Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere>>

fyens.dk

Fyens Stiftstidende - Fyns Amts Avis

fyensdk
Han har røget fisk i 55 år

Han har
røget
fisk
i 55 år

Annonce:

Tryg træning for alle

Odense Fysioterapi
Idrætsklinik og Fitness

Briand Due startede med at arbejde på et røgeri i Kerteminde for 55 år siden. De seneste 30 år har han været røgemester i J. Chr. Juhls Røgeri på havnen i Kerteminde.
Foto: Nils Svalebøg
65-årige Briand Due begyndte at arbejde på røgeri som 10-årig.
I 30 år har Briand Due røget laks, makreller, sild og meget andet fisk i den gule murstensbygning, der rejser sig i et par etager ved fiskerihavnen i Kerteminde.

Røgeriet hos J. Chr. Juhl A/S er også et udsalg, men kunderne ser oftest Briand Due stå ved de fem sorte ovnlåger, der når fra gulv til loft.

Han åbner jævnligt lågerne for kigge, mens han støtter sig til skovlen.

Nogle gange drysser han en skovlfuld bøgesavsmuld fra trillebøren oven på de stykker af bøgetræ, der gløder og brænder under laksestykker på metalriste eller sild og stenbider på metalstænger, der også er blevet sorte.

Sammen med Tommy Nielsen ekspederer Briand Due kunderne, som især strømmer til ved middagstid, når røgvarerne er klar efter en fire timers tid.

Briand Due er 65 år og har erfaring med røgning, for allerede i en alder af omkring 10 år begyndte han på et røgeri. Briand gik endnu på Kerteminde Skole, men i fritiden var han meget hos bornholmeren Olsen, der havde røgeri i bygningen til højre for værtshuset Varmestuen på Dosseringen.

I dag er røgeribygningen bolig. Men der er endnu et skilt med en makrel på væggen, og i begyndelsen trådte Briand Due på budcyklens pedaler for at køre nyrøgede fisk til byens slagterforretninger og et par fiskeforretninger, når han var færdig med skole.

Senere fik unge Briand lov til at være med i selve røgeriet.

- Og jeg lærte rigtig meget af born-holmeren, husker Briand Due, der fik en enkelt krone i timen dengang.

Det var normalt, og Briand Due blev behandlet godt. Sådan husker han bornholmeren, og han har siden selv haft unge som medhjælpere.

I lære som blikkenslager

Efter årene på Kerteminde Skole sejlede Briand Due med skoleskibet ”Georg Stage” i trekvart år, og pludselig kunne han få en læreplads som blikkenslager hos det Kerteminde-firma, der i dag hedder Jørgen Mohr Ernst.

- Det var faktisk lidt med tvang, jeg kom i lære som blikkenslager. Men det lå ligesom i luften, at det var klogt, når der nu endelig var en ledig læreplads, og min storebror var jo udlært i samme firma.

Efter læretiden arbejdede Briand Due 12-15 år som svend. Det var mest på Lindø-værftet, men han har også halvandet år på en amerikansk base i Grønland, hvor det frøs 40-50 grader.

Som blikkenslager havde Briand Due lært også at passe et oliefyr, og det var opgaven i Grønland, hvor Brian Due var ansvarlig for opvarmningen på basen.

- Og bortset fra tiden deroppe har jeg i alle årene hjulpet til på et røgeri i Kerteminde. Men som fuldtids har jeg vel gjort det i 30 år. Røgeriet her hos J.Chr. Juhl er også 30 år, og jeg var ansat fra starten. Jo, det må være 30 år siden, konstaterer Briand Due og retter på den blå tophue.

Han møder ved fem-seks-tiden for at forberede fisken og hænge op inden røgningen. Og skovlen, som han bruger til savsmuld, har han haft i alle 30 år på røgeriet.

Erfarent makkerpar

De seneste år har Briand Due dannet makkerpar med Tommy Nielsen, der har været ansat i det store firma i 27-28 år.

Firmaet har også andre afdelinger på havnen, er ledet og ejet af direktør Ole Levin og forsyner butikker og andre firmaer på Fyn, i resten af landet og udlandet med fersk og røget fisk.

Det er blevet tæt på middag, for det store ur i forlokalet til røgeriet viser 11.40, og forfrosne kunder begynder at stikke hovedet ind for at høre, om røg-varerne er klar til salg.

De får besked på at komme igen en halv times tid senere, men så er det til gengæld lune og nyrøgede laksestykker, stenbidere, makreller og andet, kunderne kan tage med hjem til frokostbordet.

Sådan er det mandag til fredag, og Fødevarestyrelsen har givet røgeri-udsalget en storsmilende udtalelse de seneste fire år, fremgår det af opslaget på døren til røgeriet, hvor man også kan komme med egne fisk til lønrøgning.

Det kan man læse på den sorte tavle til højre for kasseapparattet. Her står kilopriser på røget makrel, pebermakrel, mexikaner, sild, sildefileter, rogn, sten-bider, ål, laks, buglapper og andet. Læs hele Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis på mitfyn.dk Prøv Fyens Stiftstidende eller Fyns Amts Avis GRATIS i 21 dage
kundeservice_banner_20140313
StiftenFordele_Webbanner01_223x70 (1)
AvisKlubben_Webbanner_223x70
Nyhedsbrev