også lidt grøntsager og krydderurter er kommet til.

Resten af den store grund er en legeplads for parrets to børn, som har rige muligheder for at udfolde sig på de næsten 1500 kvadratmeter.

Fra forsiden

kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70