Log ind

Sådan bliver du også hurtigere

  • Sådan bliver du også hurtigere
    ©PHOTOPQR/L'ALSACE/Lionel Vadam - LEPUIX-GY LE 12/10/08 - ILLUSTRATION COURSE A PIED ILLUSTRATION
  • Sådan bliver du også hurtigere
    ©PHOTOPQR/L'ALSACE/Lionel Vadam - LEPUIX-GY LE 12/10/08 - ILLUSTRATION COURSE A PIED ILLUSTRATION

Artiklen er mere end 30 dage gammel

| Opdateret
Husker du tegneserierne med Lucky Luke, westernhelten, der på sidste side fløjtende altid red mod vest?

Det var ham, der også var hurtigere end sin egen skygge.

Det bliver du nok næppe, men hurtigere er i hvert fald en mulighed.

Måske sidder der stadig lidt flæsk, grillpølser og rødvin på sidebenene fra sommerferien, og med ekstra vægt er du måske blevet langsommere.

Det er der selvfølgelig råd for, når formen skal pudses af til de sidste af årets motionsløb.

Det er almindeligt kendt, at intervaller, intervaller og intervaller gør dig hurtigere.

Varighedsløb i højt tempo over mange kilometer er også med til at træne hjertet og kroppen for at få den i topform, for jo længere tid du kan holde pulsen oppe i det røde felt, jo længere kan du holde hastighed - og dermed løbe en hurtigere tid hjem.

Men der ér også andre faktorer, der spiller ind, konkluderer verdens vel nok førende magasin om løb, Runner’s World.

Bladet remser fem muligheder op, som både hver for sig og samlet kan gøre dig hurtigere. Måske er det indlysende råd, men de er alligevel værd at nævne, fordi vi indimellem ikke har øje for det mest oplagte.

Tab dig. Der er forskellig opfattelse af, hvor meget du kan reducere din tid med i forhold til dit vægttab, men der er ingen tvivl om, at du bliver hurtigere, når du er lettere.

Runner’s World fastslår, at hvis du taber to et halvt kilo, bliver du over to minutter hurtigere på et halvmaratonløb.

Andre hævder, at for hvert kilo bliver du 30 sekunder hurtigere på 10 kilometer.

Uanset hvad, så er det i hvert fald fastslået, at du bliver hurtigere ved at tabe dig.

Som sidegevinst vil den lavere vægt også betyde mindre risiko for overbelastningsskader og forbedre kroppens smidighed.

Løb let. Jo mere gear og grej du har med på løbeturen, jo langsommere bliver du.

Selvfølgelig er det ikke den enkelte ting, der vejer, men samlet løber det nemt op i mange hundrede gram, ja måske et helt kilo.

Drop derfor væskebæltet og drik ved de offentlige drikkevandsfontæner eller på kirkegårde.

Drop også hovedtelefonerne, din iPhone, iPod eller mp3-afspiller.

Binder du din ekstra trøje om livet, vejer den også til, så klæd dig på til årstiden - dvs. ikke for meget tøj, for du får hurtigt varmen.

Endelig er der grund til at kigge på løbeskoene. Mange har i dag særlige letvægtssko til konkurrencer, fordi det lige nøjagtigt giver den lethed, der skal til.

Konkurrencesko er til konkurrencer, ikke til den almindelige løbetræning. Husk det.

Sov mere. Undersøgelser fra Stanford Universitet viser, at atleter, der sover mere under hård træning, får en bedre reaktionstid og hastighed.

Selv om man ikke kan få 10 timers søvn, viser studierne, at selv blot en 20 minutters lur kan øge præstationen.

Koffein booster dig. Ikke alene gør koffein dig mere vågen og opmærksom, det kan også dæmpe muskelsmerter, når du pisker af sted for at få en god tid i løbet.

Koffein kommer blandt andet fra cola, men kaffe er dog stadig bedst. Rådet er at drik kaffe eller te mellem en halv og en hel time før løbsstart eller en omgang hård træning.

Drop junk food. Sukker kan faktisk gøre dig mere sulten, som dermed kan føre til, at du tager på i vægt.

Desuden får man mere energi og mere udholdenhed ud af fuldkornspasta og -ris frem for produkter med mere sukker.

Sukker kan også føre til døsighed, hvad du ikke ligefrem har brug for, når det handler om at øge din hastighed.

Bjarke Vestesen er Fyens Stiftstidendes løbs- og motionsredaktør.
  • Fyens Stiftstidende

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere