Log ind
BREAKING NEWS
- Niels Thorborg overvejer at sælge L'Easy

Andebryst med æbleskiver

  • Andebryst med æbleskiver
    1 / 4
    I Gl. Brydegaards køkken er alting lavet fra bunden. Grundtonen er dansk, og maden frembringes helst af lokale sæsonvarer.
  • Andebryst med æbleskiver
    2 / 4
    I Gl. Brydegaards køkken er alting lavet fra bunden. Grundtonen er dansk, og maden frembringes helst af lokale sæsonvarer.
  • Andebryst med æbleskiver
    3 / 4
    I Gl. Brydegaards køkken er alting lavet fra bunden. Grundtonen er dansk, og maden frembringes helst af lokale sæsonvarer.
  • Andebryst med æbleskiver
    4 / 4
    I Gl. Brydegaards køkken er alting lavet fra bunden. Grundtonen er dansk, og maden frembringes helst af lokale sæsonvarer.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

| Opdateret
Vellykket tre-retters julemenu med aha-oplevelser på landet og i nattens mulm og mørke
Mørket var intenst på de små veje omkring Snave og Ebberup i det sydvestfynske, og hvis ikke det havde været for en stor farvestrålende ko, kunne vi nemt være kørt forbi.

Men takket være Gl. Brydegaards vartegn fandt vi indkørslen. Og godt for det, for forude ventede en utraditionel, men alligevel julet og overordentlig velsmagende middag, som får fem stjerner med ind i det nye år.

Gl. Brydegaard er et kombineret kursussted, hotel og restaurant, og ved indkørslen til den smukt beliggende hvide gård står en af de farvestrålende køer fra det internationale kunstprojekt CowParade, som for fire år siden indbragte 1,4 millioner kroner til Red Barnet.

I Gl. Brydegaards køkken er alting lavet fra bunden, får vi at vide. Grundtonen er dansk, og maden frembringes helst af lokalt producerede sæsonvarer. Blandt andet derfor er udvalget på menukortet i den lille, intime krostue begrænset til en enkelt tre-retters menu denne hverdagsaften i december.

Forretten består af rimmet laks med æbler og rugbrød. Dertil serveres frisk hjemmebagt brød med smør, og vi vælger at lade laksen svømme til en flaske siciliansk hvidvin - Purato Catarratto - fremstillet af organisk dyrkede pinot grigio-druer.

Ferieminder på flaske

Før forretten kommer, når vi at nippe lidt til den virkelig velsmagende aromatiske og halvtørre vin, der midt i vintermørket frembringer minder om en forårsferie på den italienske solskinsø.

Laksen er blød og saftig efter opholdet i sukker og havsalt. Delikat arrangeret med lidt frisk rucola, tynde snitter af æblebåde (friske, men ikke for syrlige), ganske få tynde peberrodstrævler - og på toppen ligger små papirtynde flager af hjemmebagt rugbrød, som er drysset med en anelse salt og tørret i ovnen. Uhmm.

Stemningen i det lille lokale med kun tre-fire borde og dæmpet belysning er god. Et selskab bestående af tre par, et par af værtens bekendte og så os. I baggrunden musik, som ikke forstyrrer.

Hovedretten er en anderledes juleand. Det halve rosastegte bryststykke (den tykke del til alle) serveres med saltbagt selleri, en æbleskive, små faste velkogte kartofler med skræl, lidt selleripure og en andesauce.

Andebrystet er fyldigt, mørt og tilpas stegt, den bagte selleri utroligt smagfuld, og da vi prikker hul på æbleskiven kommer en blanding af stuvede svampe til syne.

Retten er klædt i julefarver med små stykker blancheret grønkål, der stadig har bid, og fine røde tranebær, som klæder de øvrige syns- og smagsinstryk

Rødvinen, vi drikker til, er en californisk Grand Circle fra Hess Collection - fremstillet af håndplukkede zinfandel-druer. En vin, Gl. Brydegaard har valgt at anbefale specielt på vinkortet, og den er også en fin ledsager til anden.

Vinen dufter af bær - hindbær og kirsebær, lidt chokolade og et twist af tobak, som sandsynligvis stammer fra de store, franske egetræsfade, vinen har lagret på i 15 måneder. Smagen er blød som babyfløjl - eftersmagen lang og fyldig.

Efter hovedretten går det op for os, at ingen af os en eneste gang har haft behov for salt eller peber, hvilket vi betragter som et godt tegn.

Desserten lyder spændende: nisseøl-is med kanelcrunch og mandarin. Og den er spændende

Isen er lys og blød, og smagen er flygtig - nærmest som skummet på en hvidtøl. Kanel-crunchen af hvidt brød med kanel skåret i tynde skiver, smurt med kanelsmør og ristet i ovnen. Rundt om på tallerkenen ligger små hindefri mandarin-stykker, og det hele rundes af med dryp af mandarinsirup. Lækker alternativ juledessert, som sagtens kunne være suppleret med et glas portvin, men rødvinen var så god en oplevelse, at vi lod den sætte punktum.

Ved hver kuvert lå en strandsten med vise ord. På min stod: ”Det er bedre at være gammel end død ...”

Jeg kan kun være enig - og mange tak for mad.
  • Fyns Amts Avis

Mere om emnet

Se alle

Samlet vurdering

Regningen

Maden

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere