Log ind

Talent. Mere end 12-taller

  • Talent. Mere end 12-taller
    1 / 2
    Elsebeth Gerner Nielsen mener, at talent er noget, der skal plejes og udfordres. Arkivfoto
  • Talent. Mere end 12-taller
    2 / 2
    Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Mark Kenly Domino Tan var ikke mere end 12 år gammel, da han designede sin første kjole til grevinde Alexandra. Da havde han allerede designet mange kjoler. De første syede han som fireårig med stor opbakning fra familie og venner. Kunderne var blandt andre en veninde til hans mor og andre lokale kunder fra hjembyen Ry.

Det store gennembrud kom med en kjole til en fransk kunde - sort velour med et to meter langt slæb og en dyb udskæring i ryggen - til fejringen af årtusindskiftet i Paris. Siden er han blevet så stor og berømt, at man kan købe hans tøj mange steder i verden, og modejournalisterne overvejer, om han skal være den nye Erik Mortensen, Frederikshavns berømte bysbarn, som i en menneskealder var kreativ direktør for Pierre Balmain. Det skal han ikke, siger han selv. Han vil gerne lave lidt haute couture, men knokler med at få sin egen kollektion op at stå sideløbende med, at han netop er blevet kreativ direktør for Birger Christensen.

Mark Tans vej gik fra Ry over skrædderskolen i Odense, Den Skandinaviske Designhøjskole i Randers og Designskolen Kolding. Derfra fortsatte han med at udvikle sit håndværk i nogle af de vigtigste modehuse. I den relativt korte karriere indgår også tildelingen af Magasins store designpris og kronprinseparrets Star Dust-pris.

Der er ingen tvivl om, at Mark Tan er et åbenlyst talent. Men hvordan spotter man et talent? Og hvad er talent egentlig? Det er spørgsmål, som vi nødvendigvis ofte må stille os selv på en designskole.

Engang bildte jeg mig ind, at talent var medfødt. I dag forstår jeg, at et talent i højere grad er et menneske, som har en "naturlig tilbøjelighed", men at talent først og fremmest er tillært. Omgivelser - familie, venner, inspirerende lærere og pædagoger - kan være dem, som afgør, om et menneske folder sig ud, og i hvilken retning. For Mark Tans vedkommende betød det f.eks. meget, at han fik lov til at gå på Emma Smiths aftenskolehold, selv om han egentlig ikke var gammel nok.

Talent skal med andre ord plejes og udfordres - hvis det skal vokse.

På de kunstneriske designuddannelser har vi talentoptag. Alle ansøgere er igennem en optagelsesprøve og et interview, hvor vi vurderer på tre faktorer: Potentiale - "Den naturlige tilbøjelighed". For det andet ser vi på passionen: Har ansøgeren en stærk drøm? Noget, som han eller hun virkelig gerne vil? Endelig vurderer vi på vilje. Ét er nemlig at have evner. Noget andet er at have viljen til at øve, øve og atter øve. Have evnen til bare at fortsætte, også når det hele mislykkes.

Potentiale, passion og vilje. Det er det, vi bedømmer talent på.

I Designskolen Koldings jubilæumsbog "50 years, 50 voices of Design" kan man læse om nogle af de talenter, som skolen har uddannet de sidste 50 år. Udover Mark Tan er det f.eks. Frederik Thrane, opvokset i Aarhus og i dag bosiddende i Dallas i Texas og kreativ direktør for Skagen. Rebecca Bay, oprindeligt fra Silkeborg og nu chef for Product and Design i Everlane, New York. Eller Anders Morgenthaler, som fortæller om, at han blev tegner, fordi det er det eneste, han kan. På skolens jubilæumsudstilling på Koldinghus "Beyond Icons" kan man endvidere opleve vore nyuddannede talenter og deres afsluttende projekter.

Jeg tror, at hele uddannelsessystemet, dets studerende og deres forældre kunne lære noget ved at kigge på f.eks. Mark Tans karriere. Lære, at det afgørende for et vellykket (arbejds)liv ikke kun er en bunke 12-taller, men måske i endnu højere grad vilje og passion, kombineret med en høj etik - ordentlighed - og ydmyghed. Det gælder ikke kun for designere, men for de fleste, vil jeg mene.

Læs gerne mere her: designskolenkolding.dk/node/2086

  • fyens.dk

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere